–  Az Állami Sarc- és Vámhivatal sajtótájékoztatóját megnyitom. Tegyék fel kérdéseiket.

–  Az Állami Sarc- és Vámhivatal sajtótájékoztatóját megnyitom. Tegyék fel kérdéseiket.

–  Reggeli Harsona, gazdasági rovat. Meddig tűrik még az adócsalást, számlagyárakat, hamis adatok feltüntetését mérlegbeszámolókban és hasonlókat? Cégek tucatjai szívódnak fel a semmibe, tetemes köztartozást hagyva maguk után.

–  Jogszabályi kereteink között mindent megteszünk az előírt adók határidőre történő beszedésére. De a törvényeket nem mi hozzuk. Csodákra nem vagyunk képesek.

–  Ár és Piac, főszerkesztő. A cégek vezetői okosabbak, mint az önök revizorai?

–  Nem okosabbak. De borzasztóan agyafúrtak, ravaszak. Elmondok egy esetet. Az egyik vállalkozás könyvelőjét értesítettük, hogy adószámlájuk egyenlege mínusz tíz millió forint. Berendeltük irodánkba, hogy rendezzük az ügyet. A dörzsölt pasas kijavította az előjelet pluszra, bejött, felvette a pénztárnál a tíz milliót. Azóta senki sem ismeri a tartózkodási helyét. Hát ilyen emberek könyvelnek minálunk. Ezért van gondunk elég.

–  Heti Blamázs, innen-onnan rovat. Ez tényleg elképesztő. Muszáj ezt a visszaigénylési rendszert ilyen formában fenntartani? Nem fizethetné az áfát a gyár, a nagykereskedő, vagy az importőr? Az árú forgalomba kerülésekor. Mert most elég egy számla. És máris visszaigényelhetik a nemlétező áfa összegét. És bocsásson meg, de a vagyonosodási vizsgálataikon mindenki csak kacarászik.

–  Az áfarendszert muszáj fenntartani. Enélkül a munkanélküliség növekedne. Nagy elbocsátások lennének.

–  Az iparban, kereskedelemben, vagy a szolgáltatás területén?

–  A ASV-nál.

–  Cégbírósági Közlöny, osztályvezető. Miért van az, hogy az Egyesült Államokban még a keresztapák is reszketnek az adóhivatal embereitől, nálunk pedig bárki könnyen átverheti magukat?

–  Valószínűleg az amerikai adócsalók nem olyan merészek.

–  Fütyülő, szatirikus lap. Szólna néhány szót jövőbeli terveikről.

–  Feladunk egy hirdetést valamennyi napilapban, ideértve az ingyenes újságokat is. Lényege, hogy aki adócsalással kapcsolatban hiteles és bizonyítékkal ellátott felvilágosítást tud adni, szerény jutalom ellenében jelentkezzen bármelyik területi irodánkban személyi igazolvánnyal, adó- és TAJ-kártyával a megjelölt félfogadási idő pontos betartásával. Van még kérdés? Nincs. A sajtótájékoztat bezárom.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük