Idén nyáron már harmadik alkalommal választja meg az ország a kedvenc fürdőit. A szavazásban közel 200 hazai fürdő három kategóriában verseng a voksokért.

Idén nyáron már harmadik alkalommal választja meg az ország a kedvenc fürdőit. A szavazásban közel 200 hazai fürdő három kategóriában verseng a voksokért.

Kétségtelen, hogy 2017 nyarán Magyarországon minden a vízről fog szólni. Míg sportolóink a Vizes Világbajnokságon küzdenek a medencékben, maguk a medencék is rajthoz állnak a fürdők legnagyobb hazai versenyében.

A termalfurdo.hu a Magyar Fürdőszövetség szakmai támogatásával idén is három kategóriában keresi az ország legnépszerűbb fürdőit. A három kategória kialakítására – Az Év Fürdője, Az Év Feltörekvő Fürdője, A Helyiek Kedvenc Fürdője – azért volt szükség, mert a magyarországi fürdők rendkívül sokszínűek. A világszinten is egyedülálló termálvízkincsünkre hozzávetőleg 200 fürdő épült, a néhány medencés, időszakosan nyitva tartó fürdőktől a nemzetközi hírű, több tucat medencével rendelkező komplexumokig.

A szakma is támogatja a kezdeményezést

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Fürdőszövetség is Az Év Fürdője verseny mögé állt. A szövetség szívesen támogat minden olyan elképzelést, amely a magyar fürdőkultúra és a fürdőzés népszerűsítésére irányul, és felhívja a figyelmet a fürdőzés fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaira, arra, hogy a gyógyvizek regenerációra és betegségmegelőzésre is kiválóan alkalmasak.

A barlangfürdő, a gyógyfürdő és az aquapark

Tavalyi versenyben három, jellegében teljesen eltérő, az ország egymástól távol eső pontjain található fürdőt szerettek a legjobban, ami jól mutatja a magyar fürdők sokszínűségét. 2016-ban Az Év Fürdője az ország egyik legkülönlegesebb fürdőhelyszíne, a világszinten is kuriózumnak számító Miskolctapolca Barlangfürdő lett. Az Év Feltörekvő Fürdője címet a nyár végéig még a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő viseli, ahol négyféle gyógyvíz és 21 medence áll a vendégek rendelkezésére. A Csongrád megyei fürdő népszerűségét családbarát voltának is köszönheti. A legkisebbek közül tavaly az orfűiek voltak a legbüszkébbek, hiszen 2016-ban az Orfű Aquapark szerezte meg A Helyiek Kedvenc Fürdője címet.

Idén 200 000 szavazóra számítanak

Az eddigi évek minden kategóriában szoros versenyt hoztak. A szavazást szervező termalfurdo.hu a tavalyi több mint 150 000 szavazó után arra számít, hogy idén hozzávetőleg 200 000 szavazó adja majd le a voksát kedvenc fürdőjére.

Szavazni a www.azevfurdoje.hu oldalon lehet 2017. augusztus 31-ig. A voksolók között wellnesshétvégéket és egyéb értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Az Év Fürdője 2017

Miért van szükség három kategóriára, melyek ezek? Hogyan fogadták a fürdők versenyt? Miért érdemes szavazni? Hány szavazóra számítanak a szervezők? Lejjebb görgetve ezekre a kérdésekre adunk választ.

 

Három kategóriában lehet szavazni

A versenyben azok a magyarországi fürdők vesznek részt, amelyekben legalább egy medence van, ami nem úszó- vagy tanmedence.

A kategóriák kialakítása azért volt szükséges, mert hazánk több mint kétszáz fürdője rendkívül eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik. A kisebb fürdőknek nem lenne esélye a nagy, országos vagy akár nemzetközi hírű, illetve nagyvárosokban található fürdőkkel szemben, így azonban a hozzájuk hasonló fürdőkkel mérhetik össze magukat.

A besorolásnál a szervezők a medencék számát, a település méretét és a fürdő ismertségét vették figyelembe. A versenyről minden érintett fürdő tájékoztatást kapott és jelezhette, ha nem kíván indulni a szavazásban, vagy az előzetes besorolástól eltérő kategóriában szeretne indulni. Ezek alapján a három kategória az alábbiak szerint alakul:

A szavazás 2017. augusztus 31-ig tart. Mindhárom kategóriában a legtöbb érvényes szavazatot szerzett fürdő nyer.

 

Aktívak a fürdők

A fürdők az elmúlt 2 évhez hasonlóan idén is pozitívan fogadták a kezdeményezést, szívesen részt vesznek a megmérettetésben. Annak ellenére, hogy Az Év Fürdője alapvetően egy verseny, a szektor széleskörű összefogását célozza, egy közös ügy – a fürdőkultúra népszerűsítése – érdekében. A fürdőknek ez egy jó alkalom arra is, hogy saját magukat népszerűsítsék, illetve elégedett vendégeiket arra buzdítsák, hogy jó hírüket keltsék. Ezt a lehetőséget egyre több fürdő ki is használja.

A szavazás pontos állása az eredményhirdetésig nem publikus, az azonban ezen az oldalon nyomon követhető, hogy egy-egy héten mely fürdők szerezték a legtöbb szavazatot.

2015-ben 128.000-en, 2016-ban 151.000-en szavaztak. A szervezők 2017-ben 200.000 szavazóra számítanak.

