2013. december 20-án indult el a FŐGÁZ első háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje a Normafa Idősek Otthonában. A társaság legújabb üzletágának célja, hogy háztartási méretű kiserőmű beépítésével, intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő- és áramtermelési lehetőséget hatékony és költségtakarékos finanszírozásban.

 2013. december 20-án indult el a FŐGÁZ első háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje a Normafa Idősek Otthonában. A társaság legújabb üzletágának célja, hogy háztartási méretű kiserőmű beépítésével, intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő- és áramtermelési lehetőséget hatékony és költségtakarékos finanszírozásban.

Az energiahatékonyság növelést célzó szolgáltatások új területén jelent meg a FŐGÁZ, amivel célja, hogy korszerű beruházásokkal intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő és áramtermelési lehetőséget optimális hatékonysággal. Az első mintaprojekt a Normafa Idősek Otthonában valósul meg, ahol életszerű körülmények között tesztelik a magyar gyártmányú háztartási méretű kiserőművet, melynek telepítését a FŐGÁZ végezte. A berendezés beépítése mellett a társaság a kiserőmű karbantartását, üzemeltetését és a működtetéséhez szükséges földgázt is biztosítja. A berendezés működése során keletkezett és fel nem használt villamos energia többletet a felhasználók az ún. ad-vesz mérő telepítésével visszatáplálhatják az illetékes villamos energiaszolgáltató hálózatára (erre a jogszabály ad lehetőséget) mintegy tárolóként használva a rendszert. Az ilyen módon a közcélú hálózatba került villamos energia az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető, amellyel csökkenthetővé válik az üzemeltető költsége.

 

A gázmotoros kiserőmű technológia egyidejűleg termel hőt és elektromos áramot, így egyszerre felel meg a gazdaságos energiafelhasználással és a nyersanyag takarékossággal kapcsolatos igényeknek, ráadásul a környezetünket is óvja. A kondenzációs erőművek 40-50 százalékos hatásfokához képest a háztartási méretű kiserőművek hatásfoka kapcsolt energiatermelőként a 90-95 százalékot is eléri, miközben jelentősen csökkentik az épületek energiaellátása során keletkező szén-dioxid mennyiségét.

 

A most elindított kísérleti projektet a Normafa Idősek Otthonában valós körülmények között folyamatosan teszteli a FŐGÁZ, és az így szerzett szakmai tapasztalataival bővíti további beruházásait. 

 

 

A több mint 156 éves tapasztalattal rendelkező FŐGÁZ szakértelmére 2012 nyara óta már épületenergetikai szolgáltatóként is számíthatnak az ügyfelek. 2013-ban a társaság tovább fejleszti az ingatlanok energiahatékonyságával foglalkozó üzletágát. A korszerű háztartási méretű kiserőmű beépítésével intézmények vagy akár magánszemélyek részére is elérhetővé válik a hatékony és költségtakarékos önálló hő- és áramtermelés lehetősége.

2013. december 20-án indult el a FŐGÁZ háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje a Normafa Idősek Otthonában.

A FŐGÁZ 100 százalékos befektetésével megvalósuló beruházás során a társaság vállalja a berendezés beépítését, karbantartását, üzemeltetését és a működtetéséhez szükséges földgázt is biztosítja. A háztartási méretű kiserőmű működése során keletkezett és fel nem használt villamos energia többletet a felhasználók az ún. ad-vesz mérő telepítésével visszatáplálhatják az illetékes villamos energia szolgáltató hálózatára (erre a jogszabály ad lehetőséget) mintegy tárolóként használva a rendszert. Az ilyen módon a közcélú hálózatba került villamos energia az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető, amellyel csökkenthetővé válik az üzemeltető költsége. A kísérleti projekt megvalósításához szükséges a Normafa Otthon Kft. partneri együttműködése, hiszen a háztartási méretű kiserőmű a jogszabály szerint fogyasztói berendezés, így az ő közreműködésük elengedhetetlen. A FŐGÁZ-nak szintén fontos partnere volt a megvalósításban a gázmotor forgalmazója, az IC-Produkt Zrt., akik által végre magyarországi gyártótól is elérhetővé vált egy ilyen korszerű hő- és áramtermelő berendezés.

A mintaprojekt során a FŐGÁZ folyamatosan monitorozza az intézménybe telepített háztartási méretű kiserőmű teljesítmény és működési adatait. Az első projekttel a társaság célja, hogy a kapott eredményeket feldolgozva tökéletesítsék a beépített kiserőművet és kiszűrjék a rendszer működése közben felmerülő esetleges hibákat. A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága és a hálózatra csatlakozás módja szabályozva van, tehát ilyen termelői kapacitást magánemberek és társaságok is létrehozhatnak.
Ezzel közintézmények és vállalkozások számára is elérhetővé válik a korszerű, környezetkímélő hő- és áram termelése.

Háztartási méretű kiserőművek

A háztartási méretű kiserőmű lehet napelemes, szél vagy vízturbina és motor hajtású energiatermelő berendezés. A gázmotoros kiserőművek az úgynevezett kogeneráció elvén működnek, azaz egyszerre termelnek elektromos áramot és hőt.

A rendszer lelke egy belső égésű gázmotor, ami az áramgenerátor meghajtásával áramot állít elő, míg a motor hője hőcserélőn keresztülvezetve használható fel. A gázmotor előnyeit leginkább azok az intézmények tudják kihasználni, akik éjjel-nappal üzemeltetik a berendezést. A Normafa Idősek Otthona igazán ideális fogyasztó a mintaprojekt tesztelésére, mert a villamos energia termelésből keletkező hőt az egész évben, tudják hasznosítani, hiszen folyamatos a használati meleg víz felhasználásuk a szobákban és a medencéjükben egyaránt. 

A kogenerációs berendezések két legnagyobb előnye szorosan összekapcsolódik egymással.

Egyrészt az ilyen berendezések hatásfoka jóval magasabb, mint a hagyományos kondenzációs erőműveké, köszönhetően annak, hogy hasznosítja azt a hőt, ami a hagyományos áramtermelés során hulladékhőként elvész. Másrészt az alacsonyabb tüzelőanyag felhasználásnak köszönhetően csökken a szennyezőanyag kibocsátás.

Ma Magyarországon a törvényi szabályozásnak köszönhetően lehetőség van a hő- és áramtermelő gázmotorok beruházására. A műszaki megvalósíthatóság külföldön már évek óta adott, így a gazdasági megfontoláson múlik egy kiserőmű projekt megvalósítása. Aki komolyan gondolkodik egy ilyen beruházáson, annak érdemes egy megvalósíthatósági tanulmány eredményeire támaszkodva belevágni az erőmű kivitelezésébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük