2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vajon a pokol örök tüze valóban a talpunk alatt ég?

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96598"><img class="image image-preview" src="/files/images/pokol.preview.jpg" border="0" width="481" height="322" /></a></span>Lehetséges eljutni az alvilágba a Földről? Hogy gondolkodtak az ősi kultúrák a másvilágról? A DoQ-n november 21-én A pokol kapui című filmet láthatják a nézők, amelyben szakértők próbálnak választ adni ezekre a kérdésekre. </p> <p> 

Lehetséges eljutni az alvilágba a Földről? Hogy gondolkodtak az ősi kultúrák a másvilágról? A DoQ-n november 21-én A pokol kapui című filmet láthatják a nézők, amelyben szakértők próbálnak választ adni ezekre a kérdésekre.

 

Lehetséges eljutni az alvilágba a Földről? Hogy gondolkodtak az ősi kultúrák a másvilágról? A DoQ-n november 21-én A pokol kapui című filmet láthatják a nézők, amelyben szakértők próbálnak választ adni ezekre a kérdésekre.

 

A pokol több vallás és kultúra szerint az örök kárhozat helye, ahová haláluk után jutnak a becstelen lelkek. Sokan azonban úgy tartják, hogy az alvilágnak léteznek bejáratai a Földön is – vulkánok, lávatavak és izzó barlangok, amelyeken keresztül betekintést nyerhetünk az örök tűz és szenvedés birodalmába. A pokol kapui című dokumentumfilm az alvilág öt földi kapujához kalauzolja el a nézőket, miközben bemutatja, hogy változott a pokol koncepciója a történelem folyamán.

 

A pokol 5 földi bejárata:

 

Masaya-vulkán, Nicaragua

A dél-amerikai bennszülöttek már a kezdetek óta földöntúli erőt tulajdonítottak a hatalmas, füstöt okádó Masayának, amelyre a vulkánisten lakhelyeként tekintettek, előtte gyakran emberi áldozatokkal tisztelegtek. A tűzhányót a 16. században 'boca del infiernonak' keresztelték a spanyol felfedezők, ami annyit tesz, a pokol szája. A felderítők leveleikben tűzről, mérgező füstről és feneketlen sötétségről írnak, így a keresztény spanyoloknak meggyőződése volt, hogy az Újvilágban ráleltek az alvilág földi bejáratára…

 

Helka, Izland

A Helka Izland legaktívabb vulkánja, 874 óta több mint 20 alkalommal tört ki. A középkorban úgy tartották, hogy a hegy a pokol tüzét ontja magából, a kitörést kísérő földrengésről és sikolyokat idéző hangokról pedig arra következtettek, hogy a kráterből gonosz lelkek szabadulnak ki, amelyek a környező falvakban előforduló halálesetekért felelősek. Ezért a vulkán a mai napig a „Pokol Kapuja' nevet viseli.

 

Xibalba, a Maja alvilág bejárata, Belize

A maja nép ősi mondavilágában felfedezhető egy, a purgatóriumhoz nagyon hasonló koncepció, a Xibalba (vagy más néven a 'Félelem Helye'), amelyen az lelkeknek keresztül kell menniük, mielőtt a paradicsomba értek. A mítosz szerint a másvilágra induló szellemeknek először egy skorpiókkal és vérrel teli folyón, majd sötét, késekkel szegélyezett termeken kellett átjutniuk, végül pedig denevérekkel és jaguárokkal küzdöttek meg. Kutatók a belizei Tapír-hegység barlangrendszerének egyik bejáratánál emberi áldozatok maradványaira, egy ősi maja oltárra és egy kikövezett útra bukkantak. A régészek szerint a maják úgy hitték, hogy a barlang belseje maga a Xibalba.

 

Tainaron, a Tartarosz bejárata, Peloponészoszi-félsziget

Kutatók szerint a görög mitológiából ismert Tartaroszt minden bizonnyal egy dél-görögországi, elárasztott barlangrendszer inspirálhatta, amely keskeny bejárataival, földalatti folyóival, cseppkövekkel csipkézett üregeivel és végtelen sötétségével valóban olyan hangulatot áraszt, mintha a következő sarkon Hádész várna az odalátogatókra…

 

Erta Ale, Etiópia

A világ egyetlen lávatava, az Erta Ale Etiópia és Eritrea határán húzódik, neve a helyi afar nyelven annyit tesz ‘Füstölgő hegy'. A vulkán krátere mindössze 85 méter mély, ezért a tűzhányóban fortyogó láva jól látható, sőt néha túl is csordul a peremen. A pokol érzetére tovább erősít a tény, hogy az Erta Ale-nek a világ egyik legforróbb sivataga ad otthont, ráadásul gyakoriak a merényletek is a kelet-afrikai országban.

 

A pokol kapui november 21-én, 21:05-kor a DoQ műsorán!

 

http://doqchannel.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.