Egy igazán különleges kóstolóra hívtak meg a 20. Budavári Borfesztivál nulladik vagy talán mínusz 1-dik napjára. A 20. Budavári Borfesztivál Boregyetemének első napján, a Boregyetemmel párhuzamosan interaktív borkóstolót szerveztek vakoknak és gyengén-látóknak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közösen.

 

Egy igazán különleges kóstolóra hívtak meg a 20. Budavári Borfesztivál nulladik vagy talán mínusz 1-dik napjára. A 20. Budavári Borfesztivál Boregyetemének első napján, a Boregyetemmel párhuzamosan interaktív borkóstolót szerveztek vakoknak és gyengén-látóknak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közösen.

 

A kóstoló indulásakor  rövid ideig mi is jelen lehettünk, majd ezt követően a Magyar Borok Házában a borbíráló versenyek szabályai szerinti kóstoláson-bírálaton vehettünk részt, szabályos borbírálati lap kitöltésével. Minden ugyanúgy történt, mint az „igazi" megmérettetéseken. Gyors ismertetést kaptunk az ilyenkor szokásos minősítés szempontjairól. Néhány szóban felvázolnám, hogy Önök is megismerjék, miről is szól egy borbíráló verseny. Az osztályozás szempontja hasonló az iskolákban alkalmazott 5-ös besoroláshoz, csakhogy itt számok helyett a kiváló, nagyon jó, jó, megfelelő és elégtelen kifejezést használják. A bor minősítése három alapvető kategóriában történik, vagyis a megjelenés, az illat és végül a zamat. Ez a három kategória tovább tagolódik. A megjelenésen belül értékelik a színt és a tisztaságot, az illatnál az illattisztaság, az intenzitás és a minőség értékelése a szempont.

Látszólag a legbonyolultabb kategória a zamat pontozása, mert itt a technológiai tisztaság, az intenzitás, a hosszúság és a minőség kerül megítélésre. Jogosan kérdezhetné a kedves olvasó, mit jelent az, hogy intenzitás meg hosszúság. Nos, az intenzitás az illatnál és a zamatnál is az erőteljesség fokát jelentené, míg a hosszúság azt, hogy mennyi ideig, milyen hosszan érezhető a zamat. Az utolsó kategória, az eddigieket összegzendő, hogy milyen összbenyomást kelt bennünk a kóstolt nedű. A felsoroltakhoz különböző pontértékek tartoznak, ezek összeadásával kapjuk meg a végső pontszámot. Természetesen a borokat név nélkül, hétköznapi nyelven fogalmazva zsákbamacskaként kaptuk. A versenyeken még az eredeti palackozás sem szerepelhet, hiszen a jellegzetes formákról felismerhetők lennének a benne rejlő itókák.

A pontozás befejeztével tényleges borszakértő vezetésével megbeszéltük a kiértékelésünk helyességét. Elmondhatom, hogy elég nagy eltérések adódtak, aminek talán az oka, hogy kinek mennyire esett jól a kóstolt bor, annyira minősítette jónak ill. gyengének. Volna még mit tanulnunk! Az igazi meglepetés ezután következett. Egy „elsötétített szobában", néhány meghívott borszakíró társaságában – természetesen ők a világosban is közöttünk voltak – próbára tehettük érzékszerveinket. Meg kell mondanom, a sötétben sokkal alaposabban, finomabban álltunk a dologhoz, hiszen a szín láthatatlan volt. Hiába futtattuk a bort körkörösen a pohárban, a nyomát szintén nem láthattuk.

Két okoskodási szempont tehát kizáródott, ezért gondosabban kóstoltunk. Sokkal pontosabb lett az értékelésünk és volt, aki még a borfajtát is meg tudta nevezni. Kétségtelen, hogy borbírálónak lenni, nem is olyan egyszerű dolog, mint ahogy általában gondoljuk. Ezt is tanulni kell és meg lehet tanulni, hiszen a rutinos és jól képzett szakember, egy versenyen több száz bort is képes megízlelni, véleményt mondani és pontozni. Mindezt úgy, hogy a kollégákkal is egyetértésben marad. Nem semmi.

 

A próbatételünkkel párhuzamosan a Budavári Borfesztivál Boregyetemének első napi rendezvénye zajlott a Magyar Kultúra Alapítvány Székházának termében. Óriási érdeklődés, telt ház, és a terítéken: „Szarvasgombák a gasztronómia fekete gyémántjai", kalandozások a szarvasgombás ételek, és a hozzájuk illő borok világában. Szakács József szarvasgomba szakértő tartott előadást a szarvasgombákról, a gasztronómia fekete-fehér gyémántjairól. Mindent megtudhattunk a fekete- fehér szarvasgombákról, az életmódról, gyűjtési időről, gyűjtés módjáról, a tárolás – vásárlás – felhasználás szempontjairól, végigvezetve az erdőből a konyháig. Kalla Kálmán Európa-dijas mesterszakács bevezetett a szarvasgombák a konyhaművészetben témakörbe és végül dr.DuIa Bence c. főisk. tanár borgasztronómus …s mi szem – szájnak ingere – hagyd magad elcsábítani… címen tanácsot adott, hogyan válasszunk szarvasgombás ételekhez illő borokat. Ez a kérdéskör annyira izgalmas, ha nincs is mód most megkóstolni, legalább elolvasva lebegjen a szemünk előtt próbára téve ízlelő vagy inkább képzelő fantáziánkat.

 

Tehát néhány kiváló szarvasgombás költemény a hozzá illő borral:

Frissen köpült szarvasgombás vaj étvágygerjesztő Guerande sóvirággal – Louis francois & Co. Brut Nature Nyerspezsgő 2007 Törley Pezsgőpincészet Kft.

Fürjtojás natúr, fürjtojás finesz szarvasgomba illatrablással – Egri Nyáridő Pinot noir rozé 2010 Dula Pincészet.
Szarvasgombás villantás, majonéz köntösben, jégsaláta ágyon – Badacsonyi Kéknyelű 2009 Borbély Családi Pincészet.
Fehér szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides) és a Fekete szarvasgomba (Tuber aestivum Vitt) játéka az érlelt libamájjal – Premium Selection 5 puttonyos Tokaji Aszú 2002 Tokaj Kereskedőház Zrt.
Szarvasgombás Camembert álom – Szekszárdi Merlot Válogatás 2007 Mészáros Pál Pincészete
Szarvasgombás kézműves csoki bonbonok „a fekete Párducok" – Egri Menoir 2006 Dula Pincészet.

 

Ne gondolják, hogy mindez csak álom marad Önök előtt. Szerdán nyitja kapuit a 20. születésnapját Önökkel ünneplő Budavári Borfesztivál és az öt napon át tartó rendezvényen minden kedves vendég elmerülhet a gasztronómia és borászat rejtelmeibe. Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait és mellettük régi receptúrák újragondolva, kézműves hagyományőrző termékek és eleven bisztró konyha egyszerre a Budai Várban. Franciaország a díszvendég és a Vendégország udvarban a Francia Kapcsolat séfjeinek interpretációjában végigkóstolhatjuk Franciaország ételeit is.

Szarvasgomba lesz? .. a kérdést majd holnap tisztázzuk.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük