2023.június.02. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Utazni jó! – II. rész

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/88865"><img class="image image-preview" src="/files/images/utaz-4_0.preview.jpg" border="0" width="463" height="347" /></a></span> Ismerős a mondás: „A legjobb otthon!" Körülnézve az Utazás kiállításon, nem is kellett nagyon tolongnunk, hogy a közmondást igazolva lássuk. Természeti szépségeket, jó ételt, italt bőséggel találunk itthon is.

utaz 4 0.preview Ismerős a mondás: „A legjobb otthon!" Körülnézve az Utazás kiállításon, nem is kellett nagyon tolongnunk, hogy a közmondást igazolva lássuk. Természeti szépségeket, jó ételt, italt bőséggel találunk itthon is.

utaz 4 0.preview Ismerős a mondás: „A legjobb otthon!" Körülnézve az Utazás kiállításon, nem is kellett nagyon tolongnunk, hogy a közmondást igazolva lássuk. Természeti szépségeket, jó ételt, italt bőséggel találunk itthon is.

pannon 0.thumbnail A hazai lehetőségek iránt érdeklődőknek elég volt az A-épület felét bejárniuk. Azt a felét, ami a színpad, a hozzá tartozó nézőtér és a LEGO térkép után még megmaradt. Persze panaszra azért így sem volt ok. A Pannonhalmi Borvidék pultján például tucatnyi palack sorakozott, mutatva mennyi – és még ennél is több – finom italt kóstolhat, aki a vidék egyik-másik bortúrájára vállalkozik. A 650 hektárnyi terület hazánk egyik legkisebb, ugyanakkor talán a leghosszabb szőlészeti – borászati múltra visszatekintő régiója. A bencés szerzetesek évezredes tevékenységén alapuló hírneve mostanában mindinkább erősödik. Az Apátsági Pincészet mellé felzárkózott a Babarczi, a Hangyál, a Huszár Pincészet és ekkor még nem beszéltünk a Győrtől Pannonhalmáig terjedő terület kulturális értékeiről.

card 0.thumbnail Végigjárásukhoz, no meg persze az ország más tájainak bebarangolásához is kiváló segítséget jelent majd a Hungary Card. A szabadidő eltöltésének hasznos társa lesz, mert tulajdonosa kedvezmények garmadát veheti igénybe általa. Idei újdonsága, hogy a hozzá tartozó füzetben ismét van félárú vonatjegy váltására jogosító szelvény! A kártya érvényességi ideje tizennégy hónap. Kapható volt ugyanis már 2014 decemberében és érvényes 2016. január 31-ig, tehát a karácsonyi-szilveszteri időszakban akár mindkettő használható, a régi és az új. Ez jövőre is így lesz. Sokkal több kedvezmény igénybevételére ad lehetőséget pont akkor, amikor téli szünet van, a gyerekeknek és a családok jobban mozoghatnak! Újdonságnak számít az idén néhány wellness centrum kedvezménye és szabaduló szobák, kalandparkok is felkereshetők vele – olcsóbban! Érdemes folyamatosan figyelni a kínálat változását a www.hungarycard.hu oldalon, mert az ajánlatok év közben is szaporodnak.

szatmar.thumbnail Szatmár – ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán tudta őrizni. A nagyvárosból érkező számára mintha itt megállt volna az idő. Az eldugott szatmári falvakat az ország legszegényebb települései között tartják számon. Ám ez a megállapítás csak részben igaz. Látnivalókban, kulturális emlékekben igencsak gazdagok. Ezt a lehetőséget szeretnék a korábbiaknál jobban kiaknázni – mondta el Kelemen Róbert, Cégénydányád község polgármestere. A Szamosháton fekvő ikerfalu lakóinak száma nyolcszáznál is kevesebb, mégis önállóan mutatkoztak be az Utazás kiállításon – ráadásul igen nagy sikerrel! Folyamatosan szólt náluk a zene, percet sem pihentek a táncosok. Méltó képviselői voltak „Szilvaországnak", ahol a jelszó: „tele has és jó hangulat!"

