2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vidéken nagyon felpörgött a lakásépítés

3 perc olvasás

aaa_49.jpgAz építőipar az év első négy hónapjában 17,5 százalékkal nőtt éves szinten, ezen belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 15,2, az egyéb építményeknél 22,4 százalékos volt az emelkedés. Az újlakás-építéseknél folytatódhat a növekedés: az idén 11 százalékkal nőtt a többlakásos házakra kiadott engedélyek száma. A kínálat is bővül, az ingatlan.com adatai szerint júniusban 15 százalékkal több új lakás volt a kínálatban, mint egy évvel korábban, elsősorban a vidéki városokban látható növekedés miatt.

 

Újabb lendületet vett az építőipar: áprilisban az ágazat termelése 14,2 százalékkal nőtt éves szinten, ami gyorsulást jelent a márciusi, mindössze 1,4 százalékos növekedéshez képest. Az év első négy hónapjában pedig 17,5 százalékkal növekedett a termelés. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél áprilisban 7, az év első négy hónapjában pedig 15,2 százalékos volt az emelkedés – áll az ingatlan.com elemzésében, amely az újlakáspiac idei helyzetét is részletesen bemutatja. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint várható volt, hogy idén tavasszal felpörög az építőipari termelés, mert az építőipari beruházási kedv továbbra is magas, az ágazat teljesítményének viszont csak a munkaerőhiány szab határt.

 

Csúcson a lakásépítési kedv

Az év első négy hónapjában több mint 1100 többlakásos társasházra adtak ki építési engedélyt a legfrissebb adatok szerint, ami éves összevetésben 11 százalékos növekedést és négyéves csúcsot jelent. Az érintett 1100 társasház-építési engedély több mint 850 ezer négyzetméterre szól, ami 7 százalékos növekedést jelent.

 

Balogh László a lakásépítés társasház-építéseknél látható 11 százalékos növekedés jelentősnek mondható és azzal magyarázható, hogy a beruházók igyekeznek minél előbb engedélyt szerezni és a kivitelezést gyorsan megvalósítani, hogy át tudják adni az új lakásokat 2019 végéig, mert a jelenlegi szabályok szerint addig van érvényben az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfakulcs. A szakember elmondta, hogy többéves távlatban is jól látható a lakásépítési kedv felfutása. 2014 óta minden év első négy hónapjában növekedett a többlakásos épületekre kiadott engedélyek száma. Az idei több mint 1100 engedély négyszerese a 2014-es szintnek.

 

Jönnek a kész lakások is

A lakásépítési kedv emelkedése mellett az elmúlt években megkezdett beruházások keretében megépített új lakások sorra jelennek meg a piacon. Az ingatlan.com adatai szerint idén március közepétől június közepéig országszerte 15 százalékkal nőtt az eladó új lakások száma éves összevetésben. Míg Budapesten stagnált az eladó új lakások száma, a megyeszékhelyeken 43 százalékos, a vidéki nagyvárosokban 12 százalékos volt a növekedés.

 

Balogh László hozzátette, hogy idén és jövőre összesen legalább 30-35 ezer lakás készülhet el. Az még kérdés, hogy ezeknek az ára az átadásig hogyan alakul, egyrészt a kereslet erős, de a vásárlóerő korlátokat szabhat az áremelkedésnek. Ugyanakkor az építőipari kapacitás- és munkaerőhiány emeli a lakásárakat, ráadásul az építőanyagok is drágulnak.

www.ingatlan.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.