Divat ellenségnek tekinteni azokat az embereket, akikből élünk. Hiszen birkák. Olyan birkák, akikről – legalabbis kezdetben sok sok finom gyapju nyirható le.

 

Divat ellenségnek tekinteni azokat az embereket, akikből élünk. Hiszen birkák. Olyan birkák, akikről – legalabbis kezdetben sok sok finom gyapju nyirható le.

 

 Erőszakkal. Kezdődött mindez a a parkolási társulásokkal. Majd folytatta a BKV a Kontroll cimű filmbe illő hadműveleteivel.Tessék csak megnézni ezt a sikerfilmet. Ez maga a valóság, nem annak égi mása.

Ellenőr hordák járják be a vonalakat. Vegzálják az utasokat. Néha kergetik, néha … de nem megyünk be a Nagybudapesti Történetek elmesélésébe, hiszen aki utazik az láthatja, hallhatja nap mint nap. Olyan események történnek, amelyekről maximum a sértett tehetne panaszt ha merne. De nem mer. Mert az ellnőrök hordákban járnak…S mit ére egymagános birka panasza a sok pásztorkutya ellenében. Pontosan ugyannyit, mint amennyit a megvert emberek panasza a rendőrökkel szemben. Vagy a nyolc adóellenőrrel szemben a vagyonvizsgálatkor. Ahol az elv az, hogy a semmit kell bizonyítani.

Nos ez a dolog úgy tűnik megtetszett a MÁV-Start vezérkarának. Hiszen a büntetésekkel szépen lehet hízlalni a büdzsét. Mint ahogy a Magyar Nemzeti Sarchivatal is arra buszke, hogy egy ellenőr naponta másfil milliót présel ki a birkák zsirjából. Circa és netto. +Extra sarc.

A MÁV-Start Zrt először birkaketreceket állított fel. A birkák bégettek, dühöngtek. De mivel utazni muszáj tűrtek. Ma pedig újabb ötlettel álltak elő: a ellenőrős "Hangyászással". Hangyászásnak a REBISZ (aki nem tudná rohamrendőrök) szótárában az a múvelet, amikor csoportokban vadásznak járókelőkre, (hivatalosan rejtőzködö tüntetőkre), hogy azokat azután elagyalja begyűjtse.

Nos agyalás nincsen, de a módszer azonos. Aki a peronon van annak ervenyes menetjegy kell. Nem érdekes, kit kísért ki. Ott van, üzemi területen van. Fizetni kell. No meg a "szakértő" megszakérti a jegyet. Utaztak e vele már. Vagy vélelmezi, hogy utaztak, pedig nincsen kezelve. És az illető csalni próbált.

A kellemetlen csapatok különösen csúcsforgalomban igyekeznek az utasoka ellenőrzés címen történő zaklatásában élen járni. Hogy miért teszik? Természetesen a mi jólfelfogott érdekünkben. Mert mindeki bűnöző.. Hiszen Kelet Balkanisztánban vagyunk, ne felejtsük ezt el egy pillanatra sem.

Magyarázat: nos az van. Ime…

A MÁV-START Zrt. folytatja programját az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentése érdekében, hogy a személyszállító vasúttársaság hozzá juthasson jogos bevételeihez. Ezért november 1-jétől folyamatos, országos szintű menetjegy-ellenőrzési akciót szervez a MÁV-START Zrt. az általa üzemeltetett vonatokon.

Éves szinten a jegy és bérlet nélkül utazók milliárdos nagyságrendű károkat okoznak a MÁV-START Zrt.-nek, azon keresztül az adófizető állampolgároknak. Csak a budapesti elővárosi közlekedésben megközelítőleg 3 milliárd forintos bevételtől esik el a vasúttársaság. Az elmúlt időszak ellenőrzéseinek tanulsága szerint, az agglomerációban ingázó utasok egy része a nem ellenőrzött retúrjegyeket gyakorta többször is felhasználja, illetve a Budapest közigazgatási határán kívül élők bizonyos százaléka elmulasztja a fővárosig tartó szakaszokon a menetjegyvásárlást.

November 1-jétől a MÁV-START Zrt. szerelvényein az eddig megszokott létszámú jegyvizsgálókon kívül, további szakképzett ellenőrök ellenőrzik a menetjegyek érvényességét, az igénybevett kedvezmények jogosultságát, valamint a távolságra vonatkozó érvényességet. Ezekkel a munkatársakkal a nap bármely szakaszában, bármely vonalon találkozhatnak az utasok.

A MÁV-START Zrt. ezúton kéri a fokozott ellenőrzés indokainak megértését, és egyben kéri, együttműködésükkel segítsék ellenőreink munkáját!

Sajnos, mint állatpolgárként e nemes birkanyáj tagjaként NEM TUDOM és NEM IS AKAROM megérteni. Ha igy haladunk, akkor rövidesen az ellenőrők bilincselési és letartóztatási jogot kapnak, (erre is vannak próbálkozások fővárosi közlekedési vállatunkon belül), és sheriffek csillaggal kérdezik majd le káder anyagunkat. Orwell bácsi szép új világa idsmét egy újabb szegmensét valósította meg.

Egykoron marximus tanárom, amikor nem olvastam el a feladatot, mindig kifele mutogatott az egyetemen a háta mögé – arra van ugyanis a Szent István Bazilika. Hinni fiam ott kell. Itt tudni. Nos a hit és a valóság eme ellentmodásában mindeki döntsön: kinek hisz. Mert az tény, az utasok konfortszinjük jelentős romlásának vegzálásnak élik meg az esetet. És ezután még akkor sem szólnak, ha látják, valaki szétszereli a fél vagont. Ezeknek?! S szemét behunyva reménykedik, hogy ezek a kemény legények majd összefuntak az ellnőrökkel, és akkor lesz kölcsönös szociális foglakoztatás.

Azt sejteni lehetett, hogy a jegyellenőrzés bérbeadása ilyen mindennapos teljesítmény kényszerhez vezet. Mint azt is, ha lehet nagyon nagy ivben elkerülöm, más utasokkal együtt a Nemzeti Vaspálya vonalait. Érdekes, Ausztriában nincsen ilyen virtsaft. Ott még nem hallottam rossz szót sem. De a kalauz és az ellenőr nem is akart megvágni. Ők a munkajukat végezték az emberek minimális zaklatásával, és utaztam. Köszönöm, ott jól vagyok.

Európa Hegyeshalom után következik. Lehet arra fáradni. És az utolsónak távozó polgár oltsa el a villanyt. Elvégre december 21-én nulla órától mi is részei vagyunk a schengeni térnek. Természetesen Ausztriából nézve.

Hogyan is szól a bégetendő jelmondat: Két láb rossz, négy láb jó! (vagy talán fordtva, attól függően ki mondja…)

Post scriptum: jelen irás irói munkásságunk része. Magyarázkodásra vevők vagyunk, szívesen leközöljük. Ha van. Úgysem mi vagyunk felszentelve a döntésre. Hanem az olvasó. Ő hogy éli meg mindazt. Az ünnepek tapasztalata alapján nagyon morcan teszi (és akkor meg enyhe kifejezést használok.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük