A Dolomitok üdülő- és sporttelepeit vetített képes előadáson mutatták be a sajtónak és az utazási irodáknak a bécsi központú ENIT, az olasz turisztikai hivatal lelkes munkatársai.

A Dolomitok üdülő- és sporttelepeit vetített képes előadáson mutatták be a sajtónak és az utazási irodáknak a bécsi központú ENIT, az olasz turisztikai hivatal lelkes munkatársai.

   A Velencétől csupán egy órányira északra fekvő vadregényes hegység 2009 óta az UNESCO világörökség része. 250 millió éve korallzátonyokból alakult ki a trópusi óceánok levonulta után. A legszebb alpesi tájat Cortina d'Ampezzótól érdemes megközelíteni. Nem ritkák a 3000 m magas és a szinte függőleges hegycsúcsok sem.

   Az ENIT munkatársai a szuper sí-terepek mellett megemlítették, hogy nyáron is alkalmas a vidék gyalogtúrákra, hegymászásra vagy mountain-bike-os csavargásra. Az igazi szezon azonban a tél a Dolomiti Stars turisztikai konzorcium által kínált népszerű helyszíneken, ezek Civetta, Falcade, Arabba és Marmolada.

 

Civetta három területet foglal magában, azaz három sí-körzetet, a világ legnagyobbjait sok-sok völggyel. Ide, a híres sportesemények helyszínére olcsó a közlekedés Trevisóból, Veronából, Bergamóból vagy Mestréből. Három repülőtérről is meg lehet közelíteni 35 euróért, bár a magyarok inkább autóval szoktak érkezni. 460 szálláshely, 35 ezer ágy, 160 hotel, 220 apartmanház és 6 kemping fogadja a vendégeket – igazán széles a kínálat! Civetta 80 km-es pályáin 23 felvonó működik. Közel van az autópályákhoz. 20 vendéglő, 5 síiskola és tanpálya található a környéken. A pályákat este 11 óráig kivilágítják, ami benne van a síbérlet árában. A biztonságos körülmények alkalmassá teszik a lesiklást a családok számára. Gyerekeknek külön „snowpark" létesült, a panoráma pedig páratlanul szép.

 

Falcade szintén alkalmas családos síelésre 100 km hosszú pályával és 26 sífelvonóval, amit képzett személyzet felügyel. 1000-2500 m magas hegyek között lehet a táli sportoknak hódolni.

 

Arabba és Marmolada inkább a gyakorlott síelők paradicsoma.

 

Marmolada 3360 m fekete színű lesiklópályával és 31 sílifttel rendelkezik. 950 m magasságban található a világ legmagasabban lévő múzeuma, amelyben most az első háború végéről emlékeznek meg. A gleccserből még mindig kerülnek elő világháborús roncsok, szomorú emlékek.

 

Arabba két éve már „snowparkként" üzemel. Nyáron a sziklamászás terepe. Aki ezt élvezi, 360 fokos panorámában gyönyörködhet a csúcson, sőt, innen szép időben Velencéig is ellátni. Most éppen az első világháborús emléktúrát szervezik.

 

Jessica De Vallier ENIT munkatárs az árakról beszélt. Civetta és Falcade környékén háromcsillagos hotelben a szállás 6 napra 365 eurótól már kapható, minimum 20 fő esetén. Egy apartman 6 napra 180 euró. Egyéni turistáknak a Dolomiti Superski egyesület 2014-15 karácsonyára és húsvétra külön díjcsomagokat ajánl. December 21-ig pedig a négy napos tartózkodásból egy nap ajándék. Március 14-től újabb akciók indulnak, ami gyerekeknek nyolcéves korig ingyenes, 12 éves korig 50%-os kedvezménnyel jár.

   Az Alto Cadore konzorcium képviseli Cortina d'Ampezzo közelében a téli és a nyári üdülőparadicsomot. A nyári lehetőségek széles skáláját mutatta be: bobpálya, kalandpark, a leghosszabb kerékpárút, vízi sportok, nordic walking a lejtőkön, a településeken áthaladó turistaút. Közben élvezni lehet a vendéglőkben a hegyek ízeit, a múzeumok és a szabadtéri kiállítóhelyek programjait, a gyönyörű tavakat vagy a Tizian Múzeumot. Tiziano ugyanis a hely szülötte. A nyári és a téli kedvezmények iránt érdeklődhetünk az info@altocadore.it e-mail címen, ahol minden kérdésünkre pontos választ kapunk. Ugyancsak érvényes az info@dolomitistars.com e-mail cím is e célra. Aki nem tud olaszul, angol nyelven is érdeklődhet árak, szállodacímek és kirándulási- vagy sí-lehetőségek iránt.

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük