2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újra eljött a gumicsere és a karbantartás ideje

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79049"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_552.jpg" border="0" width="185" height="198" /></a></span>Idén nem váratott magára sokáig a tavasz, és ha hihetünk az időjárás-előrejelzéseknek, már nem kell hóra és jeges utakra számítanunk. A nyári időszámítás az autókra is hatással van, itt az idő az abroncsok lecserélésének, illetve a tavaszi karbantartásnak. A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata minden autós figyelmébe ajánlja a tél elmúltával aktuálissá váló teendőket.

Idén nem váratott magára sokáig a tavasz, és ha hihetünk az időjárás-előrejelzéseknek, már nem kell hóra és jeges utakra számítanunk. A nyári időszámítás az autókra is hatással van, itt az idő az abroncsok lecserélésének, illetve a tavaszi karbantartásnak. A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata minden autós figyelmébe ajánlja a tél elmúltával aktuálissá váló teendőket.

Idén nem váratott magára sokáig a tavasz, és ha hihetünk az időjárás-előrejelzéseknek, már nem kell hóra és jeges utakra számítanunk. A nyári időszámítás az autókra is hatással van, itt az idő az abroncsok lecserélésének, illetve a tavaszi karbantartásnak. A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata minden autós figyelmébe ajánlja a tél elmúltával aktuálissá váló teendőket.

Sokszor hallhatjuk, hogy 7 fokos napi átlaghőmérséklet mellett nincs már szükség a téli gumikra. Nyáron nem is ajánlott ezek használata, ugyanis a téli abroncsok lágyabbak, könnyebben túlmelegszenek a meleg aszfalton, valamint jobban is kopnak. Emellett a télen hasznos, sűrűbb abroncsmintázat miatt sokkal kisebb a tapadó felületük, így kevésbé biztonságosak, mint nyári társaik. Nem árt odafigyelni arra, hogy egy gumiabroncs átlagosan 40-60000 km futás alatt teljesen elhasználódik, ezért a nyári gumik felszerelése előtt érdemes megvizsgálni a mintázat profilmélységét, és 3 mm alatt már inkább új vásárlását javasoljuk a régi, kopott abroncs felhelyezése helyett.

A gumiabroncs, illetve kerékcserén túl más ellenőrzések, valamint egy tavaszi nagytakarítás is időszerűvé válik tavasszal. A téli közlekedés ugyanis nagymértékben igénybe veszi az autók egyéb részeit, a havas utakra szórt só és homok roncsolhatja az alkatrészeket és a fényezést is. Hogy megnöveljük az autó alvázának, karosszériájának élettartamát, érdemes nagynyomású mosóberendezéssel eltávolíttatni a szennyeződést az autó aljáról, a kerékjáratokból, a felniről és a motortérből egyaránt.

„Érdemes elvégeznünk vagy elvégeztetnünk egy kisebb tavaszi karbantartást a gépjárműveken, ezzel hosszútávon nem várt bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat. A légkondicionáló berendezést, illetve a hűtőrendszert mindenképpen ajánlott ellenőrizni, szabaduljunk meg a hűtőbordák között vagy a klíma kondenzátorában összegyűlt levelektől és más szennyeződésektől is, sokszor ugyanis a rossz szellőzés okozza a problémát. Fontos a hűtősapka ellenőrzése is, ugyanis az állandó hő miatt – amelynek ki van téve -, a belső gumitömítés berepedezhet, deformálódhat, károsodhat és idővel a sapka fémrugója is gyengülhet. Hasznos a futóművek átvizsgáltatása és beállíttatása, valamint az első és a hátsó ablaktörlők cseréje is, ha a rajtuk lévő gumi állapota indokolja" – figyelmezteti a gépjárművezetőket Dobos Attila, a LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója.

A tavasz beköszöntével a kátyúk is előtűnnek az utakon. Ezekre – a gépjármű épségének megőrzése érdekében – nem árt odafigyelni. Ha mégis megtörténik a baj, akkor először vizsgáljuk meg, hogy volt-e kihelyezve kátyúra figyelmeztető jelzés az útszakaszon. Ha nem találunk ilyet, akkor a legbiztosabb megoldás, ha rendőrt hívunk és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában benyújtjuk kárigényünket az illetékes közútkezelő szervhez, illetve a magánút tulajdonosához. Amennyiben találunk figyelmeztető táblát, akkor sajnos nem élhetünk kárigénnyel. Érdemes tehát odafigyelni és óvatosan vezetni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.