2013. december 18-án ünnepélyes keretek között átadták és december 22-től a nagyközönség is birtokba veheti Gyula város új élményfürdőjét az AquaPalotát. „Az AquaPalota megnyitása olyan fordulatot jelent városunk életében, melyre rengeteg gyulai polgár várt régóta – nyilatkozta Dr. Görgényi Ernő polgármester. Feltétlenül és maradéktalanul büszkék lehetünk közös alkotásunkra."

 

2013. december 18-án ünnepélyes keretek között átadták és december 22-től a nagyközönség is birtokba veheti Gyula város új élményfürdőjét az AquaPalotát. „Az AquaPalota megnyitása olyan fordulatot jelent városunk életében, melyre rengeteg gyulai polgár várt régóta – nyilatkozta Dr. Görgényi Ernő polgármester. Feltétlenül és maradéktalanul büszkék lehetünk közös alkotásunkra."

 

A Gyulai Várfürdő új nagyberuházásnak, az AquaPalotának átadó ünnepségén és az ünnepélyes szalagátvágáson Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a meghívottakat: Csepreghy Nándort, a miniszterelnökség helyettes államtitkárát, Farkas Zoltánt Békés Megyei Közgyűlésének elnökét, Dr. Kovács József és Gajda Róbert országgyűlési képviselőket, Boros László Attila ügyvezető igazgatót, Erdős Norbert kormánymegbízottat, a megye országgyűlési képviselőjét, az önkormányzati szervek és intézmények, a megyei és városi igazságszolgáltatás vezetőit és képviselőit, polgármestereket és a turisztikai szektor képviselőit.

 

A Gyulai Várfürdő a Dél-alföldi Régió egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdője. Annak érdekében, hogy megőrizze versenyképességét a belföldi és a külföldi turisztikai piacon, Gyula város legnagyobb turisztikai attrakciója, a Gyulai Várfürdő sikerrel pályázott az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Programjához, melynek köszönhetően 1 198 719 000 Forint Európai Uniós támogatással új, fedett élménykomplexummal gazdagodott.

 

A Gyulai Várfürdő sokat küzdött a szezonalitás jelenségével, de az új családi élményfürdő, az AquaPalota jelentősen csökkentheti a vendégszám ingadozását. Az új létesítmény egész évben kiszolgálja a családokat, a fiatalokat és azokat, akik elsősorban nem a gyógyvíz miatt látogatnak el a fürdőbe.

Ezzel a nagy beruházással a Gyulai Várfürdő négy évszakos fürdővé válik.

Napsütésben, hóesésben, mindenki fürdőzhet a Gyulai Várfürdőben! A már meglévő és magas színvonalat képviselő szolgáltatások – gyógyfürdő, strand, Castello Wellness és Szaunapark, Beauty Masszázs Szalon – mellett az AquaPalota a Gyulai Várfürdőnek egy új, színes, vidám és minden igényt kielégítő arcát kelti életre. A 6338 m2-nyi alapterületű új létesítményben, 894 m2-nyi vízfelülettel, öt új medence áll majd a fürdőzők rendelkezésére. A számtalan élményelem – sodrófolyosó, állómasszázsok, fekvőmasszázsok, víz alatti masszázs, gejzírek, buzgárok, nyakzuhanyok, vízfüggönyök mellett családi csúszda, a Magyarországon egyedülálló módon felfelé tartó „Fel(l)ejtő" csúszda és a „Fényalagút" testcsúszda – a vízi világ rejtelmeibe vezeti be vendégeit. A vakmerő és rettenthetetlen vendégek próbára tehetik merészségüket a trambulinon, amelyről egy 4 méter mély ugrómedencébe csobbanhatnak. A kényelem sem marad el, hiszen pezsgőpadok, buzgárok, az új szaunavilág nyújtotta lehetőségek és egy vízi bár elégíti ki a fürdőzők minden igényét. Amíg a nagyok szórakoznak, hódolnak az izgalmas élvezeteknek, addig a kicsik a játszótereken lelhetnek lélegzetelállító kalandokra.

 

2013. december 22-től várják kedves vendégeiket a minden igényt kielégítő és minden korosztálynak felhőtlen szórakozást garantáló Gyulai Várfürdőbe és az AquaPalotába!

 

Az AquaPalota legfontosabb élményelemei:

 

Medencék:

Baba- és Gyermekmedence – 2 vízágyú, kalózhajó vizicsúszda, 2 vízköpő kisállat – Rekreációs úszómedence – Élménymedence – 12 fekvő masszázspad, Vízfüggöny, Sodrófolyosó, 2 masszázsfülke, 6 nyakzuhany, buzgárok, gejzírek – Merülő medence a szaunázáshoz – Pezsgőmedence – 4 fekvő masszázspad, 8 db buzgár – Ugrómedence

 

Csúszdák:

Fel(l)ejtő fánkos csúszda – Fényalagút testcsúszda – Családi csúszda

 

Szaunák:

1 finn szauna – 1 gőzkabin – 1 aromakabin – 1 infraszauna

 

Játszóterek:

1 óvodás játszótér – 1 kamaszjátszótér – Vízi bár – Baba-mama pihenőszoba

 

Projektadatok:

Projekt hivatalos címe: Gyulai Várfürdő fejlesztése 2009
Projekt kódja: DAOP-2. 1. 1/G-09-2f-2012-0001
Pályázó neve: Gyulai Várfürdő Kft.
Tulajdonos: Gyula Város Önkormányzata 93,25%

                    Magyar Allam 2,69%
DAOP pályázati kiírás neve: Kiemelt attrakciók fejlesztése
Forrás megnevezése: ERFA, Dél-Alföldi Operatív Program
Megítélt támogatás: 1 198 719 000 Ft
Projekt összköltsége: 2 397 439 161 Ft
Támogatás aránya: 49,99%

 

Támogatási döntés dátuma: 2012. április 25.
Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma: 2012. június 20.
Projekt megvalósításának tervezett! tényleges kezdete: 2012. június 20.
Projekt megvalósítás tervezett! tényleges befejezése: 2013. december 31.

Projekt rövid leírása:

Az Országos Egészségturizmus Fejlesztési Stratégia szerint a Dél-Alföld egyetlen nemzetközi minősítésű gyógyfürdője a Gyulai Várfürdő. Vendégforgalma messze a legmagasabb a régió fürdői között.
A projekt egyaránt szolgálja az eddig hiányzó funkciók pótlását (fedett családi élményfürdő), megszünteti a fürdőfunkciók jelenlegi keveredését, és emeli a Várfürdő szolgáltatásainak minőségét. Különleges értéke a projektnek, hogy sikerült olyan építészeti megoldást találni, amellyel az egyes fürdőfunkciók (gyógyfürdőzés, gyógyászat, nyári strand, sportmedencék, családi élményfürdő és wellness) egymás zavarása nélkül fejleszthetők, üzemeltethetők.

A Gyulai Várfürdő új családi élményfürdője, az AquaPalota egész évben várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat és családokat.

A több, mint 6.000 négyzetméteres élménykomplexumban, közel 900 négyzetméternyi vízfelületen számtalan élményelem – sodrófolyosó, álló-, és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, "fényalagút" testcsúszda, a Magyarországon egyedülálló módon felfelé tartó a "fel(l)ejtő" fánkos csúszda – biztosítja a vendégek szórakozását. Gyermekekkel érkezők is megtalálják a kikapcsolódást, mivel a baba- és gyermekmedence nyújtotta élményelemek mellett, korosztályonként elkülönített játszóterek, baba pihenőszoba és vízibár is segíti a családok kikapcsolódását.
A projekt 21 új munkahelyet teremt, és 21 új szolgáltatást kínál a vendégeknek.
A Gyulai Várfürdő, fejlesztéssel érintett épületegyüttese teljes körűen akadálymentesített. Az ország „legzöldebb fürdőjeként" a költségtakarékos és környezettudatos üzemeltetés érdekében a hőenergia ellátás főként egy új, 1500 méter mély termálkút hőhasznosításával történik, a földgáz alapú fűtés csak a téli hónapokban jelenik meg kiegészítésként. Emellett hővisszanyerő légtechnika és a napi használt gyógyvíz hőmennyiségét hasznosító hőszivattyús rendszer is a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot szolgálja.
A projekthez kapcsolódóan 96 új parkoló is megépült.

A projektben szereplő legfontosabb partnerek:
Tervező: XYZ Építész Stúdió Kft.
Kivitelezők: Swietelsky Magyarország Kft., Budapest – élményfürdő építése
Modinvest Kft., Kiskunhalas – élményfürdő építése
Békés Drén Kft., Békéscsaba – élményfürdő építése
Bonag Kft., Békéscsaba – parkoló építése
Aquaplus Kft., Sándorfalva – kutak fúrása
S-TÉR Kft., Budapest – beltéri játszóterek
Belsőépítész: Budai Attila

 

http://varfurdo.hu/aquapalota/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük