2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vízi kerítés a sertéspestist terjesztő vaddisznók ellen

2 perc olvasás

flensborg-fjord.jpgJúniusban jóváhagyta a dán parlament annak a 70 kilométer hosszú és 1,5 méter magas kerítésnek a megépítését a német határon, amellyel az afrikai sertéspestis fertőzéstől kívánják megvédeni az ország állományát.

A beruházás költségvetése 11 millió euró, és ebben benne van az az úszó kerítés is, amit a két ország közti Flensborg Fjordba telepítenek a tervek szerint.

A JydskeVestkysten című lapnak nyilatkozva a dán természetvédelmi szervezet erdészeti vezetője, Bent Rasmussen elmondta, hogy a vaddisznók kiváló úszók, de nem lehet lezárni a hajóforgalom elől a tengeröblöt. Ezért elég, ha a víz fölé magasodó kerítés a parttól mindössze 30 méterre nyúlik be a tengeröbölbe. Ez majd elriasztja a további úszástól a vaddisznókat.

Koppenhága célja, hogy hogy meggátolja, hogy esetleg fertőzött vaddisznók a határt átlépve keveredjenek a dán állománnyal, majd a kór átterjedhetne a sertéstelepekre.

A dán élelmiszer-és környezetvédelmi miniszter, Esben Lunde Larsen azzal érvelt, hogy az afrikai sertéspestis kitörése azonnal leállítaná a jövedelmező sertéshús exportot, ami évente 33 milliárd dán koronát, vagyis 4,43 milliárd eurót hoz a konyhára.

Az eredeti közlemény megjelent: https://blog.syngenta.hu/2018/08/19/vizikerites-vaddisznok-ellen/

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.