2013. augusztus 22-én megkezdődött a VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, és ma, 2013. augusztus 24-én színesedik a program a Terményáldással. Míg az előbbi a borok világába vezeti be a látogatókat, addig a Terményáldás a régió kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye. (lásd: http://euroastra.hu/node/73690)

 

2013. augusztus 22-én megkezdődött a VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, és ma, 2013. augusztus 24-én színesedik a program a Terményáldással. Míg az előbbi a borok világába vezeti be a látogatókat, addig a Terményáldás a régió kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye. (lásd: http://euroastra.hu/node/73690)

 

Augusztus 23-án délelőtt a La Maréda étteremben sor került „Győr Város Bora" majd délután

az Esterházy-palotában a „Fesztivál Bora" választásra, melyekkel augusztus 24-én, szombaton

borkóstolón megbarátkozhatunk. Nézzük hát a hétvége programjait:

 

Augusztus 24. szombat.

16.00 órától Borkóstoló, gasztronómia

16.45 óra Borlovag rendi felvonulás a Rába Fúvószenekar és a Pázmándfalui Mazsorett csoport részvételével (Rába Hotel – Baross utca – Kazinczy utca – Széchenyi tér)

17.00 óra Európai Borlovagrend Győri Legátusának avatási ünnepsége a Loyolai Szent Ignác bencés templomban

18.00 óra Borra-Való

A Borra-valo gasztrofolk együttes 2011-ben alakult, a kulturált borfogyasztást népszerűsíti hiszen gasztrofolk műsorukban jelentős szerepet kapnak a bordalok. Hangzásvilágában népzenei elemeket felhasználva szórakoztató koncertzene, de borospincék hangulatához is illik. A népies hangzású vidám bordalok a tavalyi évben számos jelentős és borfesztiválon csendültek fel.

19.30 óra Vasvári Pál – World Music Orchestra

Vasvári Pál együttese a World Music Orchestra a "Thousand Years" című Emerton díjas lemezének zenei anyagát mutatja be, mely magyar népdalok feldolgozásaiból áll. Az együttesben a magyar jazz élet olyan kiválóságai szerepelnek, mint Nagy János, Mogyoró Kornél vagy Zsemlye Sándor. A népdalok a fiatal énekesnő Ránki Borbála előadásában hallhatóak.

A zenekar tagjai:

Vasvári Pál – Basszusgitár, Ránki Borbála – Ének, Zsemlye Sándor – Szaxofon, Nagy János – Zongora, Mogyoró Kornél – Ütőhangszerek, Vasvári Márton – Elektronika, Nagy Ábel – Gitár

21.00 óra Nyárzáró koncert – THE STRAITS (Városház tér – Szent István út)

21.00 óra Nyárzáró a Városház téren – közvetítése a Széchenyi téren

 

Augusztus 25. vasárnap

10.00 órától Borkóstoló, gasztronómia

11.00 óra Buborék együttes koncertje gyerekeknek

Együttesük 2005-ben alakult. Nagy örömükre még ez év végén Hócsata című számuk felkerült Halász Judit Hívd a nagymamát! című albumára. A zenekar tagjai számára a játék és a móka lételem. Élő fellépéseiken a szülők és gyerekek együtt táncolnak, számolnak, vonatoznak és énekelnek velük. A közös játék alól senkinek sincs kibúvó!

A Buborék együttes előadása kitekintés a világra a gyermekek szemével. Kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és szüleiknek, az egész családnak remek lehetőség, hogy belopják a mókát és a játékosságot a mindennapjaikba.

16.00 óra Majsai Gábor és zenekara

Majsai Gábor Emerton-díjas énekes 2007-es Swing, swing, swing c. nagyzenekari CD-je a Fonogram magyar zenei nagydíj jelöltjeként rövid idő alatt aranylemezzé vált, majd a 2010-ben megjelent Swing és a Boogie végleg a hazai swing műfaj koronázatlan királyává tette a mindaddig a magyar Tom Jonesként ismert előadót. Számos big banddel turnézott országszerte és a határon túl, majd megalakította saját kisebb zenekarát, a Majsai Swing Starst neves jazz zenészek közreműködésével, így az igényes nagyzenekari hangzás kisebb színpadi felállásban is reprodukálhatóvá vált. Sikereinek köszönhetően a  90.9 Jazzy rádió eddigi összes válogatáslemezén helyet kapott egy-egy Majsai-nóta a külföldi klasszikusok között, a műfaj rajongói pedig idestova több mint háromszáz koncerten hallhatták a Majsai Swing Stars repertoárját, amely evergreeneket és saját számokat egyaránt tartalmaz. Először egy kis swing, aztán jöhet a boogie!

17.30 óra Harmonia Garden – „Orient Express"

A Harmonia Garden zenekar egy olyan körutazásra viszi a koncerthallgatót mellyel betekintést nyerhet Európa szerteágazó és izgalmas zenei sokszínűségébe.

A koncert során megismerkedhetnek a Francia, Belga, Magyar, Román, Bulgár, Orosz dallamvilággal melyet a zenekar különleges, már jól megszokott "Harmónia Gardenes" hangszerelésében interpretál.

Exkluzív élményt nyújt mindenkinek, aki szereti a gyors swinget, a virtuóz hegedűszólókat, a feszes csárdásokat és a pihentető – álomba ringató lassú dallamokat. Különlegessége a koncertnek Szirtes Edina-Mókus (a zenekar énekese) legújabb szerzeményeinek bemutatása, melyeket a Fonogram- és Artisjus- díjas zeneszerző-énekes kifejezetten a zenekarnak készített.

20.30 óra Molnár Dixieland Band

Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult meg egyetemistákból, amatőr zenészekből. 50 éve folyamatosan szinpadon! Swinges, örömzenét sugárzó harsány előadásmódjukról könnyen felismerhetőek.

 

2013. augusztus 22-25. (csütörtök – vasárnap), Győr, Széchenyi tér

VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál

 

2013. augusztus 24-25. (szombat – vasárnap), Győr, Baross utca – Kazinczy utca

Terményáldás

 

http://www.fesztivalkozpontgyor.hu/


Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük