Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti megoldásszállítója, az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok partnerévé is vált.

Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége, a magyar nagyvállalatok közel 60%-ának üzleti megoldásszállítója, az elmúlt évek során a kis- és közepes vállalatok partnerévé is vált.

Nagyvállalati termékeit széles körben használják a versenyszféra mellett az államigazgatásban, a közszolgáltatásban, az egészségügyben és a felsőoktatásban is, míg kis- és közepes vállalatokat megcélzó portfoliója (az SAP Business All-in-One és az SAP Business One rendszerek) bármilyen méretű,és bármely iparágban tevékenykedő cég üzleti folyamatainak hatékony irányítását ambicionálja.

Magyarországon az SAP Hungary Kft. erőteljes tanácsadási és oktatási tevékenysége is kifejt, nem csekély hatással a magyar informatikai piacra.

Aktuális témában, az üzleti intelligencia (BI,  Business Intelligence) témakörében hívta találkozóra a cég 2009. májusában partnereit, melyet a nemzetközi cég keretén belül a  Business Objects, SAP  vállalat képvisel üzleti intelligencia platformjával.  A Business Objects az SAP által felvásárolt francia üzleti intelligencia gyártó. Az SAP az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója, olyan alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, amelyek több, mint 25 ágazatban segítek különböző méretű cégeknek a legjobb működés elérésében.  A cég a világ 120 országában több, mint  86 ezer ügyféllel rendelkezik (ez tartalmazza a Business Objects felvásárlása során szerzett ügyfeleket is).  A Business Objects hosszú évek óta vezeti az üzleti intelligencia alkalmazások piacát szoftver-árbevétele alapján.  

Fogalmilag, az üzleti intelligencia alkalmazások és technológiák biztosítják a hozzáférést a szükséges adatokhoz, ezek tárolásához, az adatok sokoldalú elemzésével pedig megtámogathatók a vállalti döntések.

Idevágó megoldások;  az adattárolás,  a valós idejű lekérdezés, az analitika,  az előrejelzés és adatbányászat. Tracsek Ferenc  és   Herman Bodewes tartott előadást az SAP eredményeiről a témakörben.

Mi indokolja, hogy üzleti intelligenciában gondolkodjunk?

-szétszórt adatok helyett egységesített, releváns információkra van szükségünk,

-minden adatforrást (külső/belső, strukturált/ strukturálatlan) ki kell aknázni, hogy bepillantást nyerjünk az üzleti döntéshozatal és optimalizálás részleteibe,

-egyének helyett csapatok együttműködése hozza a sikert; olyan módszerekre van szükség, melyek jobb együttműködést tesznek lehetővé csapatok között és ténylegesen támogatják azok munkamódszereit,

-elszigetelt üzletek helyett üzleti hálózatok jelentik az előrelépést, üzleteinknek ki kell aknázniuk a hálózati működés előnyeit.

Az üzleti élet jelenlegi kihívásai

-A technológia nem tudja követni az elképzeléseket;

     az üzleti modell gyors változását nem követi az adatmodell változása,

     elvész a kapcsolat az üzleti oldal, az IT, a vezetés és a fejlesztés között,

-Az információk szétdarabolódása;

     az információk szétdarabolódva tárolódnak a szigetrendszerekben, 

     a szétdarabolt információk integrálása magas szaktudást igényel,  

    kapcsolatok vesznek el az analitikus és a tranzakciós adatok között,

-Túl bonyolultak az üzleti intelligencia eszközök;   

     minden BI eszköz sikerében kulcsfontosságú a végfelhasználókkal történő elfogadtatás,   túl sok a különböző, nehezen elsajátítható eszköz,  komplex adatmodell áll az üzleti folyamatok hátterében,

-Rugalmasságra van szükség a változásokhoz való alkalmazkodásban;

     a technológia azonban nem tudja követni az elképzeléseket.

2008-as  Gartner CIO technológiai prioritások felmérés szerint a BI az első helyen áll a CIO-k napirendjén.

Milyen üzleti intelligencia megoldások vannak napirenden?

Nagyvállalati alkalmazások (ERP, SCM és CRM)

Szerver és tároló technológiák (virtualizáció)

Öröklött alkalmazások modernizációja

Biztonsági technológiák

Technikai infrastruktúra

Hálózat, hang, és adatkommunikáció (VoIP)

Csoportmunka technológiák

Dokumentáció menedzsment

Szolgáltatás-orientált technológiák (SOA és SOBA)

Az SAP saját portfoliója:

Az SAP-nál vallják, a konvergencia lehetővé teszi a vállalatok teljesítmény-optimalizálását, a stratégiai döntéshozatal a vállalaton belül és kívül teszi lehetővé a döntésoptimalizálást.

A betekintés, a vállalti teljesítménymendzsment,  a Governance, Risk & Compliance igényeit olyan üzleti intelligencia platformmal kell kiszolgálni, amely rálátást biztosít  a struktúrált és struktúrálatlan, valamint a belső és külső adatokra és a végrehajtás során többszörös tranzakciós rendszeren keresztül kezeli a megfelelést, a kockázatot,valamint a teljesítmény-optimalizációt a teljes üzleti hálózaton keresztül, zárt kört biztosítva a tervezés és végrehajtás között.

Szükséges, hogy a stratégia betekintésre alapozott stratégia-alkotás során alakuljon ki, a betekintés pedig megbízható vállalati adatokra és valós idejű teljesítmény- menedzsmentre támaszkodjon.

SAP NetWeaver

Az SAP NetWeaver  monitoring megfelelőséget és kockázatot jelenít meg, a folyamat végrehajtása az üzleti határokon átívelő végrehajtással lesz a leghatékonyabb.   

Az SAP NetWeaver folyamat finomhangolással kezeli a stratégiai döntések és üzleti események következtében fellépő igényeket a könnyű végrehajthatóság érdekében.

Az  SAP BusinessObjects portfoliójában szereplő termékek:

SAP® BusinessObjectsTM XceLsius® Enterprise,SAP BusinessObjects tervezés és konszolidáció Microsoft Platformon, SAP BusinessObjects Web Intelligence – kritikus üzleti információk a felhasználóknak, SAP BusinessObjects Dashboard Builder – teljes képalkotás az üzletmenetről, Crystal reports software –  adat-vizualizálás, tervezés és használat, SAP® BuSineSS One és a Crystal reports® Server,SAP businessObjects Live Office – üzleti intelligencia Microsoft Office dokumentumokban,SAP BusinessObjects Voyager – hatékony megoldás az üzleti elemzők számára.

A megoldások közös jellemzője:  egyszerű, grafikusan-vizuálisan végezhető munka, bonyolult IT tudás nélkül, a lehető legkevesebb IT közreműködéssel.

Az  SAP® BusinessObjectsTM XCELSIUS® ENTERPRISE-al  összetett adatokat tudunk vizualizálni a megalapozottabb döntéshozáshoz.  Az interaktív vizuális modellek alkalmazásával az üzleti dön­téshozók könnyen érthető és felhasználható információk­hoz juthatnak.   Ezen adat-vizualizációs és dashboarding megoldás segítségével egyszerűsíthető a döntéshozatal, ezáltal javul az üzleti teljesít­mény.

Valójában, az Xcelsius   az interaktív riportok tervezésére és megjelenítésére szolgáló környezet.

Az interaktív megjelenítés a Flash alapú dashboard-al, PDF kezeléssel, prezentációk és NetWeaver Portal integrálásával valósul meg.

Az  Xcelsius növeli a hozzáadott értéket

-az adatmegjelenítéssel,  

-az intuitiv tervező környezettel, mert lehetővé teszi professzionális kinézetű riportok összeállítását, térképek, eloszlások, diagrammok,csártok, kilóméterórák és egyéb formák megjelenítését, amely személyre-szabható a végfelhasználók számára.

Az ügyfél igényeket szolgálja, hogy

-gyorsan implementálhatók az alkalmazott dashboard eszközök, SAP és nem-SAP adatokhoz egyaránt,

-az üzleti felhasználók képessé válnak használatukra még ha nem is IT specialisták,

-leegyszerűsíti a BI információkat.

Az SAP-n belüli integrálhatóságot jelenti, hogy

-Live Office-on keresztül a Crystal Reports összekapcsolható a Xcelsius-al,

-lekérdezésekkel (Query-kel)  Web szolgáltatásként (QaaWS)  kiaknázza a Business Objects Universes előnyeit.

Az SAP BusinessObjects Xcelsius adatforrásai:

Excel spreadsheets

XML-compliant DB's

SOAP-based Web Services

Az  Xcelsius-szal interaktív prezentáció hozható létre, mellyel  interaktív elemzés és prezentáció végezhető különböző felületeken;  Dashboard Manager, web page, PowerPoint, Outlook vagy PDF.

Az  SAP BusinessObjects tervezés és konszolidáció  (SAP BPC)  segítségével a felhasználó megbízható vállalati adatokhoz juthat, valamint optimalizálhatja a tervezési és konszolidációs folyamatokat.

A szoftver lehetővé teszi, hogy összehangoljuk a működési terveket a vállalati célokkal, kezdeményezésekkel, és az  SAP BusinessObjects Strategy Management alkalmazás által meghatározott mérőszámokkal.  Ily módon biztosak lehetünk abban, hogy mindent a terveknek megfelelően hajtanak végre, világossá válnak a kockázati tényezők, valamint rendelkezésre állnak a kezdeményezések támogatásához szükséges erőforrások.

Az  SAP BPS egyedülálló abban a tekintetben, hogy minden egyes üzleti felhasználó igényeit képes kielégíteni, mindenki számára teljes, személyre szabott, szerep-alapú hozzáférést biztosít olyan funkcionalitásokkal, amelyek

-felhasználó központúak (ismerős interfész gyakran használt megoldásokkal, intelligens működési mezők,    önkiszolgáló jelentés-készítés), folyamat-centrikusak,előretekintők (automatizált, prediktív analitika,  automatizált eltérés-elemzés, a kiváltó okok elemzése), egységesek.

A megoldással

-üzleti tervezés és költségvetés-tervezés folytaható ésszerűsítéssel és automatizálással,

-előrejelzés révén pontosabb tervek és költségvetések készíthetők, gördülő előrejelzések állíthatók össze, összekapcsolhatók a valós idejű és a múltbéli adatok,

-prdeiktív elemzéssel automatikus riasztások kaphatók a potenciális veszélynek kitett mutatószámokról, egyetlen kattintással elérhető az eltérések magyarázata és a kiváltó okok,

-gyorsan hozzáférhetők az elkészíthető menedzsment és teljesítmény-riportok, a pénzügyi, működési és többdimenziós elemzések,

-teljesen átlátható pénzügyek és jelentések révén az üzleti és megfelelési kockázatok minimalizálhatók, egyetlen adattárból lehet gyors zárást és teljesen dokumentált audit útvonalat kapni.

Szövegdoboz: co Szövegdoboz: E Szövegdoboz: ne  

Az SAP BusinessObjects Web Intelligence  szoftverrel web-alapú, ad-hoc lekérdezéseket tehetünk, jelentéseket készíthetünk és elemzéseket hajthatunk végre.  Olyan intuitív interfésszel rendelkező, jól-skálázható, megbízható szoftvert jelent, amellyel az információkat végrehajtásra alkalmas betekintésre és gyors döntésekre használhatjuk.

Önkiszolgáló hozzáférést biztosít az adatokhoz, jelentésekhez és elemzésekhez.  A felhasználó néhány kattintással áttekintheti és formázhatja az információkat, elemezve őket meghatározhatja a trendeket és a kiváltó okokat, még akkor is, ha az adat-szerkezetről csak minimális információval rendelkezik. Egyénre szabott formulákat hozhat létre és több változót is használhat egyetlen riportban.

Az interaktív megtekintési keretben a felhasználó egy webes böngésző segítségével

-megnézheti a riportok metaadatait,

-megnézhet, szerkeszthet és el is távolíthat riportokat, szekciókat, vagy blokkolhat szűrőket,

-formázhat és átméretezhet cellákat, táblázatokat, és grafikonokat,

-újra-kombinálhat riport-objektumokat és változókat a táblázatokban és grafikonokban,

-töréseket és sorba-rendezésket állíthat be,

-kalkulációkat szúrhat be,

-sorokat, oszlopokat adhat hozzá a táblázatokhoz,

-táblázatokat és grafikonokat hozhat létre és duplikálhatja azokat,

-egy gridet táblázattá, egy táblázatot griddé alakíthat,

-formulákat és változókat hozhat létre,

-szerkesztheti a meglévő cella-formulákat.

Az  SAP BusinessObjects Dashboard Builder  szoftver olyan intuitív keretet biztosít, amelyben több dashboard és riport is bemutatható.  Segítségével a felhasználó egyszerűen, konszolidációs felület nélkül tud betekinteni a szervezet egészébe, így tud megalapozott döntéseket hozni.  Rugalmasan testre szabhatja a keretet és dashboardokat, riportokat, s egyéb tartalmakat hozhat létre, saját munkamódszerükhöz illeszkedően.

Intuitív elemzési és jelentéskészítési dashboard kerettel követhető az üzleti teljesítmény alakulása, bármely változás átvihető egyik portletből a másikba (interportlet kommunikáció),  drag-and-drop üzemmel a felhasználó az IT munkatársak nélkül képes létrehozni, szerkeszteni dashboardokat.

Az  SAP Crystal Reports Software  segítségével a felhasználó interaktív módon használhatja a riportokat és erősen kifejező vizuális jelentéseket készíthet.  A riportok interaktív használatára a Crystal reports integrálva van az Xcelsius Engage szoftverrel. Megalapozott döntéseket lehet hozni az Xcelsius Engage-ben készített vizuális, a Crystal Reports-ba beágyazott „mi lenne, ha" szcenáriók segítségével.  A csúszkák és műszerfalak használatával dinamikusan vizualizálható a döntések kimenetele anélkül, hogy el kéne hagyni a riport-fájlt és nincs szükség semmiféle kódolásra sem. 

