2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Végre:Origo: Külső alkalmazások irányába nyit az iWiW

11 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/20779"><img class="image thumbnail" src="/files/images/iwiw_logo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="62" /></a></span> 2008 december 4-én sajtóbeszélgetés keretében ismertették az Origo vezetői újabb döntésüket, amit már nagyon régen vár a magyar WEB-es közösség: Olyan API-t, azaz szabványos programozási felületet nyissanak meg a legnagyobb magyar közösségi portálon az iWiW-en, ami lehetővé teszi a hazai web szereplőinek külső alkalmazások fejlesztését.</p><p>

 iwiw logo.thumbnail 2008 december 4-én sajtóbeszélgetés keretében ismertették az Origo vezetői újabb döntésüket, amit már nagyon régen vár a magyar WEB-es közösség: Olyan API-t, azaz szabványos programozási felületet nyissanak meg a legnagyobb magyar közösségi portálon az iWiW-en, ami lehetővé teszi a hazai web szereplőinek külső alkalmazások fejlesztését.

 iwiw logo.thumbnail 2008 december 4-én sajtóbeszélgetés keretében ismertették az Origo vezetői újabb döntésüket, amit már nagyon régen vár a magyar WEB-es közösség: Olyan API-t, azaz szabványos programozási felületet nyissanak meg a legnagyobb magyar közösségi portálon az iWiW-en, ami lehetővé teszi a hazai web szereplőinek külső alkalmazások fejlesztését.

2009-től akár három és fél milliónál is több iWiW felhasználó számára tehetik ismertté külső szolgáltatásaikat a fejlesztők, webes alkalmazásokat működtető vállalkozások és a hirdetők. Az OpenSocial szabvány alapján kialakított interfészen keresztül külső alkalmazások illeszthetők a közkedvelt közösségi portál felületébe. A széles körben alkalmazott nemzetközi sztenderd – mint „csatolófelület" – folyamatos korszerűséget és rugalmasságot biztosít. A jövőben megjelenő sokszínű, többrétű, szórakoztató alkalmazások számtalan új felhasználási élményt nyújtanak majd – pl.: játékokon, közösségi szolgáltatásokon keresztül -, mindezt úgy, hogy használatuk továbbra is a felhasználók egyéni döntésén alapul. Decemberben nyílik meg, egyelőre kísérleti jelleggel, az iWiW Fejlesztői Portál, ahol megkezdődhet a külső alkalmazások fejlesztése és tesztelése. 2009. év elején az iWiW felhasználók számára is elérhetővé válnak majd az új funkciók.

2008. december 4-én megnyílik a lehetőség a fejlesztők számára, hogy olyan külső szolgáltatásokat fejlesszenek, amelyek kihasználják a legnagyobb hazai kapcsolati hálóban rejlő erőt. Ehhez biztosít technológiai hátteret a 2007-ben indított OpenSocial újszerű és rugalmas szabványrendszere. A nemzetközi trendekhez igazodva az iWiW is megnyitja API-ját, hogy mint platform működhessen, lehetőséget teremtve különféle sokszínű, hasznos és szórakoztató alkalmazás megjelenítésére. A fejlesztők a http://dev.iwiw.hu/ címen elérhető – kezdetben kísérleti üzemmódban működő – Fejlesztői Portálon tudnak regisztrálni, illetve jutnak információhoz, segítséghez (Wiki, blog). A Fejlesztői Portálhoz csatlakozó ún. „Homokozóban" – amely az iWiW virtuálisan leképezett működési környezete – tesztelhetőek a kifejlesztett alkalmazások is. Az iWiW felhasználók várhatóan 2009 elején találkozhatnak az alkalmazásokkal, továbbra is, mint minden iWiW szolgáltatás esetén, önkéntes alapon. Jövő év januárban személyesen is lehetőség nyílik részletesebben megismerkedni az iWiW API nyújtotta technológia lehetőségekkel, üzleti koncepcióval. A nyílt napokra előzetes regisztráció útján lehet majd jelentkezni.

Az Origo Zrt. a fejlesztői kör ösztönzésének első lépéseként „Keressük a 3 legizgalmasabb fejlesztést!"- címmel fejlesztői verseny kiírását tervezi 2008 decemberében. A fejlesztők a verseny részleteiről az iWiW különböző felületein keresztül értesülhetnek majd.

A 2002-ben elindított iWiW mára a magyar internet egyik legfontosabb csomópontja, kiemelkedően legnagyobb látogatottságú közösségi oldala lett. Három és fél milliónál több regisztrált felhasználó életének szerves része, vagyis népszerűsége kortól, nemtől, lakóhelytől függetlenül egész Magyarországra kiterjed. Rengetegen vannak azok, akik számára az iWiW az első szolgáltatás, amelyen keresztül rendszeres kapcsolatba kerülnek az internettel. Sokan csak azért lépnek fel a világhálóra, hogy az iWiW révén megerősítsék, továbbfejlesszék személyes kapcsolatrendszerüket, akik pedig korábban is rendelkeztek interneteléréssel, a szolgáltatás révén válnak napi felhasználókká. Az iWiW nemcsak a magyar internet vezető közösségi portálja, hanem igazi „web 2.0"-s szolgáltatás is.

Terminológia

OpenSocial szabvány:

Az OpenSocial egy, a Google által kezdeményezett nyílt szabvány, amely kialakításában és folyamatos fejlesztésében egy olyan konzorcium vesz részt, amelynek tagjai elismert iparági szereplők: Yahoo, MySpace, LinkedIn, Hi5. November közepén volt egy éve, hogy útjára indult, a szabványt azóta is folyamatosan fejlesztik, jelenleg 0.8-as verziónál tart. 2008 nyara óta  a legjelentősebb külföldi közösségi portálon elérhető az OpenSocial alapú fejlesztői felület.

A szabvány lényege, hogy egységes külső fejlesztési felületet biztosítson a közösségi hálózatokon alapuló portálokhoz. A szabvány nyíltságából adódó széles támogatottsága, egyszerűen implementálható interfészei miatt vált mára iparági sztenderddé. Előnyei között említhető, hogy a Felhasználó önkéntes (ún. opt-in) jelleggel vehet fel külső alkalmazásokat, mely alkalmazások hozzáférhetnek bizonyos adataihoz és a kapcsolati hálózatához. Ebben a hálózatban a felhasználók interakciót kezdeményezhetnek, az alkalmazásban adatokat tárolhatnak, a változásokról (ismerősök mit csinálnak az alkalmazással) értesülhetnek.

Fejlesztői Portál:

A Fejlesztői Portál a bázis ahhoz, hogy fejlesztők, webes alkalmazás-szolgáltatók, stb. előkészítsék, kipróbálják, teszteljék azokat az alkalmazásaikat, amelyeket az iWiW felhasználók elé szeretnének vinni. A Fejlesztői Portál egyrészt tesztkörnyezetet biztosít, másrészt tudásbázist nyújt, az éles iWiW rendszerre kikerült alkalmazásairól pedig statisztikákat ad a fejlesztőnek.

A Fejlesztői Portál elemei:

Fejlesztői Wiki

a nyílt wiki szabványra épülve egy önszerveződő közösségi tudástár.

Fejlesztői Blog

hírek, fejlemények a Fejlesztői Portálról, az OpenSocial szabvány fejlődéséről, az iWiW API alatt elérhető funkciók bővüléséről, stb.

 iWiW Homokozó:

Az iWiW működésével egyező izolált tesztkörnyezet a fejlesztőknek. Lényege, hogy minden alkalmazásfejlesztő kap egy 300 felhasználót számláló ismeretségi hálózatot, akikkel szimulálni tudja az alkalmazás működését. A Homokozó annyiban izolált, hogy egyes fejlesztők egymás alkalmazásait nem látják, így védve van az általuk hozott know-how és koncepció.

Jóváhagyói rendszer:

Egy szintén az iWiW működésével egyező zárt környezet, amiben a jóváhagyásra beküldött alkalmazásokat az Origo Zrt. technológiai, üzleti és jogi audit folyamata során ellenőrzi.

Nem technológiai szabályok iWiW Alkalmazások fejlesztéséhez

I. ALKALMAZÁSFEJLESZTÉSI ALAPELVEK

Ø      KÖZÖSSÉGI: az alkalmazásnak elő kell segítenie a felhasználók közötti kommunikációt, hatékonyabb interakciót. Ki kell használni a kapcsolati háló adta lehetőségeket!

Ø      HASZNOS: olyan alkalmazást kell fejleszteni, ami értéket képvisel a felhasználóknak, amely meglévő felhasználói igényt elégít ki – vonatkozzon az szórakozásra vagy praktikus szolgáltatásokra!

Ø      KIFEJEZŐ: az alkalmazás használatával a felhasználók további információkat oszthassanak meg egymással saját magukról vagy a világról – bármilyen formában (írott, képi, videó, stb.)

Ø      MOTIVÁLÓ: az alkalmazás ne az egyszeri használatra fókuszáljon, legyen olyan, amely hosszú távú használatot generál!

Ø      BIZTONSÁGOS: alkalmazás nem élhet vissza a felhasználók adataival, tisztelnie kell a felhasználó adatvédelmi beállításait (privacy), és nem okozhat technológiai problémákat!

Ø      ŐSZINTE: Megfelelő, őszinte, valós kommunikációt kell folytatni a felhasználók tevékenységeiről, a funkciók működéséről, valamint az esetleges problémákról!

Ø      LETISZTULT: egyszerű, intuitív megjelenés, könnyű navigáció, érthető funkciók jellemezzék az alkalmazást!

Ø      MEGFELELŐ PERFORMANCIA: legyen gyors, könnyen használható, élvezhető! Legyen meg a kellő erőforrás, hogy ne lépjenek fel időtúllépési hibák, és legyen az alkalmazás felkészített a nagyobb terhelésre!

II. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK:

Az alkalmazásoknak minden esetben meg kell felelniük az alábbi általános irányelveknek:

1.      Tisztelni kell a felhasználókat és magánszférájukat, az alkalmazásoknak fokozottan védeniük kell a felhasználóik személyes és egyéb adatait.

2.      Be kell tartani az iWiW Alkalmazásfejlesztői ÁSZF-ben leírtakat!

3.      Az alkalmazáson mindig szerepeltetni kell:

a.       az alkalmazás nevét

b.      az alkalmazás leírását

c.       az alkalmazás ikonját, és screenshotját

III. KÖVETENDŐ SZABÁLYOK:

1.      Az alábbi területekre csak abban az esetben megengedett a fejlesztés, ha ahhoz az  Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. előzetesen írásban hozzájárul:

1.      Álláshirdetés

2.      Apróhirdetés

3.      Aukció

4.      Pénzügyi szolgáltatások: biztosítás, banki szolgáltatások, stb.

5.      Utazás

6.      és ezek termékszintre lebontott elemei, pl.: ingatlanapró, v. utasbiztosítás, stb.

Amennyiben a fentiekben felsorolt szolgáltatást szeretne valaki fejleszteni, ezt csak  írásbeli megállapodást követően teheti meg. Előzetes egyeztetésre a dev@iwiw.hu     e-mail címen keresztül van lehetőség.

7.      Közvetlen pénzmozgást elősegítő tranzakciós alkalmazás

8.      Alkalmazásban szerepel direkt link pénzmozgást elősegítő tranzakciós szolgáltatásra vagy termékre, oldalra

9.      Nyereményjáték

10.  Alkalmazásban szerepel direkt nyereményjátékra mutató link

Amennyiben olyan alkalmazást szeretne valaki fejleszteni, amely beleesik a 7.-10. kategóriák valamelyikébe, ezt az igényét jelezze a fejlesztői nyilatkozatban! Az Origo Zrt. várhatóan meg fogja keresni egy együttműködési javaslattal.

2.      Hirdetések beépítése az alkalmazásba:

o       Az alkalmazásfelületre lehetőség van hirdetések beépítésére.

§         Alkalmazásfelület: amelyet az alkalmazás használata során az alkalmazás részére a szolgáltató által kijelölt működési felület. Ezt csak azok a végfelhasználók látják, akik felvették (és használják) az alkalmazást

§         Az alkalmazásfelület nem tartalmazza a böngészőben megjelenő oldal „keretét" (azaz az iWiW fejlécet és a jobboldali hirdetési hasábot).

o       Banner, display és egyéb típusú online hirdetési megoldások szabadon beépíthetők az alkalmazás saját felületeibe, azonban a hirdetési felületeket kizárólag az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. által támogatott értékesítési csatornákon keresztül van lehetőség értékesíteni.

o       Ez történhet az AdNetwork rendszerébe (http://www.adnetwork.hu/) történő regisztrációt követően, vagy valamelyik értékesítő kollégánkkal történő kapcsolatfelvételt követően, elérhetősége a következő: http://www.origo.hu/adhouse/kapcsolat.html.

IV. TOVÁBBI BETARTANDÓ SZABÁLYOK

1.      Adatkezelés:

§         Első körben az alkalmazások az alábbi iWiW adatokhoz férhetnek hozzá:

  • Név
  • Profil URL
  • Thumbnail URL
  • Kapcsolati hálózat

§         Bármely, ettől eltérő adathoz történő hozzáférés kizárólag az Origo Zrt. írásos hozzájárulásával lehetséges.

2.      Adattárolás:

§         Korlátozott számú egyszerű adattárolás lehetséges az iWiW-en belül, erről részletes leírás a Wikiben található. (http://dev.iwiw.hu/wiki)

§         Az alkalmazás csak a maga által tárolt adatokat éri el.

§         Lekérdezhető az ismerősökön tárolt adat (pl.: a felhasználó rögzítheti, hogy milyen zenét szeret, és ezt az adatot az ismerősei számára az alkalmazás megjelenítheti)

§         Kapcsolati háló adatokat tárolni TILOS!

3.      Szabadon használható, de nem megengedett a visszaélés a vírusos terjedés adta lehetőségekkel!

§         Nem szabad alkalmazni túlzó mennyiségű történést!

§         Nem szabad beépíteni meghívást az alkalmazásba!

  • Az alkalmazás teljes körű használatát nem lehet mások meghívásához kötni.

§         Alkalmazás nem tartalmazhat félrevezető információt, reklámot, adatot!

  • Az alkalmazás üzenetei mindig valósághűeknek és olyan felhasználó tevékenységével kapcsolatosnak kell lenniük, aki az alkalmazást önkéntesen felvette!

4.      Minden felületnek, megjelenésnek legyen funkciója!

5.      Design: Az alkalmazás megjelenésének minden esetben esztétikusnak kell lennie, lehetőség szerint illeszkednie kell az iWiW design-jához!

§         Mindig legyen ikonja az alkalmazásnak

§         Mindig legyen preview-ja az alkalmazásnak

§         Legyen esztétikus Canvas view és profile view, igazodj az iWiW keretéhez

§         Alkalmazás mellett vagy használata során tilos a pop-up, pop-under!

§         Tilos az (audió és videó) autoplay!

6.      Meddig terjed a fejlesztő szabadsága? (AZ IWIW ALKALMAZÁSFEJLESZTŐI ÁSZF-BEN MEGHATÁROZOTT KERETEKEN BELÜL)

§         Alkalmazás szabad névválasztás (akár márka elemeket is)

§         Szabadon megválasztható fejlesztői név

§         Szabadon megválasztható fejlesztői logó

§         Szabadon megválasztható fejlesztői weblink

§         Szabadon használható image, brand elemek a technológiai határokon belül

§         Szabadon választott funkcionalitás (a III./1. pontban részletezettek szerint)

§         Kifelé mutató hivatkozások (a III./1. pontban kifejtett kivételekkel)

V. HOGYAN JUT EL EGY ALKALMAZÁS A SANDBOXBÓL AZ ÉLES IWIW RENDSZERBE?

1.      A Fejlesztői Portálon történő regisztráció után a fejlesztő lehetőséget kap, hogy a Homokozóban meg tudja kezdeni a fejlesztést és tesztelést.

2.      A fejlesztő az alkalmazás elkészültekkor, a Fejlesztői Portálon az Új alkalmazás felvitele menüpontnál tudja ezt jelezni.

3.      A fejlesztőnek ezután ki kell töltenie a Fejlesztői Nyilatkozatot, mely során nyilatkozik az alkalmazását érintő üzleti, jogi és technológiai kérdésekről.

4.      Az alkalmazás ezt követően egy belső jogi, technológiai és üzleti ellenőrzésen megy keresztül. Kérdés esetén a megadott e-mail címen vagy telefonszámon keresztül veszi fel az Origo Zrt. a kapcsolatot a fejlesztővel.

5.      Az eredményről e-mailben kap értesítést a fejlesztő. Amennyiben az ellenőrzés során Origo Zrt. nem talál problémát, úgy a fejlesztőt követő értesítés után az alkalmazás élesedik.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.