2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ünnepi programok az egy éve nyílt Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64603"><img class="image image-preview" src="/files/images/zambp.jpg" border="0" width="141" height="212" /></a></span>Ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, táncbemutatókkal és zenei programokkal ünnepli pénteken fennállásának egyéves évfordulóját a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum.

zambpIngyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, táncbemutatókkal és zenei programokkal ünnepli pénteken fennállásának egyéves évfordulóját a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum.

zambpIngyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, táncbemutatókkal és zenei programokkal ünnepli pénteken fennállásának egyéves évfordulóját a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum.

A Zelnik István műgyűjtő által alapított Aranymúzeum 2011. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit az Andrássy úti Rausch-villában; az évfordulót ingyenes rendezvényekkel és kedvezményes jegyárral ünnepli az intézmény. A programok sorát pénteken 17 órától Zelnik István Seuso-kincsekről tartott előadása nyitja, majd Novák Tibor tárja fel a külvilágtól elzárt Burma alig ismert kultúráját néhány tárgyon keresztül – tájékoztatta az MTI-t kedden a múzeum.
Mint közölték, a programok között lesznek indonéz és thai táncbemutatók, valamint Vámosi Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész is fellép. Az este során óránként indulnak tárlatvezetések, 19 és 21 órakor maga a múzeumalapító mutatja be gyűjteményét.

Mint az intézmény munkatársai korábban az MTI-nek elmondták, az állandó kiállítás összeállításakor több szempontot is figyelembe vettek. Az Aranymúzeum anyaga így egyrészt kronológiailag végigköveti a térség történelmének több mint kétezer évét a törzsi kultúrák korától a tyám és jávai királyságokon át a Khmer Birodalomig, másfelől számos műtárgyon keresztül bemutatja a Délkelet-Ázsiát ért legfontosabb impulzusokat: a hinduizmust, a buddhizmust és a tengeri kereskedelmet.
A múzeumban több mint ezer nemesfém – többnyire arany – tárgy látható, ezeken kívül hasonló mennyiségű porcelán, drágakő, fajansz, elefántcsont, kő és bronz műkincs kapott helyet. A kiállított anyag biztosítási összértéke 40 milliárd forint; a remekműveket két szinten kilenc teremben, összesen 1500 négyzetméteren mutatja be a múzeum.

2012. szeptember 21., péntek
Egész nap kedvezményes jegyár a múzeumba: felnőtt 1500 Ft,, gyerek/nyugdíjas 750Ft.! A programok ingyenesek.

Teaházi programok
17:00 A Seuso-kincsek – Dr. Zelnik István előadása
18:15 Thai táncbemutató
18:30 Burma titkos kincsei – Novák Tibor előadása
19:30 Indonéz táncbemutató
20:30 Thai táncbemutató
21:30 Indonéz táncbemutató

Tárlatvezetések
18:00, 20:00, 22:00

Gyűjtői tárlatvezetés Dr. Zelnik Istvánnal
19:00, 21:00

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.