szatmar 1.thumbnailMutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza-ételek, nem gyártanak futószalagon gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi – a sparhelt nem hangulati elem, hanem mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szatmárfeszt idején olyan hagyományos szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint a nagymama ebédje. A rendezvényen – mások mellett – kalotaszegi programmal lép fel a Muzsikás együttes, a Bakator zenekar pedig táncházat tart. Errefelé az év többi napjain sem kell unatkozni.

szatmar 2.thumbnail Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet. Arra is érdemes felkészülni, hogy egy szatmári gasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik: a helyiek természetes vendégszeretete nem ismer határokat. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! A szatmáriak ezen kívül télen hagyományos disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzde-túrákat és kenyérsütő iskolát szerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni – és akár kemencét rakni is. Négynapraforgós, falusi vendégházakban gondoskodnak a has megtöltéséről, hozzá a szilvapálinka, majd pedig a szem jóllakatása sem marad el, hiszen a környék az ország legszebb középkori templomait rejti. Három folyó kínál egy kis vadregényes kajakozást, a partok mentén pedig táborozni, kerékpározni is lehet.

sorarium.thumbnail A kiállításon sétálva találkozhattunk borral, pálinkával, furcsa lenne, ha pont a sör hiányzott volna. Bemutatkozott Magyarország első és egyetlen interaktív sörmúzeuma. A szolnoki Sörárium a városháza egykor pusztulóban volt pincéjét varázsolta mintegy ezer négyzetméter területű érdekes látnivalóvá. Onnan lehetetlen száraz torokkal kijönni. A sörtörténeti kiállítás megismerteti a nemes ital eredetét, a látogató elkészítheti saját – névre szóló – söralátétjét, a főzdében nyomon követhető az ital előállítása, míg végül a helyben főzött sörök kóstolása kerülhet sorra. Családi programnak sem utolsó, mert amíg az apukák, a feleségek óvó tekintete mellett a korsók emelésben edzik magukat, a gyerekeket játszószoba várja.

gemenc 0.thumbnail Természetvédelmi ismeretekkel is gazdagodhatott a látogató az Utazás kiállításon. Gemenc nagyon sokáig Homoki Nagy István filmjeiből volt ismert nálunk, a helyzet azóta egy kissé megváltozott. Előfordulhat mostanában, hogy a kirándulók korlátozva érezhetik magukat, nem engedik be őket az erdőbe – de ennek oka van. Igaz az is, hogy a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nem zárja el teljesen az erdőt a kirándulóktól. A kijelölt túra-útvonalak látogathatók és a kirándulók a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból induló, a téli időszakban fűtött, zárt kocsikkal közlekedő Erdei Vasúton is utazhatnak. Ám február elejétől március közepéig az ártéri erdőben erdőlátogatási tilalom van. Ilyenkor ellenek a vaddisznó kocák és az ő nyugalmuk nagyon fontos. A gímszarvasok is ilyenkor hullatják az agancsukat, azokat az „illetéktelenek" is gyűjtik sőt, tiltott eszközökkel próbálnak minél több agancshoz jutni. A korlátozás tehát a vadak védelmét szolgálja és ebben az időben a vadászok rendőrökkel együtt járják, óvják az erdőt. Később viszont akár kenuval is bekalandozhatók a Duna mellékágai.

avalon.thumbnail Bemutatkozott a kiállításon egy olyan helyszín is, mely valójában ma még nem létezik. A Bük közepén épülő Avalon park két ütemben készül majd el. Előbb májusban adják át a 2500 négyzetméteres, Maya Játszóparkot, a Sörkertet, valamint a 150-200 személyt befogadó konferencia központot. Októberben a 32 szobából és 3 lakosztályból álló Avalon **** Superior Hotel és a 15 kétszintes rönkház apartmant is készen áll majd. Az összes épület a finn HONKA rönkház technológiával készül, rendkívül környezetbarát, a fa biológiai hatása már a belépés pillanatában érezhető lesz. Külön érdekesség, hogy autót a park egész területén senki nem használhat, a vendégeket elektromos golf autók és DOTTO vonatok fogják szállítani. Bár a park még nem működik Facebook oldala már van, az érdeklődők ott tájékozódhatnak.

(Az Utazás kiállítás külföldi kínálatából szemezgető I. rész a http://www.euroastra.info/node/88814 oldalon olvasható.)

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.