2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vízparton, fájdalommentesen — Hogyan előzzük meg a bajt a strandon?

2 perc olvasás

a-fulfajas.jpgMindenki álma a vízparti nyaralás, de senki sem vágyik arra, hogy egy fülgyulladás, elrontsa a jól megérdemelt szabadságot. Sajnos a gyerekekkel gyakran előfordul, hogy egy kiadós fürdőzés után este a fülüket fájlalják, ezt könnyen megelőzhetjük, de akár gyorsan kezelhetjük is. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze elmondja nekünk, hogyan.

Mitől gyullad be a fül?

A hallójáratunk egy körülbelül 2,5-3cm hosszú cső, amelynek a dobhártya előtti része kitágul, és itt sajnos a víz könnyen megreked. A víz feláztatja az említett részt, és a párás, sötét környezetben könnyen elszaporodnak a gombák. Ezután jön a viszketés, és a fül piszkálása, amely általában csak árt a fülnek, hiszen ilyenkor könnyen felsérthetjük a hallójáratunkat, amely ennek következtében begyullad.

A fülgyulladás első tünete a fájdalom, váladék is jöhet a hallójáratból, de előfordulhat hallászavar is.

 

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk?

 

  • Ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön víz a hallójáratba.
  • Ne piszkáljuk fülpiszkálóval!
  • Mindig alaposan töröljük meg a fülünket fürdőzés után!
  • Használjunk füldugót, különösen ha tudjuk, hogy érzékeny a fülünk!
  • Vigyünk magunkkal bóralkoholos cseppet, ez kiszárítja a fület, és recept nélkül is kapható!
  • Vegyünk fel fürdősapkát!
  • Ha a panaszok nem szűnnek, forduljunk orvoshoz!

 

Mire figyeljünk még oda vízparton?

 

A strandon nem csak a fülbe ment víz okozhat problémát, de a különböző allergiák előfordulása is. Ezeket okozhatják rovarcsípések, de a levegőben keringő pollenek, nyár végén a parlagfű is. Kevesen tudják, hogy például a dinnye és a parlagfű között kialakulhat olyan keresztreakció, amely komoly allergiás tüneteket okozhat. Ezért fontos, hogy aki vízpartra, vagy a szabadba megy, és tudja magáról, hogy érzékeny valamire, vigyen magával antihisztamint (allergia ellen) és szteroid ampullát. Azonban óvakodjunk az orrcseppek túlzó mértékű és hosszú ideig tartó használatától, mert csak rontunk az orrdugulásos panaszainkon.

 

Anya, belement valami a fülembe!

Sajnos ha vízpart, akkor rovarok. Ha véletlenül bogár menne a fülünkbe, akkor 5-6 percig tölthetjük tiszta vízzel a hallójáratot, természetesen ezek után el kell távolítani a vizet, ha kell, ilyenkor is használhatunk bóralkoholos fülcseppet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.