2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Üzleti kampányok támogatása IBM SPSS eszközökkel

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43577"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ia-hp-hero-930x300.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="32" /></a></span> <p>Az üzleti analitika gyakorlatba ültetése az IBM-nél, erről szólt a témában érdekelt partnerek a céges  összejövetel  2010. szeptember 22-én Budapesten.  </p><p>

 ia hp hero

Az üzleti analitika gyakorlatba ültetése az IBM-nél, erről szólt a témában érdekelt partnerek a céges  összejövetel  2010. szeptember 22-én Budapesten. 

 ia hp hero

Az üzleti analitika gyakorlatba ültetése az IBM-nél, erről szólt a témában érdekelt partnerek a céges  összejövetel  2010. szeptember 22-én Budapesten. 

A sorozatos akvizíciók után az IBM az  Information Agenda  néven futó stratégiáját alapozza meg, ismertette a vonatkozó helyzetet az IBM Cognos & SPSS szakértője,  Dóczi Barnabás.   Az  IBM's Information Agenda lényege,  kipróbált metódusokkal segíteni a vállalkozásokat az analitikus megoldások terén, bármilyen méretűek  legyenek is, gyors választ adni az előre nem tervezhető, gyors informatikai változásokra, legyenek azok globális, vagy helyi méretűek. Az  IBM felvásárolt Cognos eszközei a meglévő üzleti lehetőségek legjobb felhasználását támogatják, az SPSS eszközök pedig a tudatos kiválasztást.

AZ IBM SPSS Hungary ügyvezetője,  Körmendy György az SPSS termékekkel indított üzleti kampányok egyedi testreszabhatóságáról szólt, ahol a matematikai modellekből vállalati megoldás lesz, ha a bevezetés adekvát módon zajlik. A vezető elmondta, a 40 éves múltra visszatekintő SPSS az akvizíció után is korábbi irányvonalát követheti, nagyméretű irányváltás a termékek tekintetében néhány évig nem várható.  A világméretekben a 25 legnagyobb szoftvercég közés sorolt SPSS számos megoldása ipari sztandardnak számít, a hazai piacon pedig egyedül állanak magyar nyelven is elérhető  K+F megoldásukkal.

Terméksoruk négy csoportja:

-Data Collection:  nagyvállalatok számára kialakított komplett adatgyűjtő rendszer,

-Statistics:  a klasszikus SPSS alatermék,  13 bővítő modullal,

-Modelling:  Modeller (Clementine), TextMining, WebMining,

-Deployment:  az elemző eszközök (Statistics és Modelling) által előállított elméleti rendszerek vállalatra igazítására.

A fenti területek lefedésében az SPSS és versenytársa, az  SAS vezető pozícióban van a világpiacon a Gartner 2008-as elemzése szerint.

Speciális üzleti igényeket szolgál a kampány-optimalizálás.

A konkurrens megoldások nagy, akár 25-50%-os szórási hibával működnek a célcsoport megközelítésében, az SPSS sajátos, minden egyes ügyfélre szóló egyedi megközelítése hatékonyabb megoldást biztosít, az ügyfeleket priorizálják, sorrendbe állítják és biztosítják, hogy egy adott ügyfelet ne szólítson meg egyidőben több kampány is.

A kampány-rendszer minden egyes ügyfélre kiszámítja a realizálható profitot, s ebből még az is kiderülhet, hogy kellő számú szóbajöhető ügyfél híján, nem is érdemes elindítani az adott kampányt.

Az IBM SPSS analitikus CRM (aCRM) a feladatra két fő komponenssel rendelkezik, az  SPSS Modeler-el és az SPSS Event Builder-el.  Az aCRM elemzések és folyamatok középpontjában az optimalizált eseményvezérelt kampánymenedzsment áll.

Hogyan valósítható meg ez a fenti eszközökkel?

-A Modeler tartalmazza a szükséges adatbányászati modelleket, elemzéseket; 

-Az Event Builder pedig közvetlenül tudja felhasználni a Modeler által generált modelleket a multikampány környezetben a kampányok optimális megtervezésére. Ugyanis, ügyfélszinten határozza meg az adott időben optimális kampányt és a hozzá tartozó kommunikációs csatornát.

A Modeler egyik legnagyobb előnye kényelmes felhasználói felülete, s rajta a vizuális programozhatóság.

Az Event Builder kezelői felülete kifejezetten a kampánymenedzser-felhasználó számára készült, akinek nem tiszte, hogy ismerje a Modelert és az abban előállított modell részleteit. Ilyen ismeretek nélkül is jól fel tudja azt használni a kampánytervezéshez.

Az ügyfelek pontosabb, mélyebb megismerésére szolgál az IBM további eszköze, az IBM SPSS Direct Marketing modul, az SPSS statisztikai szoftvercsaládjának új tagja.  A megoldás komoly elemzésekre támaszkodik, mégsem kell statisztikusnak vagy programozónak lenni használatához; lépésről lépésre vezeti végig felhasználóját a folyamaton, lehetővé téve az ügyfelek osztályozását néhány lépésben.  

http://www-01.ibm.com/software/data/information-agenda/

http://www.enherent.com/ibm-spss-modeler

http://www.enherent.com/ibm-spss-modeler

http://www.spss.com/software/statistics/direct-marketing/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.