A Századvég kutatása alapján közel 90 százalékos az EU kötelező kvótarendszerének elutasítottsága a népszavazáson potenciálisan résztvevő magyar lakosság körében. A válaszadók jelentős része, 72 százaléka a kvótáról szóló referendumon is hajlandó lenne kinyilvánítani a véleményét.

A Századvég kutatása alapján közel 90 százalékos az EU kötelező kvótarendszerének elutasítottsága a népszavazáson potenciálisan résztvevő magyar lakosság körében. A válaszadók jelentős része, 72 százaléka a kvótáról szóló referendumon is hajlandó lenne kinyilvánítani a véleményét.

A Törökországgal folyó tárgyalások mellett az Európát érintő migrációs válság legfontosabb kérdése jelenleg az Európai Bizottság által kezdeményezett kvótarendszer. A migránsok betelepítési kvóta alapján történő elosztásának koncepciója továbbra is erősen megosztja az európai politikusokat, egyes tagállamok kifejezetten támogatják, más országokban viszont határozott ellenállás tapasztalható. A téma a hazai belpolitikai diskurzust is meghatározza, aminek egyik oka, hogy a kormány népszavazást kezdeményezett a kvótarendszerrel kapcsolatban. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása a népszavazási kezdeményezés ismertségét vizsgálta, illetve, a részvételi hajlandóságra és a szavazás várható kimenetelére adott előrejelzést.

Az eredmények alapján rendkívül magas a kormány népszavazási kezdeményezésének ismertsége, a megkérdezettek 97 százaléka hallott róla.

A részvételi hajlandósággal kapcsolatban a válaszok tanúsága szerint a többség (54 százalék) biztosan részt venne most vasárnap egy, a betelepítési kvóta ügyében tartott népszavazáson. További 18 százalék valószínűnek tartja, hogy részt vesz a voksoláson, így összességében 72 százalék azok aránya, akik jelezték részvételi szándékukat. Kilenc százalék emellett valószínűleg nem menne el szavazni, 17 százalék pedig biztosan nem. A magas várható részvételi hajlandóság arra enged következtetni, hogy a lakosság számára kiemelten fontos és releváns ügy a kvótarendszer kérdése. A politikai irányultság szerinti bontás emellett arról árulkodik, hogy még a baloldali választóknak is közel a fele tervez részt venni a referendumon.

A migránsok betelepítési kvóta alapján történő elosztásának ügye egyértelműen elutasított. Azok körében, akik biztosan elmennének most vasárnap a témával kapcsolatos népszavazásra, 87 százalék a kvóták szerinti szétosztás ellen szavazna, és csupán 11 százalék voksolna mellette. A bizonytalanok, illetve válaszmegtagadók mindössze 2 százalékos aránya határozott véleményklímára utal. Háttérelemzésünk arra is rávilágított, hogy bár a kérdés megítélése nem független a politikai attitűdöktől és preferenciáktól, mind a baloldali, a középen álló és a jobboldali szavazók esetében, valamint minden párt szimpatizánsainak körében többségben vannak azok, akik elutasítják a migránsok betelepítési kvóták szerinti szétosztásának koncepcióját.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. május 11-15. között, amelynek során 1006 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok a mintavételből fakadóan legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük