Pécsett rendezik meg a Soul for Europe kezdeményezés következő munkatalálkozóját. A Fórum Pécsen a magyar civil társadalom, a politika és a kulturális szektor képviselői nemzetközi szakértőkkel és az Európai Parlament képviselőivel találkoznak.

 

Pécsett rendezik meg a Soul for Europe kezdeményezés következő munkatalálkozóját. A Fórum Pécsen a magyar civil társadalom, a politika és a kulturális szektor képviselői nemzetközi szakértőkkel és az Európai Parlament képviselőivel találkoznak.

A Forum Pécs – Soul for Europe (Lelket Európának) központi témája a civil társadalom és a politika közötti együttműködések új formái és szerkezete. A „Soul for Europe" civiltársadalmi kezdeményezés és az Európa Parlament képviselői közötti szoros együttműködés ebben az összefüggésben példaértékűnek tekintendő. Vita tárgya lesz továbbá, hogy a kultúrában rejlő lehetőségek miképpen hasznosíthatóak a demokratizálódási folyamat előrehaladása érdekében, illetve, hogy hogyan járul hozzá a kultúra a kommunális, a társadalmi és a gazdasági fejlődéshez.

Hogyan segíti elő a kultúra a strukturális fejlődést? Milyen szerepet kap a civil társadalom a városok és Európa kulturális életének, kulturális iparának fejlesztésében? Milyen új modellek léteznek a civil társadalom és a politika közötti kommunikációban, munkamódszerekben? Hogyan szolgálhatják legjobban a kulturális főváros programok egy város, régió kulturális és gazdasági életének fejlesztését?

Európa alapvetően kulturális projekt, és ezért mindenek előtt a civil társadalom, a kultúra és a művészetek feladata a projekt működtetése. Csak akkor beszélhetünk az Európaiak egyesült és nyitott Európájáról, ha a politikai döntéshozók a kultúrában rejlő kreatív lehetőségeket a politikai élet minden egyes területébe bevonják. Ehhez azonban az kell, hogy az európai politika kulturális dimenziója ne csak a kultúrpolitika feladata legyen, hanem minden területen, a külpolitikától a regionális és kommunális politikáig, a gazdaságpolitikától a szociálpolitikáig a politikusok feladatuknak tekintsék a kultúrát.

Az előadók között vannak európai és nemzetközi intézmények prominens képviselői: az Európai Parlamenttől Doris Pack, Marijana Grandits (a Dél-kelet Európai Stabilitási Egyezmény vezetője), Marschall Miklós (a Transparency International regionális Európa és Közép-Ázsia igazgatója). Ünnepi beszédet mond Konrád György író.

A Fórum Pécs a Soul for Europe elnevezésű civiltársadalmi kezdeményezés (Berlin) és a Felix Meritis Alapítvány (Amsterdam) szervezésében valósul meg, amelyek szorosan együttműködnek Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosával, illetve a következő pécsi civil szervezetekkel: Közelítés Galéria, Mediátor Egyesület, Plusz Munkacsoport, Retextil Alapítvány és a Tanac Egyesület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük