2013. augusztus 22-én kezdetét veszi a VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, majd 2013. augusztus 24-én csatlakozik a programhoz a Terményáldás.

 

2013. augusztus 22-én kezdetét veszi a VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál, majd 2013. augusztus 24-én csatlakozik a programhoz a Terményáldás.

 

A VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál elsősorban a borok világába vezeti be a látogatókat. A megújult Széchenyi térre több mint 60 borászat költözik szerte az országból. Az esemény azonban nem csak az ízek világába kalauzolja el a látogatókat, a négy nap kulturális programokban is bővelkedik.

 

Csütörtökön a borkóstoló után felvonulnak a borlovagrendek, majd Borkai Zsolt polgármester hivatalosan is megnyitja a fesztivált. Este a Papa Jazz Seven koncertjét a mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus Énekegyüttes követi, akik a kulturált mulatozás igéjét saját bordalokba öntve szereztek nagy népszerűséget. Magyarország egyik legkedveltebb acapella együttese után, Párizs ege alatt címmel Bardóczy Attila és Orosz Zoltán harmonikaművész francia sanzonestje csendül fel.

 

A nyitó nap műsora részletesebben:

 

16.00 óra Borkóstoló, gasztronómia

17.30 óra Borlovagrendek felvonulás a Marching Jazz Band kíséretével

(Városháza – Baross utca – Kazinczy utca – Széchenyi tér)

18.00 óra A VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál megnyitója

Beszédet mond: Borkai Zsolt, polgármester

18.15 óra Papa Jazz Seven koncertje

A zenekar alapvetően a dixieland, ragtime és tradicionális jazz műfaját képviseli. Az éneknek nagyon fontos szerepe van a műsorukban, főleg magyar nyelven. Három énekes is színesíti a csapatot, akik emellett kitűnően játszanak többfajta fúvós hangszeren is.

19.30 óra Vivat Bacchus Énekegyüttes

A mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus Énekegyüttes a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve lépett be a köztudatba. Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb acapella együttesének repertoárjában fölfedezhető a népi folklóron kívül sok más stílusirányzat is, mint például jazz, blues vagy rock and roll,- mint bordal! Ez pedig azért lehetséges, mert dalaik túlnyomó része saját szerzemény.

Az együttes 2011-ben megkapta „Pécs Város Művészeti Díját", 2012-ben pedig a „Baranya Megyei Önkormányzat Kulturális, Művészeti és Sajtó Díja" kitüntetést. A Vivat Bacchus Énekegyüttes mára elengedhetetlen "tartozékává" vált a magyar borkultúrának.
21.00 óra „Párizs ege alatt" – Bardóczy Attila és Orosz Zoltán harmonikaművész francia sanzonestje – Koncert a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győzteseivel

Orosz Zoltán szívéhez mindig is nagyon közel állt a francia sanzon, így – ihletet merítve a kortárs francia harmonikaművész, Richard Galliano munkásságából – friss zenei ötletekkel, mai hangszereléssel létrehozta a „New Chanson"-t. A zenei ízelítő – egy nemrégiben készült klipen keresztül – nagyszerű zenészek közreműködésével enged betekintést az új hangzásvilágba. A koncerteken, ahol Bardóczy Attila és Orosz Zoltán duója kiegészül újabb zenész közreműködőkkel is, elhangzanak természetesen a 2002-ben megjelent lemez felejthetetlen dallamai, de a repertoár időközben nagyban megújult; így a közönség immár közelebbről is megismerkedhet a „New Chanson" világával avatott művészek tolmácsolásában.

Fellépnek: Bardóczy Attila – ének; Orosz Zoltán  – harmonika; Balogh Zoltán – gitár; Bata István – basszusgitár

 

Péntek délelőtt megválasztják Győr Város Borát az Esterházy-palotában, délutántól pedig a jazz a főszereplő a Győri Bornapokon. Mrs. Columbo, Trio Funk, Gájer Bálint és Group 'n' Swing koncert, utóbbi a 40-50-es évek hangulatát idézi, csíkos öltönyben, fekete kalapban, amit a várva várt Borászok Éjszakája követ.

Borászok Éjszakája kivételes alkalom, hogy a Győri Bornapok borászaival nyugodt és kivételes környezetben találkozhassanak a borkultúra és a gasztronómia szerelmesei. A jazz zenével kísért est során a híres pincészetek legkiválóbb zászlós boraikat különleges borkorcsolyákkal kínálják a vendégeknek.

 

Szombaton a Borlovagok felvonulását az Európai Borlovagrend Győri Legátusának avatási ünnepsége követi a bencés templomban. Este a Borra-Való gasztrofolk együttessel örömködhetünk, majd Vasvári Pál együttese a World Music Orchestra lép fel.

A programsorozat csúcspontja szombaton 21 órától a Győri 4 Évszak Fesztivál nyárzáró megakoncertje: a The Straits.

 

A vasárnap délelőtt a gyermekeké, fellép a Buborék együttes, és Majsai Gábor zenekara a Harmónia Garden.

Este Magyarország legrégebbi és legismertebb jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band lép a színpadra. Valódi örömzene, harsány előadás: garantált siker.

A VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál egyik legizgalmasabb különlegessége a DONGAVERDÁK játékpark. A hordókból készült, kézzel-lábbal hajtott, rendkívül ötletes járművek, játékok nemcsak egyediek, de egyben az újrahasznosítás remek példái is.

 

A Terményáldás a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye.

A természeti termékenység iránti hála és a munka tisztelete hívta életre a föld terméseinek a szemléjét, amelyet az ünnephez kapcsolódó programok tesznek teljessé.

Ökomenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a Hálaadásra, a kulturális rendezvénysorozat pedig – immár hagyományosan – a Friends Big Band koncertjével kezdődik.

A Terményáldáson számos termelő és kiállító mutatja be válogatott portékáját, többek között kertészetek, zöldség-gyümölcs termesztők, feldolgozók, bio-termelők, pékségek, virágkötők.

A két napos rendezvény során fellép többek között a Cserefa Együttes, az Arrabona Ensemble, a Folkish Zenekar és a KoolTimes.

Takács Ferenc gyógynövényszakértő újra várja előadására az érdeklődőket, sőt idén egy gyógynövénytúrán is részt lehet venni.

 

2013. augusztus 22-25. (csütörtök – vasárnap), Győr, Széchenyi tér

VI. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál

 

2013. augusztus 24-25. (szombat – vasárnap), Győr, Baross utca – Kazinczy utca

Terményáldás

 

http://www.fesztivalkozpontgyor.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük