2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Visszatér a magyar mozikba a Gyalog galopp

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98235"><img class="image image-preview" src="/files/images/galopp.preview.jpg" border="0" width="479" height="684" /></a></span>A Monty Python kultuszfilmje tavaly ünnepelte 40. évfordulóját, ennek tiszteletére világszerte visszatért a mozivászonra. A hazai filmszínházakban január 21-től láthatják újra az angol humor rajongói Artúr király és a lovagok abszurd kalandjait.</p> <p> 

A Monty Python kultuszfilmje tavaly ünnepelte 40. évfordulóját, ennek tiszteletére világszerte visszatért a mozivászonra. A hazai filmszínházakban január 21-től láthatják újra az angol humor rajongói Artúr király és a lovagok abszurd kalandjait.

 

A Monty Python kultuszfilmje tavaly ünnepelte 40. évfordulóját, ennek tiszteletére világszerte visszatért a mozivászonra. A hazai filmszínházakban január 21-től láthatják újra az angol humor rajongói Artúr király és a lovagok abszurd kalandjait.

 

Budapesten a Corvin, Toldi és Tabán moziban, valamint országszerte számos további helyszínen vetítik a film digitálisan felújított változatát. A Pannonia Entertainment több mint egy éve zajló kultfilm-vetítéssorozata számos műfajt érintett a sci-fitől és horror-tól kezdve (Alien filmek, 2001: Űrodüsszeia, Halloween), az akciófilmen és drámán át (Die Hard, Harcosok klubja), a westernig (Volt egyszer egy vadnyugat). A filmtörténeti klasszikusok következő epizódja könnyedebb hangvételű, de a maga műfajában a fentiekhez hasonlóan kultikus alkotás: ezúttal az abszurd humor legnépszerűbb társulata, a brit Monty Python második nagyjátékfilmje, az 1975-ös Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail) tér vissza a nagyvászonra.

 

A társulat által írt és előadott, abszurd szkeccsekből felépülő Monty Python Repülő Cirkuszát a BBC eredetileg 1969-1974 közt sugározta, később hazánkban is népszerű lett az utánozhatatlan angol humor rajongói körében. Az összefüggéstelen dolgokat briliáns hirtelenséggel és szigorú ötletszerűséggel váltogató öt brit író-színész: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin és a társulat védjegyévé vált, szürreális átvezető animációkért felelős amerikai animátor-rendező Terry Gilliam hatosfogatának emlékezetes jelenetein generációk nőttek fel. Polgárpukkasztó szarkazmussal és intelligens társadalomkritikával fűszerezett TV-showjuk popkulturális hatása a mai napig vitathatatlan.

 

A komikuscsapat a sikeres műsorok és turnék ellenére 1974-re a szétesés szélére sodródott. Első nagyjátékfilmjük, a Repülő Cirkusz legsikeresebb szkeccseit – összefüggő történet nélkül – megidéző '71-es És most valami egészen más a tengerentúlon megbukott. John Cleese a TV-show utolsó évadjában már nem is vett részt, de a Gyalog galopp forgatása újra összehozta a teljes csapatot. A tagok által külön-külön megírt jelenetekből összeálló, abszurd road-movie-t a ködös Skóciában, rossz időjárással és folyamatos pénzhiánnyal küszködve forgatta le a hat bátor férfiú, fejenként 5-10 szerepet is alakítva. A filmet egyetlen, papírmasé makettekkel kiegészített helyszínen, egy kamerával vették fel, amely a forgatás első napján elromlott és nem volt képes a hangot is rögzíteni…

 

A produkció alig 230 ezer fontos költségvetésének jó részét rockbandák és kulturális intézmények adományozták, a pénz többek között a Pink Floyd, a Led Zeppelin, a Jethro Tull és a Genesis zenekaroktól, lemezkiadóktól és színházaktól származott. A szűkös keret miatt rengeteg kreatív megoldásra volt szükség a forgatáson, többek közt ennek köszönhetjük a film egyik védjegyévé vált és a magyar címet is ihlető, féltökök összeverdesésével imitált ló nélküli galoppot. A rendkívüli nehézségek és mostoha körülmények ellenére megszületett a mestermű, a Szent Grált isteni sugallatra felkutatni induló Artúr király és a (fél)tökkelütött lovagok kalandjainak Python-féle ábrázolása, legendássá vált karakterek, idézetek, jelenetek és kortalan poénok tömegével. A brit Total Film szavazásán a világ öt legjobb vígjátéka közé megválasztott alkotás végül hatalmas anyagi és kritikai siker lett világszerte. Magyarországon 1977-ben mutatták be, Bodrogi Gyula, Kern András, Mécs Károly, Képessy József, Rátonyi Róbert és Tordy Géza magyar hangjával.

 

A mostani mozibemutatóval ez a klasszikus szinkron is visszatér a digitálisan restaurált kép mellé.

Január 21-től Budapesten a Corvin moziban és országszerte számos nagyvárosban, köztük Szegeden, Szolnokon, Egerben, Pécsett és Debrecenben is vetítik a filmet, január 28-tól pedig a budapesti Toldi és Tabán mozi is csatlakozik a vetítéssorozathoz, itt eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják a nézők.

 

A bemutatóhelyek részletes listája a film Facebook oldalán.

 

http://facebook.com/GyalogGaloppMozi

https://www.youtube.com/watch?v=FUMmtIgOUNA

http://pannonia-entertainment.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.