2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Világzene az utcán

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51313"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image6_71.jpg" border="0" width="168" height="153" /></a></span>A hazai fesztiválszezon egyik legegyedibb darabja, a Veszprémi Utcazene Fesztivál idén immár 11. alkalommal pezsdíti fel a Királynék Városának zenei életét, július 13-16. között. A rendezvénynek köszönhetően az elmúlt 10 év alatt a város felkerült a világzene térképére: ma már a veszprémi fesztivál a jelentkező versenyzők, a zsűri és a sztárfellépők tekintetében is nemzetközi eseménynek számít.

image6 71A hazai fesztiválszezon egyik legegyedibb darabja, a Veszprémi Utcazene Fesztivál idén immár 11. alkalommal pezsdíti fel a Királynék Városának zenei életét, július 13-16. között. A rendezvénynek köszönhetően az elmúlt 10 év alatt a város felkerült a világzene térképére: ma már a veszprémi fesztivál a jelentkező versenyzők, a zsűri és a sztárfellépők tekintetében is nemzetközi eseménynek számít.

image6 71A hazai fesztiválszezon egyik legegyedibb darabja, a Veszprémi Utcazene Fesztivál idén immár 11. alkalommal pezsdíti fel a Királynék Városának zenei életét, július 13-16. között. A rendezvénynek köszönhetően az elmúlt 10 év alatt a város felkerült a világzene térképére: ma már a veszprémi fesztivál a jelentkező versenyzők, a zsűri és a sztárfellépők tekintetében is nemzetközi eseménynek számít.

"Egyik kedvenc fesztiválunk a Veszprémi Utcazene. Amikor legelőször itt játszottunk, még annyira kezdetleges volt a dolog, hogy emlékszem, virágágyások körül álltunk a Lecsóval"- nyilatkozta korábban Lovasi András, a kezdeti körülményeket ecsetelve. Annak ellenére, hogy a szervezést eleinte inkább az amatőr lelkesedés jellemezte, abban mindenki egyetértett, hogy ilyen jellegű fesztivál nincs szerte hazánkban. "Annyira spontán volt a buli, hogy a Kispál és a Borz nem is volt meghirdetve" – mondta a zenekar frontembere. A fesztivál indulása óta eltelt 10 évben sok minden változott: a markánsan egyedi rendezvénynek külföldön is elterjedt a híre. A népszerűség és az ennek köszönhetően növekvő látogatószám mellett ugyanakkor a baráti-családi-közvetlen hangulat továbbra is megmaradt. "Az Utcazene zenei felhozatala ma már felveszi a versenyt bármely világzenei fesztiváléval és nem csak idehaza" – mondta büszkén Muraközy Péter, a rendezvény megálmodója és főszervezője, kiemelve, hogy többek között a Gentleman (D), Roy Paci (I), a Los del Abajo (MEX), Tonino Carotone (ES), az Electric Bazar Cie (F), a Desorden Público (VEN) is szereplnek az esemény fellépői között.

A külföldi sztárok mellett az OTP Bank Nagyszínpadon a magyar vonalat az Irie Maffia Soundsystem képviseli a ghanai Fokn Bois duóval kiegészülve, míg az Óváros Tér Nagyszínpadán a nemzetközi line-up mellett a Kiscsillag hozza a hazai színeket. Továbbra is virul a Veszprém Zenéi Nagyszínpad, ahol országosan is ismert, de veszprémi illetőségű, zenekarok – így például a Vad Fruttik, a Hoolywoodoo vagy a Hősök – lépnek a nagyérdemű elé. Az ország jelentősebb fesztiváljai mára már elképzelhetetlenek veszprémi zenekarok nélkül, és hogy e folyamat ne szakadjon meg és a város újabb zenekarokat, zenészeket adjon az országnak, ezen a színpadon szerda délután egy középiskolai tehetségkutató versenyt szerveznek, szombaton pedig a középiskolás zajzenészek és dj palánták mérettetnek meg a tavaly debütált elektronikus zenei helyszínen. "Ez utóbbiaknak "Alkotó Álom" címmel egész évben – heti rendszerességű – elektronikus zenei szakkört szerveztünk két helyi gimnáziummal közreműködve, jelezvén, hogy az Utcazene már rég nem csupán egy fesztivál"- mondta Muraközy Péter.

A sztárfellépők mellett egyre nagyobb számban jelentkeznek külföldi zenészek az utcazenészek vetélkedőjére is, sőt már a zsűriben is találhatók nemzetközi szakemberek. Így a legjobb zenekarok kiválasztásában részt vesz az olasz Ferrara Buskers Festivál programigazgatója, Stefano Bottoni, valamint Jehan Paumero zenész, promoter Franciaországból és Martinka János, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál részéről. A nemzetközi vonalat erősíti, hogy a zsűri a legjobbaknak más utcazenei fesztiválokon is lehetőséget biztosít a fellépésre. Hasonló konstrukcióban a veszprémi fesztiválon is fellép idén az erdélyi utcazene fesztivál győztese.

Újdonságnak számít idén a fellépők kiválasztása is – említette Dolezsai Gergely az OTP Bank marketingkommunikációs osztályvezetője. A fesztiválon összesen húsz zenész vagy zenekar vehet részt, amelyből 18 előadót a beküldött anyagok alapján a zsűri választott ki. Mellettük és a 19. tavalyi erdélyi győztes mellett további egy fellépőt a közönség szavazhat be az OTP Bank Facebook és Iwiw oldalán. (http://facebook.com/otpbank.hu , http://iwiw.hu/otpbank)

Az esemény ideje alatt az összekalapozott "apró" mellett akár 1.000.000 forint összdíjazásban is részesülhet az a szólista vagy zenekar, akit a zsűri, illetve a közönség „Veszprém utcái legjobb muzsikusá"-nak választ. Háromtagú szakmai zsűri dönt 500 000 forint sorsáról, további 500 000 forintot pedig a fesztivál közönsége ítél oda az általa legjobbnak tartott előadónak, az OTP Bank közösségi oldalán zajló szavazáson.

További részletekért látogasson el a Veszprémi Utcazene Fesztivál honlapjára ( www.utcazene.hu ) vagy az OTP Bank Facebook vagy Iwiw oldalára! .(http://facebook.com/otpbank.hu, http://iwiw.hu/otpbank)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.