Az Országos Péknapok című rendezvénysorozatnak immár hagyományosan a Monostori erőd ad otthont. A rendezvényt az időutazás jegyében szervezi meg a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Monostori Erőd Kft.

Az Országos Péknapok című rendezvénysorozatnak immár hagyományosan a Monostori erőd ad otthont. A rendezvényt az időutazás jegyében szervezi meg a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Monostori Erőd Kft.

Az erődök legnagyobb ünnepe az Országos Pékfesztivál, melyre ez évben július 3-5. között kerül sor. A fesztivál indulása óta évente más-más történelmi korszakot mutat be a kenyér- és gasztronómiatörténet tükrében. A Pékek utcájában folyamatosan sülnek a kenyerek, készülnek az ínycsiklandozó étkek az esti korhű lakomára. Az erőd rejtett zugaiban tarkaruhás mutatványosok, kézművesek és csepűrágók szórakoztatják a nagyérdemű közönséget, a boltozott termekben kiállítások nyílnak, az udvaron históriás muzsika csendül fel, táncba hívva az ideutazó időutazó látogatókat.

A programot még hagyományőrző bemutatók, pékek múltidéző bemutatói, kézműves foglalkozások, játszóház, kirakodó vásár, kiállítások, zenés-táncos előadások és rendkívüli tárlatvezetések.

A rendkívül gazdag programból mindenki kedvére válogathat. A gyerekek 14 éves korig 700 forintért, a felnőttek 1000 forintért válthatnak napijegyet. A kedvező belépődíjakból befolyt bevételeket a Monostori Erőd felújítási munkálataira fordítják a szervezők.

 http://www.erod.hu/

 

„A Duna Gibraltárja!" – az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben sokáig így nevezték az Országos Péknapok neves rendezvényének helyet adó erődrendszert, amely – a folyó jobb és bal partján – most is tiszteletet parancsolóan áll Észak- és Dél-Komárom területén.

A korszerű erődrendszer kiépítése 1809-ben kezdődött, és 1877-ig tartott. A mai Dél-Komárom területén található Csillag erőd, Igmándi erőd, valamint az erődrendszer leghatalmasabb és legimpozánsabb tagjának számító Monostori erőd, a XIX. századi közép-európai erődépítészet legmagasabb színvonalát képviselik, mint haditechnikai, mind építészeti szempontokat tekintve.

Mivel épületeiket a XX. század harci cselekményei elkerülték, különösen alkalmasak a Duna mentén élő népek közös történelmének és kultúrájának megjelenítésére, hozzájárulva e népek immár az unión belüli történelmi megbékéléséhez.

A komáromi erődrendszer – a hat erődítmény a Duna két partján – egy hatalmas, mégis egységes karakterű muzeális-kulturális „élmény-teret" alkot.

Az erődrendszert a szlovák-magyar Kormányok 2007-ben terjesztették fel az UNESCO Világörökség Listájára, de erre várhatóan csak a további 11 Monarchia-utód országban található erődökkel együtt lesz esély.

A komáromi erődrendszer egy része már 1998 óta látogatható. Bár a fő attrakciót a – másfél-két órás séta alatt szakszerű vezetés mellett is megtekinthető – Monostori erőd festett lőoktató terme, végtelen hosszú kazamatái, sejtelmes fényű téglaboltíves termei és háromszintes Duna-parti bástyája jelentik, sokan visszatérnek a „kenyérmúzeum", az „erődmúzeum", a XX. századi harcászati eszközök gyűjteménye, vagy az ART-FORT időszaki kiállítások kedvéért. Az erőd többhektárnyi udvara számos rendezvénynek ad helyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük