Budapest első városi méhészete és az Új Múzeum Méheknek című rendhagyó kiállítás ezen a hétvégén utoljára várja a látogatókat. A Műcsarnok hátsó teraszán 2013. szeptember 29-én, vasárnap 17 órától tartják az utolsó tárlatvezetéseket, 18 órától pedig a kávézóban batyubált és táncos mulatságot rendeznek.

 

Budapest első városi méhészete és az Új Múzeum Méheknek című rendhagyó kiállítás ezen a hétvégén utoljára várja a látogatókat. A Műcsarnok hátsó teraszán 2013. szeptember 29-én, vasárnap 17 órától tartják az utolsó tárlatvezetéseket, 18 órától pedig a kávézóban batyubált és táncos mulatságot rendeznek.

 

Búcsúzik a hétvégén a Közösségi Méz program és Budapest első városi méhészete, valamint utoljára látogatható az Új Múzeum Méheknek a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. Az érdeklődőknek szeptember 29-én, vasárnap 17 órától Erdélyi Tibor méhészeti szakelőadó tart tárlatvezetést, aki több alkalommal elnyerte „Az év méhésze" és „Az év méze" címeket a 240 méhcsaládot gondozó Csanaki Méhes Céh méhészeként. A második tárlatvezetést 17.30-tól a Közösségi Méz és az Új Múzeum Méheknek két szervezője, Erdődi Katalin kurátor és Kallós Viola projektmunkatárs tartja. A program 18 órától a Műcsarnok kávézójában folytatódik.

 

Az Új Múzeum Méheknek egyik kiállítóterme a nyitás óta szavazóládaként is működött, és a látogatók az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampányának felvetése mellett vagy ellen voksolhattak, amely az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti. A bedobott szavazatokat vasárnap összesítik.

 

Az eredményhirdetés után közösségi vacsora és batyubál várja a vendégeket a méz jegyében. Egytálétel lesz a fő fogás, de bárki hozzájárulhat valamivel a vacsorához, amit táncos mulatság követ.

 

Az Új Múzeum Méheknek augusztus végén nyitott meg, és nagy érdeklődésre tartott számot. Több mint 800-an látogatták ezidáig a múzeumot, köztük iskolás csoportok és méhészeti szakemberek az ország különböző pontjairól és külföldről is. A három kaptárban július eleje óta termelt városi mézből is sokan vásároltak, így a készlet szinte teljesen kifogyott, de a vasárnapi záróeseményen még meg lehet kóstolni a finomságot. A programok ingyenesek, vacsora és batyubál, amíg a készlet tart!

 

Budapest első városi méhészete a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf koncepciója mentén valósult meg. (lásd: http://euroastra.hu/node/72423)

A társadalmi és művészeti kísérlet minden szempontból izgalmas kihívás volt számukra Magyarországon, és az eredmények felülmúlták a várakozásaikat. A Közösségi Méz program egyik fontos eleme volt, hogy a méheket egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondozza, amelybe bárki jelentkezhetett. Az eredetileg húsz fősre tervezett csoport negyven fővel indult el különböző érdeklődésű, hátterű és élethelyzetű résztvevőkkel, akik a méhészkedés alapjait sajátíthatták el és közösen gondozták a kaptárokat. A résztvevők közül többen tervezik, hogy méhész végzettséget szereznek, és folytatják ezt a tevékenységet. Két hónapos műhelymunka után augusztus 22-től a nagyközönségnek is bemutatkozott Budapest első városi méhészete a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. A három kaptárban három méhcsalád dolgozott szorgalmasan, és alig másfél hónap alatt 65 kilogramm mézet készítettek.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a városi méz minősége kiváló, és 93 százalékban a japán akác pollenjét mutatták ki benne, ami közkedvelt díszfa Budapesten is.

(lásd: http://euroastra.hu/node/73771)

 

A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoztak. A Műcsarnok hátsó teraszán, a kaptárok tetején nyílt meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek makettszerű tereibe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a kiállítást. A múzeum a méhtársadalom működését kutatja, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire hívja fel a figyelmet. A rendhagyó intézmény tárlatvezetésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, filmvetítéssel, beszélgetésekkel, családi programokkal várta a látogatókat.

 

2013. szeptember 29. (vasárnap) 17 órától

A MÉZESHETEK VÉGE – Új Múzeum Méheknek finisszázs

 

Búcsú a méhektől – utolsó tárlatvezetések a múzeumban a Műcsarnok hátsó teraszán.

 

17.00-17.30  Erdélyi Tibor, a Csanaki Méhes Céh (http://www.csmc.hu) méhésze, méhészeti

                      szakelőadó vezetésével, aki többször elnyerte „Az év méhésze" és „Az év méze"           

                      címeket.

17.30-18.00 A Közösségi Méz és az Új Múzeum Méheknek szervezőivel, Erdődi Katalinnal

                     és Kallós Violával.

18.00-tól: Szavazatszámlálás és közösségi vacsora a Műcsarnok kávézójában táncos

                 levezetővel

– Az "Együk meg őket?" című kiállítóterem szavazóurnáiban összegyűjtött szavazatok összeszámolása és eredményhirdetés

– Közösségi vacsora és batyubál – a méz jegyében egytálétel lesz a fő fogás, ám mindenki hozzájárulhat valami finomsággal a vacsorához!

– Táncos levezető "Dancing Queen" jeligére – DJ: Miki keveRRRzzzzzz

 

Az "Új Múzeum Méheknek – Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

Támogatók: Schering Alapítvány, MitOst e.V., ERSTE Alapítvány, Institut für Auslandsbeziehungen

Együttműködő partnerek: Műcsarnok, Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), WESSLING Hungary Kft., Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig, Megálló Csoport

 

2013. szeptember 29.

Műcsarnok hátsó terasz

Új Múzeum Méheknek finisszázs

 

http://kozossegimez.tumblr.com/

https://www.facebook.com/kozossegimez

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük