Ezúton tesszük közhírré, hogy az előrejelzések alapján várható hideg és csapadékos időjárás miatt 2013. április 6-án (szombaton) a Verdi-maraton szabadtéri programjai elmaradnak!

Ezúton tesszük közhírré, hogy az előrejelzések alapján várható hideg és csapadékos időjárás miatt 2013. április 6-án (szombaton) a Verdi-maraton szabadtéri programjai elmaradnak!

Az Operaház összes belső terében ugyanakkor Verdi-félmaratonra várják a közönséget színes és tartalmas programokkal. A belépés az esti Rigoletto előadás kivételével ingyenes.

 

A Verdi-félmaraton eseményei:

13.00 Verdi és Boito levelezése (Operaház, Királyi Lépcső)

Ókovács Szilveszter előadása – együttműködő partner az Olasz Intézet

 

14.00 Verdi-kamarakoncert (Operaház, Székely Bertalan-terem)

A Magyar Állami Operaház Zenekarának művészei az e-moll vonósnégyest szólaltatják meg

 

15.00 Verdi-dalok (Operaház, Székely Bertalan-terem)

Az Operaház szólistáinak közreműködésével: Fodor Beatrix és Wiedemann Bernadett énekel. Zongorán kísér: Rózsa Gábor

 

16.00 Verdi és Richard Strauss (Operaház, előcsarnok)

Dr. Batta András előadása

 

18.00 Rigoletto (Operaház, színházterem)

(Erre a programra, jegyet kell váltani!)

 

A két elmaradó Andrássy úti, szabadtéri program:

11.30 Operagála in jeans

A MÁV Szimfonikus Zenekar, szlovák és hazai operaénekesek közreműködésével; vezényel: Oliver Dohnányi 

21.00 Verdi-kóruséj

Közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével és a Magyar Állami Operaház énekkara. Karigazgató: Szabó Sipos Máté

 

Április 4-ét, a csütörtököt nevezhetnénk a „hegedűsök" napjának.

A Tavaszi Fesztivál egyik, pontosabban két kiemelkedő eseménye – többek között – Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields koncertje a Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, valamint Xiao Wang a Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny díjazottjának hegedűestje.

 

Joshua Bell néhány éve fellépett már a Tavaszi Fesztivál vendégeként és a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon is hallhattuk. Nem csak a jól bevált klasszikusokat tűzi műsorára: több kortárs szerző kompozíciójának világpremierje fűződik nevéhez. Legendás mesterhangszeren játszik: az 1713-ban készített Stradivari egykor Huberman tulajdonában volt. A koncertmesterség, a karmesterség és a zeneszerzés felé is nyitott művészt 2011 májusában nevezték ki az Academy of St Martin in the Fields zeneigazgatójává, ebben a minőségében először lép fel Budapesten. A zenekart az egész világon csiszolt és kifinomult hangzásáról ismerik. Repertoárjának alapját a klasszikus remekművek alkotják, de – miként az együttes „hitvallásában" olvashatjuk – „soha nem félnek attól, ha valami teljesen új". A zenekart alapító Sir Neville Marriner művészi koncepciója a mai napig meghatározó a programok kialakításában.

 

2009 januárjának egyik hideg reggelén egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott talán negyvenöt percen keresztül. Amíg muzsikált a vagyont érő hegedűjén több mint ezer ember fordult meg az állomáson, munkahelyükre igyekezvén a csúcsforgalomban. A feljegyzések szerint csak néhányan álltak meg és csekély 30 dollár körüli összeget kalapozott össze. Taps semmi, elismerés ugyancsak semmi. Másnap 100 dolláros jegyek mellett telt házas koncert, óriási siker, visszatapsolás. Hát Ő van most itt nálunk, Joshua Bell.

 

Xiao Wang a Budapest Music Centerben Janáček, Ysaÿe, Brahms és Hubay Jenő műveket játszik, Kovalszki Mária (zongora) közreműködésével.

Xiao Wang 5 évesen kezdett hegedülni. 11 éves korában már a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny középdöntőjében szurkolhattak neki. Kínában 16 évesen debütált nagyzenekarral, Sibelius Hegedűversenyét játszotta. Diplomája megszerzése óta a Curtis Operazenekar helyettes koncertmestere, és olyan híres karmesterekkel dolgozott együtt, mint Sir Simon Rattle, Charles Dutoit, Michael Stern. Jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor irányítása alatt tanul.

A Szigeti-versenyen megosztott első díjat elnyerő művész így nyilatkozott példaképeiről: „Szigeti előadásmódja nagyon fontos számomra. Egyedi ízlése és rengeteg ötlete volt. De sok más hegedűst is nagyra tartok, hiszen oly sokféleképpen lehet mesterműveket szóra bírni. De ha választani kell, akkor az abszolút favoritok Kreisler és Heifetz. A maiak közül Perlman és Vengerov áll hozzám nagyon közel."

 

http://btf.hu/btf2013/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük