2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Van mááásik!

2 perc olvasás

őszibarack

Szemelvények az Őszibarack Kutató Intézet jelentéseiből.

2015. Az őszibarack ára a magyar piacokon átlagosan és kilogrammonként 1.500 forint. Első halásara kissé magasnak tűnik, de ha figyelembe vesszük a márciusi fagyokat, az áprilisi sűrű esőzéseket és a májusi tartós szárazságot, megértjük az alacsony termésátlagot. Amelyet kompenzálniuk kellett a kereskedőknek. Ezért indokolt az ár, amely tíz százalékkal magasabb az előző évinél.

2016. Ebben évben az átlagost messze meghaladó őszibarack termett. A piacokon szinte csak ezt a gyümölcsöt lehetett látni. Ára 1.650 forint, ami érthető, mert a csak lassan fogyó mennyiséget tárolni kell és a tárolás rendkívül megdrágult. A Sunbeam fajta ára még magasabb, de az magvaváló, így természetesen minden évben drágább, mint a többi barack.

2017. Átlagos időjárás, átlagos az őszibarack terelés hozama. Ára 1.800 forint. Alapos okai vannak a drágulásnak. Az emelkedő üzemanyag árak következtében a szállítási költségek jelentősen megemelkedtek. Azon kívül a barackosokban dolgozók munkabérét is meg kellett emelni, ami érthető, hiszen napi nyolc-tíz órát dolgozni a tűző napon, nem egy jó mulatság.

2018. A termelés mennyisége kissé meghaladta az elmúlt évit. Ára 1.950 forint kilónként. Nem értettük a drágulást, ezért közvélemény kutatást rendeztünk a termelőknél. Elmondták, hogy a környező országokban megugrott a kereslet a magyar őszibarack iránt, igen jó árat kapni érte. Nem várható el a termelőktől, hogy export helyett olcsón adják a hazai piacokra a termést. Beláttuk, valóban indokolatlan lenne.

2019. Ezt az időszakot a gyümölcstermelők a Fordulat Évének nevezik. Ugyanis a gyümölcs általános forgalmi adója 27 százalékról 7 százalékra csökkent. Érdekes jelenség, hogy az őszibarack ára ugyanakkor 2.100 forintra emelkedett. Ismét közvélemény kutatást rendeztünk. A gazdálkodók a vállukat vonogatták. Javasolták, keressük fel az Őszibarack Termelők Központi Bizottsága elnökét, talán ő tudja a választ. Az elnök szívélyes volt. „Nézze, mi tisztességesen eleget teszünk a számviteli, számlázási, adóbevallási kötelezettségünknek. Ha az ÁFA 27 százalék akkor is, ha 7 százalék, akkor is. De ha megveszik az őszibarackot 2.100 forintért, akkor annyiért fogjuk eladni el a vevőknek. Nekünk is van családunk, ebből élünk.” Érvelését elfogadtuk.

2020. Még nincs itt az ideje az értékelésnek, de egész biztosan találunk magyarázatot arra, miért kerül az őszibarack kilója most 2.250 forintba?

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.