A működési jelentésekkel előkészíthetők a szükséges lépések,  ennek elősegítésére a működési folyamatok az Adobe Flex alkalmazások segítségével (Adobe Flash files:  SWF)  integrálhatóak a Crystal Reports-ban készített jelentésekbe.

A riportok tervezői  paraméter-paneleket  építhetnek be a riport-tervezőbe, a Microsoft Web Form-ba, valamint a Microsoft Windows Form nézetekbe a Microsoft  .NET Framework számára.  A végfelhasználó a paraméter-értékeket az adatok frissítése nélkül határozhatja meg és gyorsan megtalálhatja a számára szükséges információkat.  Az on-riport sorbarendezés, szűrés és a riportok újraformázásának lehetősége révén a felhasználó több kérdésre adhat választ kevesebb, de rugalmasabb riport segítségével.

A felhasználó a  salesforce-com  új meghajtója révén hozzáférhet pl. az ügyfelek összes adatához, és döntés-előkészítő információkká alakíthatja azokat.  Az így készült riportok a  http://www.crystalreports.com/ -on használva frissülnek.  Az ide mentett és innen megnyitott riportok csökkentik az IT-től való függést.

Értékes tervezési idő takarítható meg azzal, hogy a riportokhoz programozás nélkül adhatók hozzá üzletileg kritikus információk.  Összegek, változók, vagy más egyéni kalkulációk is beilleszthetők egy táblázat sorába vagy oszlopába. Ez a képesség különösen a pénzügyi jelentések esetén hasznos.

Csökkenti a tervezésre fordított időt és költséget a beépített vonalkód-támogatás. A mezők egyetlen kattintással  Code 39-es vonalkóddá alakíthatóak.

Az  SAP® BuSineSS One és a Crystal reports® Server  alkalmazások összekapcsolásával kiváló jelentések készíthetők és magas szintű információ-elérés biztosítható, különösen az egyedi igényű kisvállalatok alkalmazásában. Alkalmazásukkal a kisvállalatok naprakész információkhoz jutnak döntéseikhez.

Az  SAP businessObjects Live Office   szoftver a Microsoft Office környezetbe integrálja az üzleti intelligenciát.

Megbízható, frissíthető adatok illeszthetők vele a Microsoft Office dokumentumokba, megosztáshoz, vagy kötvetlen használatra Microsoft Outlook üzenetekbe építve.  A BI tartalmak közvetlenül, az IT segítsége nélkül érhetők el.

A Microsoft Office dokumentumok az SAP BusinessObjects Enterprise szoftverrel publikálhatóak, így azonnal hozzáférhetőek a weben keresztül, így az adatbiztonság megmarad akkor is, ha a dokumentumokat a szervezeten kívül osztják meg.

Az  SAP BusinessObjects Voyager   szoftver segítségével az üzleti elemzők kiaknázhatják a valós idejű adatelemzés előnyeit a kifejezetten számukra készített eszközök segítségével.  Választ kaphatnak üzleti kérdéseikre, nagyon kicsi, többdimenziós adat-csomagok megtekintésével felfedezhetnek trendeket és megoszthatják elemzéseiket másokkal.

Az  SAP BusinessObjects Voyager nem csupán az SAP és más szállítók OLAP adatbázisainak széles skálájához biztosít hozzáférést, de lehetővé teszi az elemzők számára, hogy a különböző rendszerekből származó információkat egyetlen munkatérben kombinálják.

Az SAP szerint a vállalati teljesítmény menedzsment kulcstémája

-a harmonizálás (azonos felhasználói élmény, nyelv, vizualizáció, platform),   

a csatlakozás  (SAP Business Objects BI megoldásokhoz, SAP ERP és SAP NetWeaver-hez, valamint más

 alkalmazásokhoz, miközben a nyitottság, és heterogenitás megmarad),

-a kiterjesztés  (minden termékhez innovatív és ügyfél általi kiegészítések, hogy a legjobb megoldása legyen)

Ezek a tényezők nyújtanak magasabb hozzáadott értéket.

Az  SAP Business Objects és SAP NetWeaver jelenti mindehhez a cég szerint a tökéletes párosítást.

 

 

http://www.sap.com/  

http://www.businessobjects.com/

www.sap.hu/businessobjects

http://sap.com/businessobjects/  vagy  http://businessobjects.com/solutions/sap  

https://www.sdn.sap.com/irj/sdn/nw-bi

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük