2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Utcafesztivál sok zenével Hévízen

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52640"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/DSC_9822%20%28Large%29.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Zenekarok, tűzzsonglőrök, zenei előadók szórakoztatják Hévíz belvárosában szerdától öt napon át az utca népét; a naponta este hét órától tizenegyig tartó utcafesztiválon tizennégy zenekar játszik a város különböző pontjain.

Zenekarok, tűzzsonglőrök, zenei előadók szórakoztatják Hévíz belvárosában szerdától öt napon át az utca népét; a naponta este hét órától tizenegyig tartó utcafesztiválon tizennégy zenekar játszik a város különböző pontjain.

Zenekarok, tűzzsonglőrök, zenei előadók szórakoztatják Hévíz belvárosában szerdától öt napon át az utca népét; a naponta este hét órától tizenegyig tartó utcafesztiválon tizennégy zenekar játszik a város különböző pontjain.

    Az utcafesztivál hatodik alkalommal kínál érdekes, izgalmas zenei élményt Hévíz vendégeinek és lakosságának – mondta el Papp Gábor polgármester az MTI-nek. Minden zenekar "más és más stílust képvisel, más és más hangulattal szolgál és ebből fakadóan más és más közönséget szólít meg, vonz magához" – fűzte hozzá.

    A fesztivál egyik fő célja, hogy a művészek egy igazi felszabadult, szakmai korlátoktól mentes zenei program keretében találkozhassanak a közönséggel – fogalmazott Vágó János, a fesztivál szervezője.

Hozzáfűzte; idén csaknem kétszáz muzsikus szórakoztatja az érdeklődőket.

    A szervezők mintegy három évtizede foglalkoznak zenével: Vágó János népzenész, felesége, Maitz Szilvia pedig klarinét- és szaxofontanár. Az első Balaton-parti fesztivált – az Európa több nagyvárosában rendezett utcafesztiválok mintájára – 1999-ben a napfogyatkozáskor rendezték meg Siófokon.

    A kezdetekben "keresgetni" kellett azokat a zenekarokat, amelyek hajlandók voltak színpad nélkül, saját technikával az "utcán megszólalni", most pedig évente 300 zenekar jelentkezik és küldi el hang- videó anyagát – idézte fel Vágó János.

    A jelentkezők közül többnyire a látványos programokat ígérő együtteseket választják ki, de az is fontos szempont, hogy milyen hangulatot tudnak teremteni a produkcióhoz. A Vodku együttes például több hangszert – hegedű, szaxofon, furulya, dob, klarinét, dob – szólaltat meg és több nyelven énekel, amivel fergeteges hangulatot tud teremteni.

    Amilyen változatos az együttesek stílusa és előadásmódja, úgy változik a közönség reakciója – jegyezte meg Vágó János. Van, aki csak csendben hallgatja a zenét, van, aki az énekesekkel együtt énekli a strófát, de olyanok is akadnak, akik táncra perdülnek az utcán. Az elmúlt évek sikerét jelzi, hogy a "törzsközönség" egy része az utcafesztiválok idejére időzíti a szabadságát.

    A szervezők Hévíz mellett 2011. augusztus 18-tól Zalakaroson is megrendezik az utcafesztivált, az idei zamárdi esemény pedig már lezajlott.

blo \ brr

MTI 2011. augusztus 2., kedd 15:17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.