A szarajevói (Bosznia és Hercegovina) Úr Színeváltozása templomot újra vandálok támadták meg.

 

    

 

    A szarajevói (Bosznia és Hercegovina) Úr Színeváltozása templomot újra vandálok támadták meg.


A szarajevói Úr Színeváltozása templom Ez alkalommal a kártevők behatoltak a templomba, kiverték az ablakokat és ellopták a hívők adományait tartalmazó perselyt. A szarajevói orthodox hívekre nehezedő pszichológiai nyomás sokkal komolyabb, mint az anyagi kár.

Az anyagi kár, a perselypénz ellopása, sértő graffitik megjelenése a templomok falain és más támadások nem először fordultak elő a szarajevói Színeváltozás templomban. Ez elmúlt nyolc évben több mint húsz alkalommal támadták meg és károsították meg a templomot. A legutóbbi támadás a harmadik eset a nyár kezdete óta.

„Már nem tudom, mit tehetek és mit cselekedhetek, hogy vége legyen e betöréseknek és lopásoknak" – mondta Jadran Danilovic atya, a templom papja. A történteket kommentálva a templom elöljárója elmondta, hogy sokkal nehezebb elviselni az állandó pszichológiai nyomást, mint az anyagi kárt: „Tudja mennyire nehéz ez? Minden reggel, amikor a templomba megyek, várom, hogy valamit betörtek, leromboltak vagy szétvertek".

A rendőrség képviselői kijelentették, hogy az egyik korábbi támadás miatt folytatott nyomozás következtében letartóztattak egy fiatalkorú elkövetőt.

Az Úr Színeváltozás templomban várják, hogy a szarajevói városi hatóságok teljesítsék ígéretüket, és éjjeli megvilágítást létesítenek ezen ősi templomnál, valamint azt riasztó-védelemmel látják el, a környező területeken pedig kamerákat helyeznek el.

Az orthodox templomok helyzete Bosznia és Hercegovina fővárosában, Szarajevóban az elmúlt évtizedben nagyon nehézzé vált a város etnikai összetételének súlyos megváltozása miatt. Míg az 1992-1995-ös háború előtt Szarajevóban 167 ezer szerb lakott, jelenleg csak hétezer szerb maradt.

Pravoslavie.ru/szimandron.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük