Pettkó András MDFPettkó András MDF

A Parlament eheti egyik ülésén Pettkó András képviselő visszatért korábbi kérdéssére a Pénzügyminiszterhez: Mikor4 lesznek a hivatalos lakosság és a vállakozások által használt programok nem csak Widows, hanem más és nyíltkódú operációs rendszerek alá. Az alábbiakban a Parlament jegyzükönyvéből idézzük a képviselői kérdést és a választ.

 Pettkó András MDFPettkó András MDF

A Parlament eheti egyik ülésén Pettkó András képviselő visszatért korábbi kérdéssére a Pénzügyminiszterhez: Mikor4 lesznek a hivatalos lakosság és a vállakozások által használt programok nem csak Widows, hanem más és nyíltkódú operációs rendszerek alá. Az alábbiakban a Parlament jegyzükönyvéből idézzük a képviselői kérdést és a választ.

ELNÖK: Pettkó András, az MDF képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: "Meddig diszkriminálják még a nyílt forráskódot használókat?" címmel. Képviselő úr!

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Netpolgárok! Ez év elején több alkalommal felvetettem már, hogy a Linux, Macintosh és más, nyílt forráskódú alkalmazásokat használók elől el van zárva az elektronikus adóbevallás lehetősége. Az APEH honlapján futó, ABEV néven elhíresült, adóbevallási űrlapkitöltő rendszer csak windowsos környezetben fut, ami egyrészt diszkriminatív, másrészt versenyellenes, harmadrészt pedig figyelmen kívül hagyja, hogy az Európai Unió közigazgatási rendszereiben már támogatottak, és ezért elterjedőben vannak a nyílt forráskódú alkalmazások. Ezért kérdeztem öntől, hogy mikortól lehet majd a hatályos jogszabályokban biztosított lehetősséggel élve nyílt forráskódú szoftvert használni az elektronikus adóbevalláshoz.

Ön a következőképpen nyugtatott meg: "A mai fejlesztések eredményeképpen úgy látom, hogy 2007. év közepére el fogjuk érni azt a lehetőséget, hogy nemcsak Windows alapú kommunikáció válik lehetségessé, hanem a nyitott forráskódú kommunikációs lehetőséget is meg tudjuk teremteni az adózók számára. Úgy gondolom, ez lesz az első a magyar közigazgatásban, ahol az ilyen típusú nyitottság, szabad hozzáférés és szabad kommunikációs lehetőség biztosított lesz mindenki számára. Tehát év közepére biztosítani tudjuk azt, hogy az elérhetőség más módon is biztosított lehessen az adóalanyok részére, ne csak Windows alapú kommunikációval."

Tisztelt Miniszter Úr!

 Az év közepét már elhaladtuk, novembert írunk. Hogy állnak az ígért fejlesztések? Mikor lesz lehetőség a nyílt forráskódú alkalmazásokat használóknak az Abev űrlapkitöltő programját használni? Meddig privilegizálja még a kormányzat az egyes programokat, és ezzel diszkriminálja a nyílt forráskódokat alkalmazókat?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Több mint hat évvel ezelőtt – amikor az ön által ugyan pejoratív jelzővel illetett Abev, de meglehetősen népszerű rendszere az adóhivatalnak, hiszen a jelenlegi tapasztalataink szerint a bevallások több mint 80 százaléka vagy e rendszer használatával elektronikusan, vagy az Abev-programból előállítva nyomtatva érkezik a hivatalba, tehát egy elég népszerű alkalmazásról van szó -, akkor az a helyzet volt Magyarországon, hogy általánosan elterjedve a Windows volt, ebből következően ehhez alkalmazkodott az adóhivatal is, hiszen nem akart pluszköltségeket senkire sem hárítani.

Ahogyan ön fogalmazott, azóta megváltozott sok tekintetben a világ, e tekintetben is, és azt tudom mondani, hogy elkészültek azok a fejlesztések az adóhivatalnál, amelyek lehetővé teszik, hogy immáron ne csak ezen a platformon működjön, és tudom azt mondani, hogy januártól kezdődően a következő évben immáron nyitott lesz a többi felhasználó számára is az alkalmazás lehetősége. Mindezt egy olyan fejlesztés eredményeképpen tudjuk megvalósítani, amiben egy másik olyan téma is meg fog valósulni, nevezetesen, a bankkártyás fizetés lehetősége, továbbá az elektronikus adóigazolás megszerzésének a lehetősége is az adóalanyok által, amelyek, úgy gondolom, mind-mind azt jelzik, és azt fogják továbbra is alátámasztani, hogy az adóhivatalnál működtetett informatikai rendszer lesz Magyarországon a leginkább felhasználóbarát, a legtöbb adóalany, azaz a legtöbb magyarországi potenciális ügyfél számára elért, elérhető kommunikációs rendszer, amellyel meggyőződésem szerint sokan megelégedéssel fognak a továbbiakban is dolgozni.

Tehát azt tudom mondani, képviselő úr, hogy maga a fejlesztés elkészült, azonban az év közbeni bevezetésnek vannak vagy lennének bizonyos hátrányai, ebből következően a szakemberek azt javasolják, hogy a januártól kezdődő időszakban teremtsük meg a feltételeit annak, hogy ez az új konstrukció, azaz az új fejlesztés működése biztosított legyen. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tehát, képviselő úr, januártól immáron lehet a többi elérhetési módot is választani.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük