2010. Január 21-én csütörtökön a városligeti Fővárosi Nagycirkuszban megkezdődött a világ egyik legrangosabbjaként számontartott Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A nyolcadik alkalommal – minden második, páros évben – megrendezésre kerülő fesztiválon idén 17 ország közel száz artistája 30 produkcióban látható.

 

 

2010. Január 21-én csütörtökön a városligeti Fővárosi Nagycirkuszban megkezdődött a világ egyik legrangosabbjaként számontartott Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A nyolcadik alkalommal – minden második, páros évben – megrendezésre kerülő fesztiválon idén 17 ország közel száz artistája 30 produkcióban látható.

 

 A fellépők nagy száma miatt két programot – A és B műsor – láthatott az érdeklődő közönség csütörtöktől vasárnapig, tehát a mai nap folyamán még két előadás megtekinthető. A fesztivál mindkét A és B műsorát, immár hagyományosan, a Baross Imre Artistaképző diákjai egy látványos képpel nyitották meg. A nemzetközi zsűri – tagjai a nemzetközi cirkusz és varieté vezető személyiségei – két alkalommal nézi meg és pontozza a műsorban résztvevőket.

A hétfői zárónapon a két műsor legjobbjai Gála előadáson lépnek fel, melynek a végén a díjak ünnepélyes keretek között kerülnek átadásra.  Egy arany, két ezüst és három bronz díj, valamint az Európa díj és számos a támogatóktól felajánlott díj talál majd gazdára. A díjakat a zsűri tagjai és a felkért vendégek adják át.

Szombaton délután volt egy teljes magyar műsor versenyen kívül, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretein belül, amely bemutatkozási lehetőséget teremtett cirkuszművészeinknek a hazai és a nemzetközi közönség előtt.

„A fesztivál ünnep, a cirkuszi világ egyedülálló eseménye, és persze verseny a résztvevők számára. Büszkék vagyunk arra, hogy Budapest cirkuszvárossá alakult az évek folyamán, hogy a fesztivál népszerűbb, mint valaha, és vonzza a cirkuszt értő-szerető közönséget.

Egy újabb felejthetetlen élményt, jó szórakozást kívánok" – mondta ajánlójában Kristóf István igazgató.

A budapesti fesztivál elsődleges célja természetesen az, hogy bemutassa a magyar cirkuszművészek legkiválóbbjait, a szó legnemesebb értelmében versenyeztetve a nemzetközi mezőnnyel. Ezért is rendezik a fesztivált kétévente, hiszen legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy egy-egy új szám felkészülhessen, és eredményes legyen a megmérettetés során. Meggyőződésük, hogy a nemzetközi szereplőgárda hatással van a magyar artisták szakmai fejlődésére is. A mai cirkuszművészetben nem elég a jó trükk, a nehéz elemek puszta bemutatása, el kell tudni adni a produkciót.

A fesztivál programjában három magyar érdekeltségű produkció van. Kiss Kata többszörös magyar RSG bajnok ezúttal hula hopp mutatványát adja elő és reméljük a cirkusz porondján is megállja a helyét. Akrobatikus dobószámmal indul a Quinterion csoport. A cirkuszvilág legújabb trendje, hogy a klasszikus akrobatikát ötvözi a tánccal, a nemzeti hagyományokkal és ha lehet, még egy kis történetet is kerít köré. A Quinterion csoport úgy tűnik sikeresen oldotta meg ezt a sokrétű feladatot, mivel nagyszerűen ötvözték mindezt, ami csak elvárható. Lóránt és Júlia gurtni mutatvánnyal indul a fesztiválon. Lóránt a Baross Imre Artistaképző diákja volt és egy hagyományosan magyar számban, ugródeszka akrobataként kezdett a világ cirkuszaiban dolgozni. 16 éves korában ismerkedett meg a gurtnival, mely aztán a fő produkciójává vált. Egy angliai szerződése alatt találkozott Júliával, aki a Circus of Horrors kortárs produkciójában dolgozott. A társulat felkérte őket, hogy hozzanak létre egy levegő duót, melyben Júlia kecses bája és Lóránt ereje egyszerre jelenik meg. Ezzel egy radikálisan új szám született meg.

Néhány rövid mondattal felidézném a fesztivál történetét. Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték. A kezdeti nehézségek leküzdésében a szervezők lelkesedése és a munkatársak tapasztalata segített. A három napos rendezvény feszített tempót diktált és lelkes visszhangra talált a közönség és a szakma részéről. A szervezők ennek alapján elhatározták, hogy a munkát folytatni kell és a jövőben egy ismétlődő, tradíciót teremtő fesztiválban kell gondolkodni. 1998-ban a legnagyobb kihívást az anyagi bázis megteremtése jelentette. Ebben az évben szerepeltek először a programban versenyen kívül meghívott sztár-vendégművészek, akik jelenlétükkel emelték a fesztivál színvonalát. 2000-ben a legfontosabb változás az volt, hogy megduplázódott a versenynapok száma, így mindenki kétszer mutathatta be produkcióját, és ezzel a zsűri döntése megalapozottabbá vált. 2002-ben a saját forrásokon kívül a különböző pályázatokon elnyert támogatás teremtette meg a fesztivál pénzügyi hátterét. A program színesítés érdekében a magyar számokból összeállított különműsor nagy sikert aratott. 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozásunk évében a szervezők létrehozták az Európa Díjat, amelyet a zsűri a fesztivál hivatalos díjazottjai után következő, a legmagasabb pontszámot elérő művésznek ad át. 2006-ban öt versenynap alatt 8 előadást tartottak, a nagy érdeklődés miatt a közönség számára további előadásokat szerveztek, melyeken a zsűri nem pontozott. 2008-ban egy 3 tagú újságírókból álló zsűri is szavazott, és az általa legjobbnak tartott művésznek adták át a sajtó képviselőinek különdíját. Elérkeztünk 2010-hez és a szervezők remélik, hogy a Budapest kulturális életében egyedülálló rendezvény tovább vonzza a látogatókat az ország más területeiről is. Bíznak abban, hogy még többen jönnek el külföldről a fesztiválra és viszik a magyar artisták jó hírét szerte a nagyvilágba.

Ne feledjük, hogy a cirkusz nem csak a gyerekekre koncentrál, hanem mint művészeti ág a felnőtteknek is szól.

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál közreműködőinek névsora a http://www.fnc.hu/ oldalon olvasható. A mellékelt képek még a próbákon készültek, minden rangsorolás nélkül csupán ízelítőnek.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük