2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vasárnap délután leállt a Net Magyarországon – azaz bekövetkezett a Nagy Reccs

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22433"><img class="image thumbnail" src="/files/images/net450.thumbnail.jpg" border="0" alt="A BIX statisztikáján jól látszik a 2009. január 25-i délutáni Nagy Reccs" title="A BIX statisztikáján jól látszik a 2009. január 25-i délutáni Nagy Reccs" width="100" height="37" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A BIX statisztikáján jól látszik a 2009. január 25-i délutáni Nagy Reccs</strong></span></span>  <p>Brutális rendszerleállás volt Magyarországon 2009 január 25-én vasárnap. Délután 14-óra tájban először egyes internetes Web helyek kezdtek eltünedezni, majd nagyon gyorsan az ADSL hozzáférés is megszűnt. Nem csak a T-Com ügyfeleinél, hanem gyakorlatilag minden ügyfélnél.</p><p>

a bix statisztikáján jól látszik a 2009. január 25-i délutáni nagy reccsA BIX statisztikáján jól látszik a 2009. január 25-i délutáni Nagy Reccs 

Brutális rendszerleállás volt Magyarországon 2009 január 25-én vasárnap. Délután 14-óra tájban először egyes internetes Web helyek kezdtek eltünedezni, majd nagyon gyorsan az ADSL hozzáférés is megszűnt. Nem csak a T-Com ügyfeleinél, hanem gyakorlatilag minden ügyfélnél.

a bix statisztikáján jól látszik a 2009. január 25-i délutáni nagy reccsA BIX statisztikáján jól látszik a 2009. január 25-i délutáni Nagy Reccs 

Brutális rendszerleállás volt Magyarországon 2009 január 25-én vasárnap. Délután 14-óra tájban először egyes internetes Web helyek kezdtek eltünedezni, majd nagyon gyorsan az ADSL hozzáférés is megszűnt. Nem csak a T-Com ügyfeleinél, hanem gyakorlatilag minden ügyfélnél.

Az Internet szolgáltatók ügyfélszolgálatai túlterhelés miatt voltak elérhetelenek, a T-com-é, pedig foglaltat jelzett. Mint kiderült a leállás során minden olyan IP alapú szolgáltatás leállt, amely a T-com rendszereiből eredt, igy az Adatparkból vagy a Frame Relay alaphálózatból. Így a leállás nem csak a T-com ügyfeleit érintette, hanem a hazai alternatiív szolgáltatók hálózatait is. A Datanet 17 óra körül már azADSL teljes leállásáról beszélt: "Parnerszolgáltatónknál történt hiba miatt az ADSL szolgáltatas szünetel" -, mondta be egy elgyötört műszaki automatára mondott hangja. Így mi sem tudtuk elérni hírforrásainkat.

A szolgáltatás a Datanet ADSL hálózatában itt nálunk – Városmajor T-com központ – kb 18:30 körül állt helyre. Másutt lassaban tért észhez a rendszer.

A legszomorúbb az egészben az, hogy a T-com a rádiók hírszolgálatán keresztül tájékoztathatta volna a lakosságot. Nekem is megspórolt volna két óra idegeskedést hibakeresést.

Ugyanakkor még most sem tudunk biztosat az üzemzavar valódi okairól. A hirmorzsákból annyi kiderült, Tolna mellett az autópálya építés során elvágtak egy nagykapacitású frame relay kábelt. Igy a gyűrű megszakadt, és túlterheléses leállások állítólag hardveres hibákat indukáltak. Így az atomrobbantások túlélésére tervezett rendszer egy sima kábelszakadás és az azt követő dominó effektus következtében teljesen összeomlott.

A T-Mobile és a Vodafone mobilnetje működött, természetesen a leállt halózat miatt elérhetelenné vált hazai internetes oldalakat ez sem érte el. Ugyanakkor a Pannon Mobilnetje együtt állt le és indult a többi T-com os Ip rendszer szolgáltatásainak leállásával illetve újraindulásával. 

 A BIX és annak más alternatív útvonalain menő forgalma nem sérült, de az, hogy magyar felhasználók közül az ADSL felhasználók nem tudták elérni a Netet, a magyar Internet történetének legbrutálisabb forgalomcsökkenéséhez és leállásához vezetett. (Lásd a BIX grafikonját)

A dolog erdekessége, és ezt külfödi partnereink is megerősítették, hogy az Euroastra forgalmát – a .info, org. és a net domainjeit – NEM érintette, csak a .hu domain esetében volt forgalmi zavar. Ez annak volt köszönhető, hogy az Euroastra szolgáltatója közvetlen kapcsolódik a BIX re. Ennek előnyeit élvezhették külhoni olvasóink akkor, amikor itthon még a banki rendszerek is áldozatul estek a Nagy Magyar Reccs-nek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.