2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ural-2

2 perc olvasás

ural-2_szamitogep.jpgAz Ural-2 számítógép  

Világszínvonalú számítógép volt a maga idejében, a múlt század hatvanas éveiben. Baráti kapcsolatok révén egy napig nézhettem működését a Magyar Állami Földtani Intézetben Budapesten, a Stefánia (akkor Vorosilov) út 14. szám alatti épületben, a Lechner Ödön tervezte palotában. Az Ural-2 gépet elsősorban tudományos számítások végzésére, Magyarország területének geológiai feltérképezésére és a földtani adatbázis fenntartására, fejlesztésére használták.

   A tranzisztorok akkor még nem voltak olyan tökéletesek, hogy a számítógéphez használni lehetett volna, a nyomtatott és integrált áramkörökről nem is beszélve. Ezért az Ural-2    . központi egysége elektroncsövekkel működött és ez jelentette az egyik problémát, A csöveket szinte folyamatosan cserélni kellett, emiatt egy hosszabb ideig tartó számítást szinte lehetetlen volt elvégezni. Száz négyzetméteres területen, klimatizált helyiségben működött. A másik problémát a költségek okozták. Áramfogyasztása 30 kW-os teljesítményt igényelt, az egyéb költségekkel együtt óriási összegekbe került az üzemeltetése.

    Elektronikus írógép, Hollerith-típusú lyukkártya és lyukszalag tartozott hozzá. Ma már ezek az eszközök jobbára műszaki múzeumok tárgyai.

    Az Ural-2 memóriája, számítási teljesítménye, kapacitása mai szemmel nézve csekély volt. Képes Gábor, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság tagja, számítógép gyűjtő szerint egy közepes kategóriájú mobiltelefon a műveletek, adattárolás, gyorsaság szempontjából 1 milliárdszor (ezerszer-ezerszer-ezer) többet tud, mint az Ural-2. De igazságtalan az összehasonlítás, mert a gépet más korszakban és más feladatok elvégzésére építették.

   A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban megtekinthető a hazai számítástechnika történetének fontos darabja, az Ural-2 elektroncsöves számítógép. Ez a monstrum (ahogy a múzeumban nevezik) a perifériákkal együtt üzemképes állapotában több szobát is elfoglalt és átlagos működéséhez egy személyzeti munkacsoportra és állandó karbantartási eljárásra volt szükség.

   Látogatásom idejét elképzelhetetlennek tűnt a mobil telefon, internet (maga a kifejezés csak 1974-ben született meg), GPS-rendszer, okos eszközök. A műszaki fejlődés gyorsasága mindig meglepi a laikusokat, de még a tudomány embereit is.

Láng Róbert

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.