2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VidekNet:20 milliárd többletforrás vidéki internetre!

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23285"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kepiv.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 2009 február 17-i ülésén tárgyalta az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapról szóló jogszabály felülvizsgálatát. Harangozó Gábor, mint a szocialista frakció témafelelőse az új vidékfejlesztési kihívásokról, a jövő vidékéről beszélt:<br />

kepiv.thumbnailAz Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 2009 február 17-i ülésén tárgyalta az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapról szóló jogszabály felülvizsgálatát. Harangozó Gábor, mint a szocialista frakció témafelelőse az új vidékfejlesztési kihívásokról, a jövő vidékéről beszélt:

kepiv.thumbnailAz Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 2009 február 17-i ülésén tárgyalta az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapról szóló jogszabály felülvizsgálatát. Harangozó Gábor, mint a szocialista frakció témafelelőse az új vidékfejlesztési kihívásokról, a jövő vidékéről beszélt:

Fontos, hogy ne csak a regionális fejlesztési alapoknál, de a vidékfejlesztésnél is reagáljunk válság és a globalizáció okozta kihívásokra. Sokszor hangsúlyoztam már, hogy a hátrányos helyzetű vidéki lakosság esetében a tartalékok hiánya miatt gyorsabban és drasztikusabban jelentkeznek a gazdasági visszaesés negatívumai. Ezért fontos, hogy itt is gyorsítsuk, könnyítsük a kifizetéseket, ugyanakkor felismerjük az új kihívásokat is. Az éghajlatváltozás, a megújuló energiák területe, a vízgazdálkodás, a biodiverzitás megőrzése, valamint a tejkvóta kivezetése olyan új problémákat jelenthetnek, melyek megoldásához európai támogatást kell biztosítanunk. Ezekre a célokra mintegy félmilliárd euró plusztámogatást tervezünk.

A javaslat- mely része az Európai Gazdaságélénkítési Tervnek- mintegy 1.5 milliárd eurós plusszforrást irányoz elő vidékfejlesztési célokra. A jelenlegi arányokat figyelembe véve így mintegy 17-20 milliárd Ft-tal több uniós forrás lehívására lenne lehetőség Magyarország számára 2010-2011-ben. A legnagyobb hatású lehetőség a szélessávú internet kiépítése, mely a jövőben a vidékfejlesztési alapból lesz támogatható. További fontos részlet, hogy a kiépítés igen magas arányban, hátrányos helyzetű térségekben 90%-ban, míg máshol 75%-ban finanszírozható, így nem jelent jelentős többletköltséget az ország számára. Hazánkban a szélessávú internetlefedettség sokkal alacsonyabb az EU-átlaghoz viszonyítva. Az internet gyökeres változást jelenthet a távoli településeken. A XXI. században alapvető elvárása az embereknek a korszerű és gyors tájékoztatás. Az internet nem csak a vidéki élet minőségét javítja, de képzési-, és munkalehetőségeket is jelent. A szélessávú internetkapcsolattal szűkíthető a hátrányos helyzetű térségek, valamint a városi területek közötti életminőségbeli, életmódbeli szakadék.

Tisztában vagyunk vele, hogy a vidék internetes lemaradása csak egy a hátrányos helyzetű területeket sújtó problémák közül. Meggyőződésem viszont, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk a vidék felzárkóztatására, ez a javaslat pedig ebbe az irányba mutat, így egyértelműen támogatom, és erre kérem képviselőtársaimat is. Ez egy nagy lépés az európai fejlettségű magyar vidék megvalósítása felé! – összegzett Harangozó Gábor.

(MSZP)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.