Szakberkekben ismert,hogy két évente rendezi meg a 125. esztendejét ünneplő Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a világ legrangosabb haszonállat kiállítását, amelynek november közepén hagyományosan Hannover adott otthont négy napon keresztül – ezúttal öt magyar cég részvételével.

 

Szakberkekben ismert,hogy két évente rendezi meg a 125. esztendejét ünneplő Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a világ legrangosabb haszonállat kiállítását, amelynek november közepén hagyományosan Hannover adott otthont négy napon keresztül – ezúttal öt magyar cég részvételével.

Az EuroTier 2010 kiállításon idén mintegy 1900 kiállító vett részt, a hazaiakon kívül 48 ország 778 kiállítója mutatkozott be. Sorrendben  147 kiállítójával Hollandia képviseltette magát a külföldiek közül legjelentősebben, majd Franciaország 92,Olaszország 59, Dánia56, Nagy Brittania és Kína egyformán 52-52 résztvevővel. Sok szakmai látogató vett részt a közép- és kelet-európai országokból, így hazánkból is. Kiállítóként Magyarországot öt cég képviselte (alfabetikusan): az Agrota-2L Kft.,a Dr.Bata Kft., a Bábolna Tetra Kft., a Hungapig és a Hunland Kft. Ez utóbbi a magyar kiállítók sorából kiemelkedett a stand nagyságát tekintve, mertogy minden idők legnagyobbját láthatták az érdeklődők. A 330 dolgozót foglalkoztató családi vállalkozás három állatfaj (szarvasmarha, sertés és bárány) értékesítésével foglalkozik mintegy harminc országban. Működésük közelgő két évtizede alatt immáron a legnagyobb hazai exportőrnek számítanak – tudtuk meg a jó szakember hírében álló Zsiros Zsolt kereskedelmi vezetőtől.

A rangos seregszemlén az állattartás legkorszerűbb berendezéseit, valamennyi jelentős újdonságát és újítását bemutatták. A kiállítási terület Kongresszusi Központja adott helyet a nagyszámú rangos eseménynek, szakmai találkozónak és eszmecserének.

A kiállításon  ez évben számtalan újítást, új terméket vagy továbbfejlesztési eredményt mutattak be. Az újdonságok jelentős része a sertéstartás és a takarmányozás témaköréből származott, amely egyben jól jelzi, hogy Németország továbbra is szeretné megtartani pozícióját Európa vezető sertéstartó hatalmaként. Ennek érdekében nagy erőfeszítéseket tesz az állat- és környezetbarát tartási módok fejlesztésére, a minőségbiztosításra, az üzemi költségek csökkentését célzó műszaki megoldások tökéletesítésére, az állategészségügyi helyzet javítására. Ez utóbbi keretében fejlesztik az állományokon (csoportokon) belül az egyes egyedek ellenőrzésének automatizálását. Ennek köszönhetően az állatok között korán fel lehet ismerni az egyes példányok megbetegedését, ezáltal a korai felismerés révén időben és hatásosan lehet elfojtani az észlelt betegséget.

A nagyszabású kiállítás egyértelműen tükrözte az állattartás minden területén bekövetkező változásokkal járó technikai újdonságok irányvonalait. Ismert tény, hogy Európában folyamatosan csökken az állattartó gazdaságok száma, miközben az állatok összlétszáma változatlan marad. A növekvő méretű üzemek csak a legkorszerűbb és legszakszerűbb szakmai elvek érvényesítése árán képesek talpon maradni. Mindez vonatkozik az állattenyésztés, takarmányozás, tartásmódok és állategészségügy egészére. A szarvasmarha-tartás terén – kivált a tenyésztés, a takarmányozás és az állatgyógyászat tekintetében -ugyancsak számos újdonság várta a látogatókat, de a takarmányszállítás, -keverés, fejési technológiák körében is gazdag választékkal találkozhattunk. A hosszú életű, robosztus, nagy tejhozamú tehenek tenyésztéséről, az ez irányú genetikai eredményekről, a genetikai tudomány valódi csúcseredményeiről is alaposan tájékozódhattunk. Kiemelt szerepet kapott a takarmányozás bemutatása, amelynek keretében a minőségi takarmány-előállítás, a takarmánytárolás-, -szállítás és -keverés mellett megkülönböztetett figyelmet fordítottak a higiéniai rendelet takarmányiparra kifejtett hatásainak ismertetésére. Ennek megfelelően az egyes üzemeken belül a silókban, őrlő- és keverő berendezésekben, száraz-, pépes- és nedves-takarmányozási valamint az itatási rendszerekben a tisztántartáshoz szükséges eszközök, berendezések és módszerek bemutatására is sort kerítettek, valamint felsorakoztatták az automatizált tisztításra alkalmas eszközöket is.

Több úgynevezett állomány-menedzsment rendszerrel ismerkedhettek meg a látogatók – ezekben az adatok összeállítása, dokumentálása és analízise nyert kiemelt fontosságot. A mobiltelefon manapság például a számítógépek távirányításának eszközévé lépett elő. A marhatartásban az állatok viselkedésének tanulmányozásában, a teljesítménybeli és minőségi paraméterek felismerésében az érzékelők egyre nagyobb szerephez jutnak. A szenzorok segítségével a mozgási, aktivitási, táplálkozási viselkedéseket jobban nyomon lehet követni, s egyidejűleg jobban megfigyelhető az állományok egészségügyi állapota, a betegségek fellépése és az egyedi megbetegedések. Jelentős előrehaladás szemtanúi lehettünk a fejési technikák fejlődésének, mivel bemutatták a fejőberendezések tisztításában és fertőtlenítésében elért műszaki megoldásokat, – a műveletekben a vízzel és energiával való fokozott takarékoskodás térhódítását. A fejéstechnikai megoldások a munkamegtakarítás csökkentését és a kíméletes fejést célozzák. A sertés-, szarvasmarha, valamint a kisebb fajsúlyú baromfitartás újdonságainak szemléltetése mellett új megközelítésben mutatták be az aquakultúrában elért eredményeket, – így az édesvízi és tengeri halászat, környezettechnika és a szorosan kapcsolódó takarmányipar újdonságait.

A kor új,  nagy kihívására való tekintettel az állattenyésztési seregszemle eredeti témájától kissé idegen, de rendkívül fontos témacsoport, a bio-energetika bemutatására is vállalkoztak a szervezők Bio-Energy Decentral néven,önálló kiállításként húsz országból. Mi sem jellemzi jobban a téma nagy horderejét, mint hogy 550 kiállító tartotta fontosnak a bioenergetika terén elért műszaki újdonságok bemutatását – a hígtrágyából nyerhető biogáz-termelésen át a fából, a szalmából, az energianövényekből és a napenergiából nyerhető energia bemutatásáig. Nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők a bio-gáztermelés technológiai folyamatainak és a fermentáció műszaki berendezéseinek felvonultatására is. Az időszerű témában az úniós elvárások illetve prognózisok szerint 2030-ig nagy mértékben fog megváltozni energiatermelésünk. E szerint a nukleáris és a fosszilis energia hordozók szerepe trendszerűen csökkenni fog,míg a megújuló alternatív források illetve lehetőségek (biomassza,biogáz,  Nap és szél által biztosított energia) aránya pedig növekszik majd. A jelenlegi részarány húsz év múlva akár megduplázódhat,így megközelítve a tíz százalékos szintet.

Idén a szakzsűri nagy gondossággal vizsgálta meg 197 cég újdonságait, és elismerésként három  arany és tizennyolc ezüst érmet adott át a megérdemelt teljesítményekért. A három első helyezett cég névsorban a DeLaval, a Big Dutchman és a Siliconform voltak.

szalay attila

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük