2013. augusztus 15-én megkezdődött az augusztus 20-áig tartó Végvári Vigasságok – Történelmi fesztivál az Egri Várban. Idén tizennyolcadik alkalommal újra Végvári Vigasságok az Egri Dobó István Vármúzeumban, ahol a kiállítások mellett valóban megelevenedik a vár múltja.

 

2013. augusztus 15-én megkezdődött az augusztus 20-áig tartó Végvári Vigasságok – Történelmi fesztivál az Egri Várban. Idén tizennyolcadik alkalommal újra Végvári Vigasságok az Egri Dobó István Vármúzeumban, ahol a kiállítások mellett valóban megelevenedik a vár múltja.

 

A fesztivál a 16. században élt várvédők és török ostromlók küzdelmeit, mindennapjait, a kulturális életet és az akkori gasztronómia jellemzőit mutatja be.

A hat napos program az 1552-es diadal történelmi eseményeire és Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényére épül. A fesztivál gerincét Dobó Egerbe érkezésétől a fontosabb mozzanatok felelevenítése adja – egészen a diadalig. A főbb, meghatározó események között kulturális és ismeretterjesztő programokkal kel életre az igazi középkori kavalkád az Egri Várban.

 

A fesztivál célja, hogy minden korosztály otthonra találjon. A Gárdonyi kuckóban és számos más helyszínen minden délelőtt egymást érik a kreatív gyermekprogramok, foglalkozások és előadások. Többek között megtudhatják hol élt Gárdonyi Géza, a vitézi próba után megkapják elismerő oklevelüket, miután a vár kapitánya vitézzé avatta őket, az ostrom 38 napja címmel stratégiai játékon vehetnek részt, és természetesen lesz műhely, ahol ékszert, képeket és pergődobot készíthetnek. Az Északi falszorosban zoknicsata fog dúlni.

 

A haditorna szerelmesei elmerülhetnek a tüzérségi és fegyveres bemutatókban, a fáklyás királyköszöntőn a Romkertben, sőt a bátrabbak részt vehetnek fáklyás kazamata vezetésen is.

A Végvári Vigasságok csúcspontja a haditorna csoportok közreműködésével bemutatott Ostrom lesz 2013. augusztus 17-én és 18-án!

A délután folyamán megérkeznek a haditorna csapatok, kialakítják a tábori életet az Ispotály pince feletti területen, majd felvonulás következik Eger történelmi belvárosán keresztül.

A megnyitóra a Gótikus Palota előtti téren kerül sor, ahová megérkezik a kapitány. Dobó átveszi a várat, majd ágyúlövések következnek az egri hősök tiszteletére. A Pavane zászlóforgatók felvezető műsora után a Gótikus Palota előtti téren seregszemle és tüzérségi bemutató kápráztatja el a nézőket. Érdekesnek ígérkezik Jumurdzsák jelenete rajtaütésekkel, virtuskodással, lány- és gyermekrablással, valamint a müezzin éneke a Minaretből.

Ha valaki még nem látta volna, vagy újra szeretné látni, az a Dobó-bástyában megnézheti a Régi idők mozija keretében az Egri csillagokat.

 

Esténként koncertekkel egészül ki a program. Egerben lesz Ferenczi György és a Holdviola, míg az állami ünnepen színes tűzijátékban gyönyörködhetnek nem csak Eger város lakói.

 

Végvári Vigasságok és Ostrom az Egri Dobó István Vármúzeumban.

Hol terem a magyar vitéz?

Egri csillagok, a Te történeted!

 

2013. augusztus 20-án fény derül a titokzatos Jumurdzsák személyére is. Váratlan események közepette leleplezik a titokzatos blogolót!

Az eger.hu oldalon 2013. júliusában különleges, nem mindennapi blog indult. Jumurdzsák életre kelt és blogot indított, melynek során négy héten keresztül izgalmas egri történetekkel gazdagodott minden olvasó. (lásd: http://euroastra.hu/node/73014)

 

A blog legizgalamasabb része azonban maga a játék:

Vajon kit rejt Jumurdzsák álarca? Ki a titokzatos blogoló?

Az ötleteket 2013. augusztus 19. 12.00 óráig lehet még elküldeni az 1552@ph.eger.hu e-mail címre. Ekkor a szavazás lezárul.

Bármikor lehet szavazni, de mindenki csak egyszer teheti ezt meg. Érdemes végigolvasni az összes bejegyzést, hiszen aki figyelemesen olvas, az kincset érő információkat talál.

Végül, de nem utolsó sorban: a helyes tipellők között egy egri, szüreti hétvégét sorsolnak ki!

 

Eredményhirdetés augusztus 20-án, 16.30-kor Egerben, a Dobó téren, ahol mindenki személyesen találkozhat a rejtélyes, „félszemű bloggerrel"!

Leplezzük le együtt Jumurdzsákot!

 

http://eger.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük