2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vitázzunk a dohányzásról

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79156"><img class="image image-_original" src="/files/images/dohany%20(1).jpg" border="0" width="470" height="174" /></a></span>A dohányzásról vitáznak szombaton - Deutsch Tamással és Prof. Schöpflin Györggyel szállhatnak vitába a diákok. 2014. április 12-én az „EPvOKs - Európa a Te választásod!" eseménysorozat keretein belül a NegotiationMoot Egyesület Dohányzás Európában - üzlet vagy egészség? címmel európai parlamenti vitát rendez Deutsch Tamás és Prof. Schöpflin György európai parlamenti képviselő részvételével. </p> <p> 

dohany%20(1)A dohányzásról vitáznak szombaton – Deutsch Tamással és Prof. Schöpflin Györggyel szállhatnak vitába a diákok. 2014. április 12-én az „EPvOKs – Európa a Te választásod!" eseménysorozat keretein belül a NegotiationMoot Egyesület Dohányzás Európában – üzlet vagy egészség? címmel európai parlamenti vitát rendez Deutsch Tamás és Prof. Schöpflin György európai parlamenti képviselő részvételével.

 

dohany%20(1)A dohányzásról vitáznak szombaton – Deutsch Tamással és Prof. Schöpflin Györggyel szállhatnak vitába a diákok. 2014. április 12-én az „EPvOKs – Európa a Te választásod!" eseménysorozat keretein belül a NegotiationMoot Egyesület Dohányzás Európában – üzlet vagy egészség? címmel európai parlamenti vitát rendez Deutsch Tamás és Prof. Schöpflin György európai parlamenti képviselő részvételével.

 

A szombati program az Európai Parlament működését modellezi. A plenáris és szakbizottsági üléseken, valamint az informális tárgyalásokon a versenyzők az Európai Parlament képviselőit személyesítik meg a nézőközönség és a zsűri előtt, és egymással aktívan tárgyalva kötnek megállapodást az uniós szabályozás részleteiről.

Sőt! A játéknap folyamán a versenyzők valódi EP-képviselőkkel, Deutsch Tamással és Prof. Schöpflin Györggyel is vitába szállnak, akik a játékélmény fokozása kedvéért bekapcsolódnak a plenáris ülés vitáiba.

A téma ezúttal a dohányzás, és a Dohánytermékekről szóló irányelv felülvizsgálata lesz.

 

A dohány egészen más termék, mint a többi: függőséget okoz, az embereknek betegséget, az európai kormányzatok számára pedig elkerülhető egészségügyi kiadásokat jelent. Az európai 30%-a mégis dohányzik, a dohányos fiatalok aránya 35%. A fiatalok a Dohánytermékekről szóló uniós irányelv megvitatása és a szabályozás kialakítása során európai parlamenti képviselők bőrébe bújnak: összecsapnak az egészség megőrzése mellett kardoskodók és az intézkedések érdemi hatását tagadók.

 

Az eredeti irányelv felülvizsgálatára azért van szükség, mert az elmúlt 11 évben jelentősen változott a piac: az újonnan megjelent termékek (pl. elektronikus cigaretta), az új ízesített cigaretták vonzóbbá tették a dohányzást az európai népesség, különösen a fiatalok körében.

A kérdés tehát, amivel a verseny foglalkozik, minden európai állampolgárt érint.

 

Az esemény mindenki számára nyitott, a szervezők szeretettel várják a nézőket a Falk1 Rendezvényközpontban (1055 Budapest, Falk Miksa utca 1.) szombaton délelőtt 10 órától.

 

Program:

 

  9:00 – 10:00   Regisztráció, szerepjátékkártyák kiosztása

10:00 – 10:15   Megnyitó

10:15 – 12:00   Az Európai Parlament plenáris ülésének modellezése I.

12:00 – 13:30   Ebédszünet – informális tárgyalások

13:30 – 15:30   Az Európai Parlament plenáris ülésének modellezése II.

 

15:00 – 15:30   Sajtótájékoztató Deutsch Tamással és Prof. Schöpflin Györggyel

 

15:30 – 16:00   Kávészünet – informális tárgyalásokkal egybekötve

16:00 – 17:45   Az Európai Parlament plenáris ülésének modellezése III.

17:45 – 18:00   Zárószavazás

18:00 – 18:30   Eredményhirdetés és a program lezárása.

 

A Negomoot teljesen egyedülálló magyar kezdeményezés. Fő profilja EU-s tárgyalási szimulációs versenyek szervezése egyetemistáknak, amely olyan készségeket fejleszt- pl. érdekérvényesítés, tárgyalástechnika, kompromisszumkészség, csapatmunka -, melyekre a való életben, karrierépítéskor sokkal nagyobb szükség van, mint az egyetemen megszerezhető lexikális tudásra.

A Negomoot ötletgazdái európai uniós intézmények munkatársai, akiknek két cél lebegett a szemük előtt: megismertetni az uniós döntéshozatalt a magyar fiatalokkal, illetve megteremteni a gyakorlatorientált felsőoktatási képzést Magyarországon.

Az elmúlt 6 évben több mint 20 versenyen már több mint 2000 hallgató vett részt Magyarországon (egyetemi és országos versenyek), Erdélyben (kárpát-medencei versenyek) és Brüsszelben (nemzetközi versenyek). Kiemelendő a 2012-es Rajtad múlik! című, négy napos országos verseny lebonyolítása, melyen 120 hallgató vett részt. A Budapesti Corvinus Egyetemen most negyedik alkalommal választható tantárgyként felvehetik a diákok a Negomootot.

A versenyek győzteseinek szakmai gyakorlati helyet biztosítottak Gál Kinga, Olajos Péter, és Schöpflin György európai parlamenti képviselők, illetve a Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is. A Negomoot a fővárosi önkormányzattól 2012-ben elnyerte a "Budapest a Civil Európáért" díjat, idén pedig az Antall József által alapított Európa Mozgalom Magyar Tanácsa felvette tagszervezetei közé.

Az egyesület tiszteletbeli tagjai között olyan prominens személyiségek találhatóak meg, mint Polner Gergely, a British Bankers' Association londoni osztályvezetője, Hajdú Márton, Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletének állami kitüntetést kapó szóvivője, vagy Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója.

A szimulációs versenyek szervezése mellet számos egyéb tevékenységgel segítik tagjaikat, akik így olyan kapcsolati hálót építhetnek ki maguknak, mely segítségével könnyedén találnak munkát szerte Európában.

 

http://negomoot.eu/

https://hu-hu.facebook.com/negomoot

http://www.epvoks.hu/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.