 

A szavazók is nyernek

A kedvenc fürdőjükre szavazók között wellnesshétvégék, a majdani győztes fürdőkbe szóló fürdőbelépők és a strandoláshoz kapcsolódó termékekre beváltható utalványok kerülnek kisorsolásra. A wellnesshétvégéket a szervezők a tavalyi szavazást megnyerő fürdők közeléből választották. A nyeremények itt láthatóak.

A szavazóknak névvel és e-mail címmel kell azonosítaniuk magukat. Minden szavazó kategóriánként egy-egy szavazatot adhat le.

A szavazás mellett, illetve ahhoz kapcsolódóan a szervezők idén több kisebb játékot is indítanak azevfurdoje.hu oldalon és a közösségi médiában, amelyekben szintén kisebb nyeremények kerülnek kisorsolásra.

 

Magyarország termál nagyhatalom

Magyarország olyan termálvízkinccsel rendelkezik, ami nemcsak mennyiségében, de minőségében is kiemelkedőnek számít világviszonylatban. A hazai vizek hatásukat tekintve is egyedülállóak, sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas termál- és gyógyvíz. Magyarországon kétszáznál is több fürdő – köztük több mint nyolcvan gyógyfürdő – található. A hagyományosabb értelemben vett fürdők mellett számos aquapark, közel négyszáz csúszda és megközelítőleg ezerhatszáz medence várja az ifjabb generációt is.
A szavazás célja, hogy erre ráirányítsa az ország figyelmét.

 

A szervezőről

A szavazás szervezője, a termalfurdo.hu, Magyarország vezető egészségturizmussal foglalkozó portálja, amely a fürdőzés mellett életmód, wellness témákban nyújt érdekes és minőségi információkat olvasóinak.

Ezért különleges hely Magyarország

 

Magyarországnak egyediek a geológiai adottságai: a földkéreg vékonyabb, mint máshol, így az itt feltörő termálvizek is jóval melegebbek. Ennek köszönhetően, az ország legnagyobb részén gyakorlatilag bárhol lefúrva termálvizet találhatunk. Van azonban néhány kivételes hely is, amely vagy a természeti adottságai, vagy építészeti egyedisége miatt kiemelést érdemel.

 

Kivételes fürdők

Hévíz: A Balaton nyugati csücske közelében található kisvárosban található a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava.

Egerszalók: az egerszalóki sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található, a törökországi Pamukkale-ban és az amerikai Yellowstone Parkban.

Budapest a „világ fürdőfővárosa". Bár más országokban is találhatók régi fürdők, de legtöbbjüket már nem használják, csupán ásatási helyszínként lehet őket megtekinteni. Ezzel szemben nálunk a műemlékfürdők is méltán népszerűek nem csak a budapestiek, hanem a turisták körében is.

Törökfürdők: Ma is üzemelő törökfürdők legnyugatabbra Budapesten találhatóak. A legismertebb Rudas fürdő mellett a Veli Bej fürdő és Király Gyógyfürdő is több száz éve üzemelnek. Kevesebben tudják, hogy Egerben is a mai napig látogatható az egykori hódítók által épített fürdőkülönlegesség.

 

A 2016-os győztesek a sokszínűséget jelképezik

A páratlan termálvízkincsre több mint 200 fürdő épült az országban. Ezek sokszínűségét jól reprezentálják Az Év Fürdője 2016 szavazás, jellegükben változatos képet mutató győztesei.

Az Év Fürdője 2016 címet elnyerő Miskolctapolca Barlangfürdő az egyik legegyedibb fürdőhelyszín az országban. 2016 legkedveltebb magyar fürdője nemcsak hazánkban számít egyedülállónak, de karsztban ilyen magas hőfokú víz Európában sincs máshol. A 30 fokos víz és a barlang klímája is gyógyhatású. A barlangban két termál medence mellett az úgynevezett Római terem, Csillagterem, Öreg barlangi medence és a Fürdőcsarnok várja a fürdőzni vágyókat. A kalandos búvóhelyeket rejtő fürdő útjait járva találunk fény- és hangterápiás fürdőt, masszírozó zuhatagot és pihentető medencét is.

Az Év Feltörekvő Fürdője 2016 győztese, a Csongrád megyei Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, ahol négyféle gyógyvíz és 21 medence áll a vendégek rendelkezésére, de népszerűségét igazi családbarát voltának is köszönheti. A fürdő része egy sajátosan gyermekek számára tervezett, több mint háromezer négyzetméteres fedett élményfürdő, melyben többszintű kalandmedence, illetve két izgalmas beltéri csúszda várja a fiatalabb vendégeket.

A Helyiek Kedvenc Fürdője 2016 cím a Baranya megyei Orfű Aquaparké lett. A 2016 júniusában részben megújult fürdő óriási zöld területen, festői környezetben fekszik. A vendégeket több medence, masszázs és pezsgőfürdő várja.

 

A legjelentősebb fürdőfejlesztések a közelmúltban

(Bővebb információ a linkekre kattintva.)

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben márciusban nyílt meg a fedett élményfürdő, augusztusra pedig a csúszdapark is elkészülhet.

Demjénben termáltó nyílt decemberben.

 

Legjelentősebb folyamatban lévő fejlesztések

Bükfürdőn tenger alatti vízi világ épül.

Hárommilliárdból épül hét szintes fürdő Csillaghegyen.

Harkányban a tavalyi csúszdaépítés után újabb beruházások várhatóak.

Új családi zóna lesz a makói Hagymatikumban.

Tovább fejlesztik a Miskolctapolcai Strandot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük