2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Valentin nap éjszakája a Rózsavölgyi Szalonban

3 perc olvasás

valent.jpgSzilveszter délután „Óév búcsúztatás” egy pohár pezsgővel. Egy varázslatos este hátborzongató éjszakába fordul át egy férfi és egy nő életében, akik ugyan házasok, de leginkább már csak a közös emlékeik kötik össze őket. Azon a különösen misztikus éjjelen azonban felidéződnek az elhallgatott, ki nem beszélt történeteik, vádak, fájdalmak, csalódások is.

 

Bármi megtörténhet Valentin nap éjjelén. Oleksandr Mardan darabjában meg is történik. Az előadás szereplői: Balsai Móni és Makranczi Zalán. Mindketten most először lépnek föl a Rózsavölgyi Szalonban. Rendező: Dicső Dániel.

 

„Mintha csak a Gázláng éledne újra egy másik férfi és egy másik nő életében.” – Balsai Móni a Valentin nap éjszakája kapcsán

„Lehetne az is a címe: Valentin napi pszicho. Mintha nem is egy házaspár, hanem két idegen élne egy lakásban, ahol az őszinteség nincs szokásban, csupán a Valentin nap.” – Dicső Dániel rendező

 

Persze mégsem ilyen egyszerű az egész. Mert aztán megjelenik egy ismeretlen, aki mégiscsak ijesztően ismerős. A világítás kialszik, a gyémánt nyakékek eltűnnek, ujjlenyomat sehol. Szövevényesen izgalmas helyzetek. De lehet, hogy csupán bizarr képzelődés mindez? Vagy a valóság bizarr ennyire? Teljes a rejtély, és olykor még a tükrök is hamis képet mutatnak. Ebben a párkapcsolati krimiben senki sem az, akinek látszik. Vagy talán mégis?

Oleksandr Mardan kortárs ukrán szerző műve nem klasszikus krimi, bár felsejlik a skandináv bűnügyi történetek hangulata. De közben mégiscsak az a kérdés, mi lesz a házaspár sorsa, képesek-e megoldani a legnagyobb rejtvényt, párkapcsolatuk válságát.

 

 „A Valentin nap éjszakája alapvetően egy párkapcsolati történet – sok csavarral. Sosem lehetünk biztosak benne, éppen mi zajlik előttünk. Arról is szól az egész: két ember mennyire képtelen beszélgetni. Mintha csak két idegen élne egy lakásban, ahol az őszinteség nincs szokásban, csupán a Valentin nap. Egyébként most dolgozom először Balsai Mónival és Makranczi Zalánnal. Úgy érzem, kölcsönös a bizalmunk egymás felé. Remek színészek, a darab pedig erősen színészcentrikus.” (Dicső Dániel a darabról)

 

Oleksandr Mardan Valentin nap éjszakája című darabját december 14-én mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.

Szereplők: Balsai Móni, Makranczi Zalán

Fordította: Varsányi Anna, dramaturg: Deés Enikő

Díszlettervező: Enyvvári Péter, jelmeztervező: Cselényi Nóra

Rendezőasszisztens: Kiss Barbara

Rendező: Dicső Dániel

 

  1. december 31. 15:00

Oleksandr Mardan Valentin nap éjszakája

Rózsavölgyi Szalon

 

https://szalon.rozsavolgyi.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.