2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újfajta molekulakombinációból előállított tabletta a vérnyomás csökkentésére

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44045"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/re_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="89" /></a></span>  <p>Az újfajta molekulakombinációból előállított tabletta hatásait tanulmányozó vizsgálat eredményeit az Európai Hipertónia Társaság 20. tudományos ülésén mutatták be, Oslóban. Az új készítmény a fix kombinációnak köszönhetően szignifikánsan nagyobb vérnyomáscsökkentő hatást biztosít, mint a hatóanyagok külön-külön.</p><p>

re 0.thumbnail 

Az újfajta molekulakombinációból előállított tabletta hatásait tanulmányozó vizsgálat eredményeit az Európai Hipertónia Társaság 20. tudományos ülésén mutatták be, Oslóban. Az új készítmény a fix kombinációnak köszönhetően szignifikánsan nagyobb vérnyomáscsökkentő hatást biztosít, mint a hatóanyagok külön-külön.

re 0.thumbnail 

Az újfajta molekulakombinációból előállított tabletta hatásait tanulmányozó vizsgálat eredményeit az Európai Hipertónia Társaság 20. tudományos ülésén mutatták be, Oslóban. Az új készítmény a fix kombinációnak köszönhetően szignifikánsan nagyobb vérnyomáscsökkentő hatást biztosít, mint a hatóanyagok külön-külön.

A vizsgálat keretében egy angiotenzin-receptor blokkoló (ARB) és egy kalcium-antagonista (CCB) kombinált, illetve monoterápiás hatásait elemezték. Az eredmények alátámasztották, hogy a kombinált kezelés nemcsak hatékonyan és biztonságosan ér el jelentős vérnyomáscsökkentést, hanem a kezelésre jobban és nagyobb arányban reagálnak a betegek, mint a vegyületekre külön-külön. A vérnyomás célértékének beállítása is sikeresebb ezzel a kombinációval. A betegek mintegy 46 százalékánál akár az 50 Hgmm-t is meghaladta az elért  vérnyomáscsökkenés – ez a vizsgálatok során eddig észlelt legnagyobb mértékű vérnyomás-csökkentő hatások közé tartozik. Az eredmények alátámasztják, hogy a fix kombináció erősebb vérnyomáscsökkentést biztosít, ugyanakkor biztonságosabb az összetevőkkel külön-külön végzett kezelésnél.

Az impozáns eredményeknek köszönhetően, a közelmúltban az EU emberi felhasználásra szánt gyógyszereket ellenőrző bizottsága (CHMP) is kedvező véleményt adott az új kombinációról. Ennek összetevői gyógyszercsoportjukon belül egyenként is a leghosszabb hatástartalmú vérnyomáscsökkentők közé tartoznak, így hatásuk 24 órán keresztül fennmarad. Emellett az ARB komponens egyedülálló eredményeket ért el a szív-érrendszeri szövődmények prevenciójában.

„A magas vérnyomás a súlyos szív-érrendszeri szövődmények, például a szívroham vagy a stroke legfőbb kockázati tényezője. A szív-érrendszeri betegség köztudottan világszerte vezető halálok. A jól tolerálható és a szedendő tabletták számát csökkentő terápiás alternatívák nemcsak hatékonyabbá teszik a hipertónia kezelését, hanem megkönnyítik a terápia követését, kedvezően befolyásolják a betegek együttműködését. Mindez különösen fontos azon szív-érrendszeri szövődmények kockázatának kitett súlyos hipertóniás betegeknél, akik cukorbetegségben, vagy metabolikus szindrómában is szenvednek" – fűzte hozzá az eredmények kapcsán dr. Sarah Jarvis általános orvos, a Royal College of General Practitioners & Women's Health (Egyesült Királyság) tagja.

A magas vérnyomás a szív-érrendszeri megbetegedések legfőbb kockázati tényezője, mely bármilyen más, kardiovaszkuláris rizikófaktornál – ideértve a magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget és a dohányzást is – több halálos áldozatot szed. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vérnyomás mindössze 2 Hgmm-es csökkentése 7-10%-kal mérsékli a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.