Hazánkban körülbelül egymillió embert érint a csontritkulás. A betegség legfőbb veszélye, hogy sokáig tünetmentes, és kellemetlen jelei csak előrehaladott stádiumban tapasztalhatók.

Hazánkban körülbelül egymillió embert érint a csontritkulás. A betegség legfőbb veszélye, hogy sokáig tünetmentes, és kellemetlen jelei csak előrehaladott stádiumban tapasztalhatók.

 

   Dr. Lajos Éva a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa mondja el tapasztalatait a tünetekről, a megelőzésről illetve azokról a vizsgálati eljárásokról, amelyek segíthetnek a betegség korai felismerésében.

„Csontjaink is követik az életkor különböző szakaszainak változásait. A csontsűrűség – csontjaink ásványi anyag tartalma – 25-30 éves korunkig növekszik, majd elérve a maximális csonttömeget, ezt követően folyamatosan csökkenni kezd. A csontritkulás következtében a csontok terhelhetősége, a szervezet ellenálló képessége gyengül, így a gyakran jelentkező fájdalmakat a későbbiekben törések követhetik. A betegség nem megállítható, vagy gyógyítható, de időben történő gondozásba vétellel, megfelelő kezelésekkel, helyes táplálkozással, valamint mozgással a tünetek enyhíthetők, és a folyamat lassítható" – mondta a doktornő.

A betegségnek két típusa van. Az első a kor előre haladtával, a másik pedig betegségek szövődményeként, illetve bizonyos gyógyszerek tartós fogyasztását követően alakul ki. A nők fokozottan veszélyeztetettek, hiszen a terhesség alatt sokszor nem pótolják kellőképp az elvesztett kalciummennyiséget, valamint a változó korban a hormonális változások miatt csontjaik lebontása is felgyorsul.

A férfiaknál általában lassabban, fokozatosan csökken a csontok tömege. Idősebb korban a csontritkulás miatti combnyaktörés, illetve a csigolyatörések következtében kialakult szövődmények akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A szervezet ilyenkor már nehezebben regenerálódik, illetve a hosszú gyógyulási folyamatnak olyan egyéb szövődményei is lehetnek, mint a trombózis vagy a tüdőgyulladás.

Legfontosabb a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele, amely főként a tejtermékekben, de például a szardíniában, a brokkoliban, a sárgarépában, a káposztában, és a mogyoróban is megtalálható. Kerüljük azonban a kalciumot gyorsan lebontó ételek és italok túlzott fogyasztását, mint a kávé vagy az alkohol. Továbbá a dohányzás is meggyorsítja a lebontási folyamatot.

A kalcium felszívódásában, beépülésében segít a D vitamin, amely főként a gabonafélékben és tejtermékekben található meg. Mivel a megelőzésben fontos szerepe van a sok mozgásnak, a legjobb, ha mindezt szabad levegőn tesszük. Fogyasszunk továbbá olajos magvakat, gyümölcsöt, zöldséget, hiszen a bennük található magnézium is segíti a kalcium felszívódását.

„A betegség megfelelő táplálkozással és helyes életmóddal megelőzhető, vagy kialakulása késleltethető. A DEXA vizsgálattal a problémás területek, mint az ágyéki gerinc, alkar, csípő, és akár az egész test csontjainak sűrűségét és ásványi anyag tartalmát is megvizsgáltathatjuk, így egyénre szabottan kiszámítható a 10 éven belüli combnyaktörés kockázata. A vizsgálat javasolt mindenkinek, aki betöltötte a 30. életévét, változó korba lépett, csontritkulása van, cukor-, máj- vagy A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. vesebetegségben szenved, vagy pajzsmirigy zavarral küzd" – tette hozzá a doktornő.

Eltérés esetén fontos a gondozásba vétel. Előrehaladott esetben az osteoporosis centrum szakorvostól, illetve a menopausa szakrendelések szakorvosaitól kaphatunk választ gyógyszeres kezelés szükségességére és formájára.

http://www.bhc.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük