2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

UniCredit csoportvizsgálat: nincs jelentős súlyú probléma

3 perc olvasás

mnblogo_6.jpgAz MNB összesen 19,4 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte az UniCredit Bank Hungary Zrt-t és az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt-t egyes pénzügyi – és befektetési szolgáltatási, adatszolgáltatási, adatkezelési, valamint informatikai biztonsági tevékenységet érintő hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – korábban elfogadott felügyelési ütemterve részeként – átfogó csoportvizsgálatot végzett az UniCredit Bank Hungary Zrt-nél (UniCredit Bank), illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt-nél (UniCredit Lízing), az Arany Pénzügyi Lízing Zrt-nél és az UniCredit Jelzálogbank Zrt-nél. A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat a pénzügyi szolgáltatási tevékenység kapcsán megállapította többek között, hogy az UniCredit Bank ügyfélminősítésre, ügyfélcsoport képzésre és ügyfélkitettség kezelésére vonatkozó belső szabályzatai nem teljes körűen feleltek meg a jogszabályi elvárásoknak. Továbbá hiányosságokat tárt fel a befektetés szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban, valamint kisebb informatikai biztonsági problémákat is azonosított. Emellett a vizsgálat a követeléseladási, követelésminősítési és a tőkeszámításnál figyelembe vett fedezet értékelési gyakorlatban, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység terén is feltárt kisebb súlyú problémákat.

Mindezek nyomán a jegybank 2018. február 1.-én közzétett határozatában határidő kitűzésével kötelezte az UniCredit Bankot a feltárt jogsértések megszüntetésére, és a felügyeleti intézkedések végrehajtásáról készített belső ellenőri jelentés MNB részére történő megküldésére.

A hiányosságok miatt a jegybank összesen 17,95 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az UniCredit Bankkal szemben. Ezt különösen indokolttá tette a pénzügyi és befektetési szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma és jellege, illetve a bank piaci súlya. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a bank együttműködő magatartását, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali és tervezett intézkedéseit.

Az MNB – egyes adatkezelési, továbbá az ügyfél és partnerminősítés folyamatában azonosított hiányosságok miatt – az UniCredit Lízingre 1,45 millió forint bírságot szabott ki. Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. és az Arany Pénzügyi Lízing Zrt. vizsgálatát a jegybank intézkedés nélkül zárta le.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.