Csodáljuk az olyan tökéletes szerkezeteket, mint a Doxa, Marvin, Omega, Bretling, Longines, Rolex, Patek Philippe, I.W.C. Schaffhausen és hasonló márkás kar- és zsebórák.

Csodáljuk az olyan tökéletes szerkezeteket, mint a Doxa, Marvin, Omega, Bretling, Longines, Rolex, Patek Philippe, I.W.C. Schaffhausen és hasonló márkás kar- és zsebórák.

 

   De létezik olyan karóra, amit még a híres magyar órás dinasztiák utódai, a Tiszekker, Vályi, Becsei mesterek is ritkán foghattak kézbe. Ilyen a Vacheron Constantin, a világmárka. Olyan, mint ötvösművészeknek a Fabergé-tojás, a cári családok ékszereinek tartói.

 

   Egy-egy különleges, egyedi fajtájából csupán néhány darabot gyártottak. A márka emblémája a Máltai Lovagrend keresztje. A műhelyt 1755-ben alapította Jean-Marc Vacheron órásmester és alkotó társa, Francois Constantin. A limitált szériás példányok általában átlátszó előlappal készültek. A fotózás feltalálásakor a gyár még képeket sem engedett készíteni az órákról, nehogy hamisítsák. Aztán jött az Internet. És bepillanthattunk a titokba.

 

   Hogy az árakról is írjak valamit, a képen látható platina karóra ára 140.000 $, mai árfolyamon 30 millió forint. Nem tévedés, utána nézhetünk az Interneten. És ahogy mondják, hab a tortán, hogy az óraszíjat külön kell megvenni hozzá 500 $-ért. Persze az ilyen típusú órákhoz nem illik a szíj, nem hordják, milliomos gyűjtők vitrinjeiben találhatók.

 

  Egyes típusokról közvetlenül leolvashatók a naprendszer csillagjainak állása, a nap-és holdfogyatkozások ideje, helyi idők az egész világon, adott helyen a napkelte, napnyugta, holdkelte, holdnyugta.

 

   A gyárat 1987-ben megvette Achmed Zaki Jamani sejk (Szaud Arábia). Persze csak a gyár részvényeit vette meg, hiszen nem érthetett a precíziós szerkezetekhez, az olajiparhoz annál inkább, 25 éven át az OPEC első embere volt. Azóta a cég Közel-és Távol-Keletre szállít megrendelésre. Ma már nem olyan kis szériákban, de ezek az órák is nagyon drágák. Egyetlen márkaboltról tudok, Firenze központjában.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük