2013. december 20-án indult el a FŐGÁZ első háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje a Normafa Idősek Otthonában. A társaság legújabb üzletágának célja, hogy háztartási méretű kiserőmű beépítésével, intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő- és áramtermelési lehetőséget hatékony és költségtakarékos finanszírozásban.

 2013. december 20-án indult el a FŐGÁZ első háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje a Normafa Idősek Otthonában. A társaság legújabb üzletágának célja, hogy háztartási méretű kiserőmű beépítésével, intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő- és áramtermelési lehetőséget hatékony és költségtakarékos finanszírozásban.

Az energiahatékonyság növelést célzó szolgáltatások új területén jelent meg a FŐGÁZ, amivel célja, hogy korszerű beruházásokkal intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő és áramtermelési lehetőséget optimális hatékonysággal. Az első mintaprojekt a Normafa Idősek Otthonában valósul meg, ahol életszerű körülmények között tesztelik a magyar gyártmányú háztartási méretű kiserőművet, melynek telepítését a FŐGÁZ végezte. A berendezés beépítése mellett a társaság a kiserőmű karbantartását, üzemeltetését és a működtetéséhez szükséges földgázt is biztosítja. A berendezés működése során keletkezett és fel nem használt villamos energia többletet a felhasználók az ún. ad-vesz mérő telepítésével visszatáplálhatják az illetékes villamos energiaszolgáltató hálózatára (erre a jogszabály ad lehetőséget) mintegy tárolóként használva a rendszert. Az ilyen módon a közcélú hálózatba került villamos energia az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető, amellyel csökkenthetővé válik az üzemeltető költsége.

 

A gázmotoros kiserőmű technológia egyidejűleg termel hőt és elektromos áramot, így egyszerre felel meg a gazdaságos energiafelhasználással és a nyersanyag takarékossággal kapcsolatos igényeknek, ráadásul a környezetünket is óvja. A kondenzációs erőművek 40-50 százalékos hatásfokához képest a háztartási méretű kiserőművek hatásfoka kapcsolt energiatermelőként a 90-95 százalékot is eléri, miközben jelentősen csökkentik az épületek energiaellátása során keletkező szén-dioxid mennyiségét.

 

A most elindított kísérleti projektet a Normafa Idősek Otthonában valós körülmények között folyamatosan teszteli a FŐGÁZ, és az így szerzett szakmai tapasztalataival bővíti további beruházásait. 

 

 

A több mint 156 éves tapasztalattal rendelkező FŐGÁZ szakértelmére 2012 nyara óta már épületenergetikai szolgáltatóként is számíthatnak az ügyfelek. 2013-ban a társaság tovább fejleszti az ingatlanok energiahatékonyságával foglalkozó üzletágát. A korszerű háztartási méretű kiserőmű beépítésével intézmények vagy akár magánszemélyek részére is elérhetővé válik a hatékony és költségtakarékos önálló hő- és áramtermelés lehetősége.

2013. december 20-án indult el a FŐGÁZ háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje a Normafa Idősek Otthonában.

A FŐGÁZ 100 százalékos befektetésével megvalósuló beruházás során a társaság vállalja a berendezés beépítését, karbantartását, üzemeltetését és a működtetéséhez szükséges földgázt is biztosítja. A háztartási méretű kiserőmű működése során keletkezett és fel nem használt villamos energia többletet a felhasználók az ún. ad-vesz mérő telepítésével visszatáplálhatják az illetékes villamos energia szolgáltató hálózatára (erre a jogszabály ad lehetőséget) mintegy tárolóként használva a rendszert. Az ilyen módon a közcélú hálózatba került villamos energia az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető, amellyel csökkenthetővé válik az üzemeltető költsége. A kísérleti projekt megvalósításához szükséges a Normafa Otthon Kft. partneri együttműködése, hiszen a háztartási méretű kiserőmű a jogszabály szerint fogyasztói berendezés, így az ő közreműködésük elengedhetetlen. A FŐGÁZ-nak szintén fontos partnere volt a megvalósításban a gázmotor forgalmazója, az IC-Produkt Zrt., akik által végre magyarországi gyártótól is elérhetővé vált egy ilyen korszerű hő- és áramtermelő berendezés.

A mintaprojekt során a FŐGÁZ folyamatosan monitorozza az intézménybe telepített háztartási méretű kiserőmű teljesítmény és működési adatait. Az első projekttel a társaság célja, hogy a kapott eredményeket feldolgozva tökéletesítsék a beépített kiserőművet és kiszűrjék a rendszer működése közben felmerülő esetleges hibákat. A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága és a hálózatra csatlakozás módja szabályozva van, tehát ilyen termelői kapacitást magánemberek és társaságok is létrehozhatnak.
Ezzel közintézmények és vállalkozások számára is elérhetővé válik a korszerű, környezetkímélő hő- és áram termelése.

Háztartási méretű kiserőművek

A háztartási méretű kiserőmű lehet napelemes, szél vagy vízturbina és motor hajtású energiatermelő berendezés. A gázmotoros kiserőművek az úgynevezett kogeneráció elvén működnek, azaz egyszerre termelnek elektromos áramot és hőt.

A rendszer lelke egy belső égésű gázmotor, ami az áramgenerátor meghajtásával áramot állít elő, míg a motor hője hőcserélőn keresztülvezetve használható fel. A gázmotor előnyeit leginkább azok az intézmények tudják kihasználni, akik éjjel-nappal üzemeltetik a berendezést. A Normafa Idősek Otthona igazán ideális fogyasztó a mintaprojekt tesztelésére, mert a villamos energia termelésből keletkező hőt az egész évben, tudják hasznosítani, hiszen folyamatos a használati meleg víz felhasználásuk a szobákban és a medencéjükben egyaránt. 

A kogenerációs berendezések két legnagyobb előnye szorosan összekapcsolódik egymással.

Egyrészt az ilyen berendezések hatásfoka jóval magasabb, mint a hagyományos kondenzációs erőműveké, köszönhetően annak, hogy hasznosítja azt a hőt, ami a hagyományos áramtermelés során hulladékhőként elvész. Másrészt az alacsonyabb tüzelőanyag felhasználásnak köszönhetően csökken a szennyezőanyag kibocsátás.

Ma Magyarországon a törvényi szabályozásnak köszönhetően lehetőség van a hő- és áramtermelő gázmotorok beruházására. A műszaki megvalósíthatóság külföldön már évek óta adott, így a gazdasági megfontoláson múlik egy kiserőmű projekt megvalósítása. Aki komolyan gondolkodik egy ilyen beruházáson, annak érdemes egy megvalósíthatósági tanulmány eredményeire támaszkodva belevágni az erőmű kivitelezésébe.