2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Versenyképesség és adósságcsökkentés

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53291"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/borito_4.thumbnail.jpg" border="0" width="51" height="100" /></a></span>Versenyképesség és adósságcsökkentés - erre a két témára fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlése, amelynek a pécsi Kodály Központ ad otthont 2011. szeptember 29. és október 1. között. A magyar közgaz­dász-társadalom legnagyobb éves rendezvényére az ország minden pontjáról több mint félezer közgazdászt, gazdasági szakembert várnak a szervezők. A konferencia két plenáris és tíz szekcióülésén mintegy 70 előadást hallgathatnak majd meg a résztvevők.

Versenyképesség és adósságcsökkentés – erre a két témára fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlése, amelynek a pécsi Kodály Központ ad otthont 2011. szeptember 29. és október 1. között. A magyar közgaz­dász-társadalom legnagyobb éves rendezvényére az ország minden pontjáról több mint félezer közgazdászt, gazdasági szakembert várnak a szervezők. A konferencia két plenáris és tíz szekcióülésén mintegy 70 előadást hallgathatnak majd meg a résztvevők.

Versenyképesség és adósságcsökkentés – erre a két témára fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlése, amelynek a pécsi Kodály Központ ad otthont 2011. szeptember 29. és október 1. között. A magyar közgaz­dász-társadalom legnagyobb éves rendezvényére az ország minden pontjáról több mint félezer közgazdászt, gazdasági szakembert várnak a szervezők. A konferencia két plenáris és tíz szekcióülésén mintegy 70 előadást hallgathatnak majd meg a résztvevők.

Az államadósság csökkentése és a nagy állami rendszerek küszöbön álló átalakítása, a fog­lalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a gazdasági növekedés elősegítése, valamint a mindezeket megalapozni kívánó sarkalatos törvények megalkotása vitára érdemes szakmai kérdések sorát veti a közgazdászok számára. Mindemellett természetesen idén sem hiány­zik majd a nemzetközi kitekintés a közgazdász-vándorgyűlés témái közül. Az eurózóna egészének jövője, a tagállamok növekvő eladósodása, a közös gazdasági kormányzás be­vezetése és a 2014-2020-as időszak költségvetési sarokszámainak a meghatározása okozza napjainkban a legtöbb fejtörést az európai döntéshozóknak, és ugyancsak bőven ad témát az elemzésre a közgazdászoknak. A szervezők bíznak benne, hogy – az idén 117 éves MKT hagyományaihoz híven – ezekhez a tartalmas szakmai vitákhoz, higgadt elemző beszélgetésekhez teremt fórumot a gazdaságpolitika és a gazdasági élet felsővezetőinek részvételével az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központban megrendezendő 49. Közgazdász-vándorgyűlés.

A közgazdász-vándorgyűlés jelentőségét mutatja, hogy a plenáris és a szekcióülések felkért előadói között Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Parragh László keres­kedelmi és iparkamarai elnök, Simor András jegybankelnök, Szász Károly PSZÁF-elnök, Járai Zsigmond költségvetési tanácsi elnök és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mellett a hivatalban lévő kormány több államtitkára és helyettes államtitkára, az Állami Számvevő­szék elnöke, továbbá volt minisz­terek (Balázs Péter, Baráth Etele, Bod Péter Ákos, Chikán Attila…), neves gazdaság­kutatók (Mellár Tamás, Palócz Éva, Róna Péter…), valamint egyetemi kutatók, akadémikusok és vállalatvezetők egyaránt megtalálhatók. A résztvevők nagyszámú szekcióban – gazdaságpolitika; költségvetési politika; pénzügyek; fejlesztés­politika; fog­lal­koztatás; ellenőrzés; nemzetközi gazdaság; valamint informatika – vitatják majd meg a magyar gazdaság és a gazdaságpolitika előtt álló feladatokat. Érdekessége a vándorgyűlésnek, hogy – a „reálgazdaság" felé fordulva – most először foglalkozik majd egy-egy szekció a gyógyszer-, valamint a járműiparral.

A 49. Közgazdász-vándorgyűlés folyamatosan frissített programtervezete – a konferencia jelentkezési lapjával együtt – megtalálható a Magyar Közgazdasági Társaság honlapján, a www.mkt.hu internetes címen. A jelentkezési határidő szeptember 2.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.