2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VI. BUDAPESTI MAHLER ÜNNEP 2010

4 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43189"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szlovak%20csarnok,%20Mahler%202010%20kicsi%20017.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az új Mahler szobor" title="Az új Mahler szobor" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Az új Mahler szobor</strong></span></span> <p>A Fischer Iván ötletéből fakadt Mahler Ünneppel veszi kezdetét az évad a Művészetek Palotájában (MÜPA) hatodszor 2010. szeptember 9. és 12. között. Különféle szempontokból ismerhetjük meg Gustav Mahler, a budapesti operaigazgató tevékenységét, műveit és máig tartó hatását. Idén évfordulója is van: 150 éve született és 100 éve halt meg a Magyar Királyi Operaház (1888-1891) életét megújító nagyszerű karmester és zeneszerző.

 Az új Mahler szoborAz új Mahler szobor

A Fischer Iván ötletéből fakadt Mahler Ünneppel veszi kezdetét az évad a Művészetek Palotájában (MÜPA) hatodszor 2010. szeptember 9. és 12. között. Különféle szempontokból ismerhetjük meg Gustav Mahler, a budapesti operaigazgató tevékenységét, műveit és máig tartó hatását. Idén évfordulója is van: 150 éve született és 100 éve halt meg a Magyar Királyi Operaház (1888-1891) életét megújító nagyszerű karmester és zeneszerző.

 Az új Mahler szoborAz új Mahler szobor

A Fischer Iván ötletéből fakadt Mahler Ünneppel veszi kezdetét az évad a Művészetek Palotájában (MÜPA) hatodszor 2010. szeptember 9. és 12. között. Különféle szempontokból ismerhetjük meg Gustav Mahler, a budapesti operaigazgató tevékenységét, műveit és máig tartó hatását. Idén évfordulója is van: 150 éve született és 100 éve halt meg a Magyar Királyi Operaház (1888-1891) életét megújító nagyszerű karmester és zeneszerző.

A kiállításA kiállítás   Fischer Iván missziója nemzetközi rangú eseményt teremtett. Mellette 2004-ben létrehozta a mintegy 50 tagból álló Magyar Gustav Mahler Társaságot, valamint a maradandó zenei élmény következtében új rajongókat szerzett Mahlernek és a Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ). Évente egy-egy kortárs zeneszerző Mahler tiszteletére írt művét is megszólaltatja. Idén Melis László darabja mai életérzéssel idézi fel az ókori bacchánsnőket és Dionüszosz ünnepeinek örömteli hangulatát. A hangulathoz most hozzájárul a MÜPA első emeleti előterében a szeptember 27-ig látható Gustav Mahler és Bécs című kiállítás, amelyet az Osztrák Nemzeti Könyvtár, az Osztrák Színházi Múzeum és a Kunsthistorisches Museum anyagából állított össze az Osztrák Kulturális Fórum igazgatónője, Kornfeind asszony. Megismerjük itt Mozart, Beethoven és Wagner iránti odaadását, kortársait és kapcsolatait más művészekkel.

 Konok TamásKonok Tamás  Életrajzi részletek: Mahler 1860-ban, a csehországi Kalischtban (Kaliště) született. 1875-től a bécsi konzervatórium hallgatója. 1880-ban megírta első nagyszabású művét, A panaszos dal című kantátát. Első opera-karmesteri állását Laibachban (Ljubljana) töltötte be. 1883-86 között Olmützben, Kasselben, majd Prágában, 1886-88 között Lipcsében dolgozott. 1888 és 1891 között a budapesti Magyar Királyi Operaház igazgatójaként főleg Mozart műveit mutatta be. 1891-97 között Hamburg következett. 1897 és 1907 között a bécsi opera igazgatójaként 1901-ben szerződtette a fiatal morva Leo Schlezakot, minden idők egyik leghíresebb énekesét; 1906-ban Mozart-évet rendezett. 1907-ben megállapították súlyos szívbetegségét. 1908-11-ig a New York-i Metropolitan Opera karmestere volt. Felfedezte Fjodor Saljapint, s a Figaró házasságában maga játszotta a csembaló-szólót, ám csembaló híján papírral lefedett húrozatú zongorán. 1909-ben Rodin mester szobrokat készített róla. 1911-ben utoljára kelt át az Atlanti-óceánon. 1911 májusában, 51 évesen hunyt el Bécsben. X. szimfóniáját már nem tudta befejezni.

Fischer IvánFischer Iván   A Mahler Ünnepek hazai jellemzője, hogy műveinek legjobb külföldi előadói lépnek fel Budapesten. Idén szeptember 9-én a Hamburgi Rádió Szimfonikus Zenekara játszik Jörg Widmannal (klarinét), Christiane Oelzével (szoprán) és Michael Gielen karmesterrel, 10-11-12-én pedig a BFZ adja elő Mahler VII. (e-moll) szimfóniáját valamint Melis László Dionysia című művét.

  Melis LászlóMelis LászlóA szeptember 5-én az Operaházban felavatott Mahler mellszobor (Krasznai János szobrász műve) most a MÜPÁ-ban „vendégeskedik" az ünnep idejére. Ugyancsak erre az alkalomra jelentette meg a Geopen Kiadó a Kanadában élő Román Zoltán zenetörténész Mahler és Magyarország című 1991-es könyvének fordítását – szintén a Magyar Gustav Mahler Társaság támogatásával. A Magyar Rádió közvetíti a hangversenyeket, továbbá műsorokat sugároz a szerzőkről és az előadókról. A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler Ünnepre reprezentatív kiállítású, kétnyelvű album jelent meg cikkekkel, fotókkal, illetve az elhangzó művekről, szerzőkről és előadókról.

   Az ünnep megrendezéséhez segítséget nyújtott a Fővárosi Önkormányzat, az NKA, a Magyar Turizmus Zrt. és az Osztrák Kulturális Fórum. A kiállítást meleg szavakkal nyitotta meg Konok Tamás, a Párizsban élő magyar festőművész, aki maga is profi zenész volt.

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük