2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ülésezett az Orosz Orthodox Egyház Főpapi Zsinata:megkezdődött az uj pátriárka megválasztásának folyamata

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22468"><img class="image thumbnail" src="/files/images/2DSC_1203.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>2009. január 25-én a Megváltó Krisztus székesegyházban megkezdte munkáját az Orosz Orthodox Egyház Főpapi Zsinata. A főpapok a pünkösdi tropárion eléneklésével kezdték meg tanácskozásukat: „Áldott vagy Te Krisztus Istenünk, aki a halászokat bölcsekké tetted, leküldvén reájuk a Szent Lelket; és általuk megragadtad a földkerekséget. Embereket szerető, dicsőség Néked."<br />

2dsc 1203.thumbnail2009. január 25-én a Megváltó Krisztus székesegyházban megkezdte munkáját az Orosz Orthodox Egyház Főpapi Zsinata. A főpapok a pünkösdi tropárion eléneklésével kezdték meg tanácskozásukat: „Áldott vagy Te Krisztus Istenünk, aki a halászokat bölcsekké tetted, leküldvén reájuk a Szent Lelket; és általuk megragadtad a földkerekséget. Embereket szerető, dicsőség Néked."

2dsc 1203.thumbnail2009. január 25-én a Megváltó Krisztus székesegyházban megkezdte munkáját az Orosz Orthodox Egyház Főpapi Zsinata. A főpapok a pünkösdi tropárion eléneklésével kezdték meg tanácskozásukat: „Áldott vagy Te Krisztus Istenünk, aki a halászokat bölcsekké tetted, leküldvén reájuk a Szent Lelket; és általuk megragadtad a földkerekséget. Embereket szerető, dicsőség Néked."

Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolita, a patriarchai trón helytartója az összegyűlteket köszöntve megnyitotta az ülést. Ezután a résztvevők halotti Litiát tartottak a néhai II. Alekszij patriarcha lelki üdvéért.

Az Orosz Orthodox Egyház Szabályzata szerint a Főpapi Zsinat az egyházmegyés főpapokból és a szinódusi intézmények, teológiai akadémiák vagy külön joghatósági terület élén álló vikárius püspökökből áll. A többi vikárius püspök csak tanácskozási joggal vehet részt az üléseken.

A Főpapi Zsinat elnöke a Patriarchai Trón Helytartója, Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolita. A Zsinat elnökségét a Szent Szinódus tagjai alkotják: Vlagyimir Kijev és egész Ukrajna metropolitája, Vlagyimir szentpétervári és ladogai metropolita, Filaret minszki és szlucki metropolita, egész Belorusszia patriarchai exarchája, Juvenálij krutyicai és kolomnai metropolita, Kliment kalugai és borovszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Hivatalának vezetője, Vlagyimir Kisinyev és egész Moldávia metropolitája, Valentyin orenburgi és buzuluki metropolita, Alekszander kosztromai és galicsi érsek, Tyihon novoszibirszki és berdszki érsek, Feofilakt brjanszki és szevszki püspök, Sztyefan turovi és mozirszki püspök. A Szent Szinódus döntése alapján a Főpapi Zsinat idejére a Szent Szinódus tagjai közé hívták a következő főpapokat: Dániel Tokió és egész Japán metropolitáját, Ilarion kelet-amerikai és new yorki metropolitát, a Külföldi Orosz Orthodox Egyház elöljáróját, Alekszander Riga és egész lettország metropolitáját és Kornyilij Tallin és egész Észtország metropolitáját.
A Főpapi Zsinat munkájában 202 főpap vesz részt.

A Főpapi Zsinat feladata, hogy három jelöltet válasszon az üresedésben lévő moszkvai patriarchai trónra. Az új moszkvai patriarcha megválasztása a pár nap múlva összeülő Helyi Zsinat feladata lesz.

Este, 2005. január 25-én, a Főpapi Zsinat tagjai megválasztották a három patriarcha-jelöltet: Kirill metropolitát (97 szavazat), Kliment metropolitát (32 szavazat), a Moszkvai Patriarchátus Hivatalának vezetőjét és Filaret metropolitát (16 szavazat), egész Belarusz patriarchai exarcháját.

A szavazólap a kánoni rend szerint választható összes főpap nevét tartalmazta. A főpapok közülük választották ki a jelölteket. Az Orosz Orthodox Egyház Szabályzata szerint a patriarchai tisztségre az Orosz Orthodox Egyház 40 évet betöltött, felsőfokú teológiai végzettséggel rendelkező egyházmegyés főpapja jelölhető.

Iszidor jekatyerinodari és kubanyszki érsek, a szavazatszámláló-bizottság elmondása szerint a szavazásban 198 főpap vett részt. 197 érvényes és 1 érvénytelen szavazólap volt.

A Főpapi Zsinat sajtószolgálata

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.