A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum május 10-ig tartó időszaki kiállítása szorosan kapcsolódik a másik időszaki tárlathoz, vagyis a MIRELITE termékek immár hetven éves történetéhez. A megnyitót Török Róbert mb. igazgatóhelyettes és Herpai András művészettörténész tartotta.

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum május 10-ig tartó időszaki kiállítása szorosan kapcsolódik a másik időszaki tárlathoz, vagyis a MIRELITE termékek immár hetven éves történetéhez. A megnyitót Török Róbert mb. igazgatóhelyettes és Herpai András művészettörténész tartotta.

 

IBUSZ plakátIBUSZ plakát

A művésznő, Solymosi Xénia grafikái a hetvenes években erősen hatottak a mindennapjainkra, hiszen sokan emlékeznek még az általa rajzolt figurákra. Némelyik máig él a kereskedelmi cégek logóiban. Legendává vált reklámjai ott díszelegnek a mélyhűtött zöldségek, gyümölcsök és torták dobozain, csomagolásán – mint az a kedves eszkimó gyerek – , bizonyos kávéfajtákon vagy kekszeken. Az IBUSZ korabeli plakátjait, szórólapjait, prospektusait is díszítették. Solymosi hivatalosan aktív évtizedei alatt dolgozott az OTP-nak, az Állami Biztosítónak, a Közlekedésrendészetnek, a Patyolatnak és sok más (állami) cégnek. Tervezett gyerekeknek szóló reklámajándékokat, amelyeket akkor még nem hívtak „direkt marketingnek", fogyasztóvá nevelésnek. 2008-ban életmű-kiállítást rendeztek a 80 éves Solymosi Xéniának.

TársasjátékTársasjáték

Ő maga így írt a 80. születésnapján: 1928-ban született. Az iskolákban akkor még palatáblára írtak, de a ceruza rögtön elbűvölte. Számára az írószerbolt a mennyországot jelentette. Tatán és Kiskunfélegyházán élt, tanítóképzőbe járt, de a háború közbeszólt. 1944-ben bezárták a Constantinum zárdát, ahol Solymosi bentlakó növendék volt. Ezután került a Képzőművészeti Gimnázium grafikai szakára. Nem a Képzőművészeti Főiskola, hanem az élet edzette a világra. A MINERVA Könyv- és Játékkiadóval kezdődött ötven éves pályafutása. Társasjátékokat tervezett érthető rajzokkal, illusztrált könyveket. Húszévi munkája révén válhatott a Képzőművészeti Alap tagjává.

MIRELITE-figuraMIRELITE-figura

Egész életét, minden reklámját áthatotta a játékosság, hiszen a felnőttek is szeretnek játszani. Rengeteg megbízása közepette is a gyerekeknek való rajzolást szerette a legjobban. Húsz éven keresztül az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács (OKBT) kitüntetett grafikusa volt. Készítette a Magyar Édesipar, a kávé- és kekszgyár, a MIRELITE, az IBUSZ, az OTP emblémáit, csomagolásait. Az ötven aktív év utolsó évtizedében a Dörmögő Dömötör rajzolója lett.

Örül, ha a mostani apukák és anyukák felfedezik gyerekeik számára is az egykor közismert figuráit vagy játékait.

 

A művésznő ma is aktív, kiváló erőben van, remekül néz ki, és készíti tovább kifestőkönyveit, amelyeknek lapjait vagy öltöztető babáit a jelenben látogató gyerekek az odakészített ceruzákkal kiszínezhetnek. Életművének jelentős darabjait a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ajándékozta. Ezeket most a 70 éves a MIRELITE című kiállítás bevezető folyosóján láthatjuk.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük