Aki vért ad életet ad. Nos szlogen szinten ismerjük a dolgot. De hogyan is meg mindez a valóságban?  Kapóra jött, hogy meghívót kaptam a következő szöveggel:

 

Aki vért ad életet ad. Nos szlogen szinten ismerjük a dolgot. De hogyan is meg mindez a valóságban?  Kapóra jött, hogy meghívót kaptam a következő szöveggel:


„A Magyar Államvasutak ZRt. a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen „Vasutas Véradó nap"-ot szervez a Karácsonyi Ünnepek nyugodt, biztonságos vérellátásának biztosítása érdekében.
A vasutasok, utasok és a civil lakosság összefogását, segítõkészségét, szolidaritását, bizonyító akciót hat területi központ állomásán (Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Szombathely, Budapest Nyugati pályaudvar) és a MÁV ZRt. Vezérigazgatóságán egy idõben, reggel 8 és 16 óra között szervezzük meg.
A budapesti akcióhoz olyan ismert emberek is csatlakoztak, akik évek óta rendszeres, önkéntes véradók, és most is örömmel fogadták el a vasúttársaság felkérését. A Nyugati pályaudvaron 10.00 és 10.30 óra között találkozhatnak Nemcsák Károly színmûvésszel, 13.30 és 14.00 óra között pedig Bényi Ildikó mûsorvezetõvel.
 
A véradás helyszíne: Nyugati pályaudvar (Királyváró)
A véradás idõpontja: 2007. december 14. (péntek), 08:00 – 16.00 óra

Nos elmentem megnézni, milyen is ez a  meghirdetett helyszinreNyugati pályaudvar Királyi várójába. Ez az egyik legszebb része a Nyugati pályaudvarnak, ahol egykor királyok sőt Kádárs János is eltöltött pár percet az aranyozott stukkók alatt. Tehát a helyszín méltósága adott volt. Itt pedig jól szervezetten, kultúrált körülmények között valóban folyt a véradás. Mert nem elég meghirdetni, résztvevők is kellenek. Még nem volt dél, de máris ötvennél többen adtak vért a felhívásra. A szervezők elmondták, hogy hasonló az eredményt érnek el vidéki városokban is, tehát nagyon sikeres az akció, ami délután négyig tartott, tehát akkor összesítik a számokati.

A véradókkal beszélgetve megtudtam, hogy főleg az Internetről értesültek a véradásról – ezert nem marhaság, ha az internetes újságok erről hír adnak -, és már máskor is segítettek véradással embertársaikon. Jó volt látni az őszinte jószándékot.

A szervezők természetesen gondoskodtak arról is, hogy a véradást orvosi vizsgálat előzze meg, hiszen az önkéntes véradók egészségét nem szeretnék kockáztatni.  A szervezők ajándékcsomaggal köszönték meg a véradást.

  Lenhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük