PendolinoPendolino

2008 január 8-án az Alstom által gyártott és az egyesült királysági Virgin Trains vasúttársaság által üzemeltetett nagysebességű, billenőszekrényes Pendolino elnevezésű szerelvény által megtett mérföldek száma elérte az egymilliót.

 

 PendolinoPendolino

2008 január 8-án az Alstom által gyártott és az egyesült királysági Virgin Trains vasúttársaság által üzemeltetett nagysebességű, billenőszekrényes Pendolino elnevezésű szerelvény által megtett mérföldek száma elérte az egymilliót.

 

 Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban működő szerelvények több mint 1.600.000 kilométert tettek meg eddig, vagyis már 40-szer kerülhették volna meg a Földet az Egyenlítő mentén. Az összes forgalomban lévő Pendolino által megtett kilométer közel pedig ötezerszerese az Egyenlítő hosszának. A Virgin Pendolinot 2003-ban állították forgalomba az Egyesült Királyság egyik legfontosabb vasútvonalán, a West Coast Main Line-on. A szerelvények üzembe helyezése óta a vonalon az utasok száma 40%-al növekedett.

Az 52 szerelvényből álló Virgin flottát az Alstom gyártotta, és az üzembe helyezés óta a francia vállalat a felelős a karbantartásért is. A billenőszekrényes Pendolino szerelvények 200 km/órás sebességgel közlekednek és egyenként 439 utas szállítására képesek. A Virgin Pendolino szerelvények ún. Tiltronix technológián alapuló billenőszekrényes rendszerrel vannak felszerelve, amely nagy sebesség mellett is gondoskodik az utasok kényelméről és biztonságáról még kanyarodás közben is.

A Virgin Pendolino regeneratív fékrendszere lehetővé teszi, hogy a szerelvények 17%-al kevesebb energiát használjanak fel azon szerelvényekhez képest, amelyeknél hagyományos fékrendszert alkalmaznak. A szerelvényeket ún. „e-train" karbantartó rendszerrel is felszerelték, amely előre jelzi a szükséges karbantartási beavatkozásokat a GPRS alapú adatátviteli rendszernek köszönhetően, ezzel javítva a szerelvények rendelkezésre állási mutatóját.

1998-as bevezetése óta az Alstom Pendolino szerelvénye valódi sikertörténetet tudhat maga mögött, amelynek során több mint 200 millió kilométert tett meg kereskedelmi forgalomban világszerte.

Pendolino szerelvény jelenleg 9 országban közlekedik: az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Németországban, a Cseh Köztársaságban, Svájcban, Szlovéniában, Portugáliában, Spanyolországban és Finnországban. 2010-től, a Szentpétervár és Helsinki közötti nagy sebességű vasútvonal átadását követően, Oroszország is csatlakozik majd azon országok csoportjához, ahol Pendolino szerelvények közlekednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük