Szeptember közepén új néven, új helyen folytatta működését a Tűzraktér. Hogy mi lett belőle? Vízraktér. A Király fürdőben. Éjjeli fürdőzéssel egybekötött kádfürdő performansz, az Andaxinház zenés, táncos performansza vízre és térre, jazz jam, zenék örvénye – koncert a szökőkútnál és cirkuszi performansz szerepelt a megnyitó programján. Nem maradhatott ki az Utazás az agyvizem körül c. produkció sem, de megúszhattuk szárazon is. Látványetüdökkel.

 

Szeptember közepén új néven, új helyen folytatta működését a Tűzraktér. Hogy mi lett belőle? Vízraktér. A Király fürdőben. Éjjeli fürdőzéssel egybekötött kádfürdő performansz, az Andaxinház zenés, táncos performansza vízre és térre, jazz jam, zenék örvénye – koncert a szökőkútnál és cirkuszi performansz szerepelt a megnyitó programján. Nem maradhatott ki az Utazás az agyvizem körül c. produkció sem, de megúszhattuk szárazon is. Látványetüdökkel.

 

Budán a Fő utcai Király fürdőben a nyitás előtti napon ismertették a koncepciót, hogy mi is az a Vízraktér majd ízelítőként körbevezettek minket és betekintést nyújtottak a későbbi programokból. A Tűzraktér tehát a budai Királyfürdőben folytatja munkáját új alkotókkal és szervezői csapattal Vízraktér néven. A Vízraktér, a pesti fiatalok mellett a budai közönséget és a külföldi látogatókat is szeretné megszólítani. A gyönyörű középkori török fürdő hangulatából inspirálódva a hazai művészeknek biztosít lehetőséget, hogy a Királyfürdő speciális tereiben alkossanak és előadjanak. Ezzel a Vízraktér a hagyományos turisztikai látványosságot kiegészítve egy új, Európában is egyedülálló intézményt teremt. A Vízraktérben a kultúra már nem csak fürdésre korlátozódik, hanem annak egy sokkal tágabb értelmet ad. A programokat új partnerekkel valósítják meg, ezek név szerint, a Szabad az Á, a Picasso Point, a Magyarhangya, Pro progressione és a Tranzit.hu A kreatív programszervező csapat nagy erőfeszítéssel dolgozott, dolgozik és készítette – készíti elő a kulturális eseményeket. Nézzük hát sorban végig a közreműködő partnereket és ismerjék meg a képviselőik, szóvivőik néhány mondatos ajánlását.  

 

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Király fürdő:
A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvízbázisa. A törökök
azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították. 2011. május 2-tól új nyitvatartási renddel működik. A hét minden napján, csökkentett belépőjegyár mellett, 7-19 óráig koedukált, fürdőruhás fürdőzésre várják mind a női, mind a férfi vendégeket. Szűcs Panni a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szóvivője elmondta, hogy nagyon örültek a kezdeményezésnek. Ebben a csodálatos török fürdőben május 1-től koedukált fürdőzés van bevezetve, ezért szerettek volna az arculaton is változtatni. Számos lehetőség felmerült, de úgy vélik a legjobbat sikerült megvalósítani a Vízrakteres csapattal. Remélik, hogy sikeres lesz a koprodukció. A cég törekszik arra, hogy minden egyes fürdőnek adjon sajátos arculatot – lásd pl. Széchenyi fürdőben a Cinetrip, a Lukácsban felolvasóestek – és olyan eszközöket is bevetnek, melyek nem hagyományosak. Ne csak az idősebb korosztály járjon a fürdőkbe, hanem a fiatalabb, újabb generáció is megismerkedhessen velük.

 

Tűzraktér:
A
Tűzraktér Független Kulturális Központ 2005. június 23-án nyitott Tűzraktár néven, a Tűzoltó u. 54-56. szám alatti tízezer négyzetméteres gyárépület területén, ahol két éven át működött a hazai és nemzetközi színtéren kiemelkedő sikerrel. A Tűzraktér létrejötte óta önálló művészi kezdeményezés, melyben a szervezők is alkotók, akik önkéntes munkával hozták létre a központot. A Tűzraktér a világszerte létező független művészeti központok eredményeinek ismeretével, azok nagyfokú szakmai támogatásával jött létre. Egy érzékenységben, élményekben, lelkesedésben és információban koncentrált városi közeg, amely a kortárs művészet és társadalom közötti lehetséges kapcsolódási pontokat fedi fel. Kísérleti terep, kulturális csomópont, közösségi tér, oktatói közeg, városi szereplő, épített organizmus, mely mindig alkalmazkodik az adott viszonyokhoz, miközben saját struktúráját megújítva kíván fejlődni. A Tűzraktér egyedi kezdeményezése során a legkülönbözőbb ágazatok, emberek hatnak egymásra, s ezzel a művészetet mindenki számára elérhetővé, s így életforma alakító hatásúvá teszi. Ezeket a funkciókat mind egy teljes körű alkotóházi rendszer, mind a rendezvényszervezési struktúra testesíti meg. Kulturális átjáró, ahol a pályakezdő művészek és a befutott professzionális alkotók egymásmellettiségéből születnek új kezdeményezések. Tevékenységükért ez idáig kulturális minisztériumi kitüntetést, a Főváros Pro Urbe Budapest díját és az Európai Unió innovációs elismerő oklevelét kapták meg. Művészeti csapatok segítették a Vízraktér belső kialakítását, folyamatosan figyelembe véve a terek eredeti hangulatának megőrzését. Így készültek pl. a kerámia asztalok, a Tűzrakteres eredeti körasztalok átalakításával, és sok mindent hasonlóképpen átvarázsoltak. Fontos megemlíteni, hogy a Tűzraktér zsonglőr negyede, a 30-40 fős cirkuszi csoport folyamatosan képes lesz itt is cirkuszi előadásokat létrehozni. Különböző terekben apró meglepetésekkel tudnak készülni és szeretnék plusz élménnyel gazdagítani azokat, akik fürdőzni jönnek. Stílszerűen azt élik meg, hogy más vizekre eveztek, és remélhetőleg a szervezők és alkotók is megnyugvást találnak- mondta Simor Ágnes „Élettel töltjük meg a fürdőt"

 

Szabad az Á.. – Picasso Point

Szabad az Á.. (crossover – szabad az átjárás a műfajok között). A Szabad az Á.. , mint kulturális egyesület több programmal kapcsolódik a Vízraktér munkájához. – mondta Szűcs Péter a Szabad az Á.. és a Picasso Point képviselője. Egyrészt a kortárs irodalomról folytatott vitasorozatba bekapcsolódnak klubjaik, másrészt a zenei programokra elsősorban akusztikus koncerteket szerveznek, tehát irodalmi estek, alternatív színházi előadások, koncertek várják az érdeklődőket. Nem múltat idéznek, hanem a múltból táplálkozva, nem felejtve "őseink örökségét" a mai fiatal generációnak, 20 évvel a rendszerváltás után próbálnak értéket teremteni. Ennek szellemiségét kívánják a Vízraktérben is megteremteni. A Picasso Point étterem nehéz faladatot kapott, hiszen egy örökségvédelem alatt álló műemlékben kell vendéglátást megvalósítani, ahol eddig csak fürdőbüfé jelleg működött. Átalakítási munkálatok lehetősége nélkül kell a mostani szabályozásoknak megfelelő és mégis a korunk vendégeit kiszolgáló vendéglátást produkálni.

 

 

Magyarhangya – Magyarhangya Filmklub

A szeptemberi programunk a bemutatkozás lenne, magának a magyarhangya üzenetének és gondolatának egyfajta megmutatása – fogalmazta meg szóvivőjük, Donát Péter.  Klubjaik mindig szerda esténként lesznek. Olyan magyar filmeket szeretnének bemutatni a közönségnek, melyeket fesztiválon lehetett elcsípni és igazából nem kaptak nagy hangsúlyt, valamint Magyarországon ritkán látható tartalmakat szeretnének előtérbe helyezni. Keddenként folytatódik Szirtes András tűzraktérbeli nagyon sikeres, állandóan telházas filmklubja. A magyarhangya Európában elsőként fogalmazta meg törekvéseit a közösség alapú filmforgalmazás kidolgozására. Egy független, fenntartható modellel kívánják a kultúra terjesztését új alapokra helyezni. Alulról szerveződve, mozgalomként szólítják meg a fiatal generációt országszerte. Aktív szereplőként vonják be korosztályukat az igényes, tartalmas kulturális vérkeringésbe. A magyarhangya állandó partnere a Cinefil Co Kft, amely biztosítja a projektjeik gazdasági és jogi hátterét. A Vízraktérben a magyarhangya az Odeonban elkezdett munkát folytatja és támogatja egy másik fontos független kulturális közösség működését és tartalommal való ellátását.

Trambulin Színház – Gyerek programok

Legfontosabb jellemzőik a fordulatosság, a dinamika, az intenzív színészi játék. A fogadó helyszínek lehetőségeit kihasználva és a műszaki, anyagi korlátok között egyensúlyozva jönnek létre a mozgalmas, eseménydús előadásaik és egyéb programjaik gyermekeknek és
felnőtteknek egyaránt. A Tűzraktér csapatával kb. 2 éves a kapcsolat, és már 3 sikeres családi nap közös szervezése valósult meg a Hegedű utcai térben. A Vízraktér új kihívást és további közös és remélhetően sikeres együttműködést jelent a számukra.

 

Irodalmi programok
A Vízraktér változatos helyszínei a szeptember 10-ei nyitás után kötet bemutatóknak, író olvasó találkozóknak és felolvasóesteknek ad otthont. Mindezeken túl a Vízraktér irodalmi vitasorozatot indít a kortárs magyar irodalomban éppen zajló generációs változások témájában. A változások okait és következményeit megvilágító programsorozat keretében szó esik majd azon hiányokról és gócpontokról, melyek leginkább jellemzik a legfrissebb irodalom összességét. Minden hónap első hétfőjén a Vízraktér alkalmat szeretne teremteni arra, hogy a színházi és zenei programok iránt már elkötelezett közönsége a kortárs magyar irodalom alakulásának fordulópontjaiban is részt vehessen, betekintést kapjon és véleményt nyilváníthasson. Ennek érdekében a Vízraktér irodalmi program keretében olyan alkotókra, alkotókörökre, irodalmi lapokra és fórumokra koncentrál, akik a leginkább érdekeltek a kortárs irodalom alakulásában, alakításában. Hogyan máshogy tudnának válaszolni átfogó kérdésekre, mintsem közösen, az érintett irodalmi figurák, meghívottak és a közönség közt egyenlő párbeszédet kialakítva.

 
Színház:
Hivatalos befogadó színházként számos előadást ki tudnak helyezni a fürdő területére. Máshol készült színházi előadások játszóhelyként használhatnák a helyszínt, emellett fesztiválok is megvalósíthatóak. Szempontuk színes és színvonalas kínálat minden társadalmi rétegnek, elérhető áron. Amatőr, fél-profi és profi alkotók kölcsönhatása, műfaji sokszínűség átlátható struktúrában. (gyerekeknek szóló előadások, diákszínházak, egyetemi színházak, független társulatok produkciói, nyári színház az udvaron, kertben)

 
Tánc:
Az előadások során a fürdő tereire való reagálás külön érdekességé válna, a tánc és a víz használata önálló tematikát is eredményezhet. A fürdő területén elhelyezkedő zöldterületek tánccal való összekapcsolódása során a néző a fürdő, a test, a tér, a mozgás, nyitottság, szabad levegő élményét egységében éli meg, ami más alkalmakkor is visszatérésre ösztönzi.
A hazai kortárs tánc jeles képviselői mutatkoznának be improvizációs műsorukkal, másrészt egyedi kortárs táncelőadások valósíthatóak meg a helyszínen, illetve Im(pro)gram sorozat néven a tervezett alkalmak során céljuk, hogy bemutassák a modern táncnyelv sokféleségét, az egymástól eltérő, mégis egymáshoz kapcsolható alkotói attitűdöket, irányzatokat. Áttekintést szeretnének adni azokról az utakról, amelyeken a hazai táncélet legfrissebb kezdeményezései haladnak, egymás tükrében is szemlélhetővé téve azokat.

 

Cirkusz:
Új évad, új helyszín, a Vízraktér cirkuszművészei új felállásban mutatkoznak be. A földön erőemelő párost csodálhatunk meg, akik a tűztől sem félnek. A levegőben két romantikus számra táncol egy lány a karikájában, és egy fiú a függönyén. Bizton állítják, hogy felejthetetlen produkciókat tekinthet meg aki eljön a Vízraktér megnyitójára és az egész évadban bármikor.

 
Zene:

Zenei téren kiemelt szerepe lehet olyan stílusoknak, mint a világzene, az ethno és a jazz. A zenei programok megvalósításakor a mindenkori zajszakértői vélemény az irányadó. A kabaré világának dalai, a sanzonok, a filmzenei stílus hagyományai ötvöződnek az úgynevezett színházi koncerteken. Olyan újszerű kezdeményezéseknek is örömmel adnak otthont, mint a népzene és az ipari hangszerek találkozása, a tánc improvizációk és jazz zenészek közös estjei.

Tranzit.hu:
A tranzit.hu a tranzit.org nemzetközi network magyar irodájaként 2005-ben kezdte el működését Budapesten. A nemzetközi kortárs képzőművészeti program oktatási (Művészetelméleti és Gyakorlati Szabadiskola), kutatási (Art Always Has Its Consequences, Európai Uniós kutatási projekt), publikációs (számos magyar és angol nyelvű könyv mellett egy vizuális kultúra blog, a tranzit.blog.hu) és kiállítási (p1. Manifesta 8) projekteket valósít
meg itthon és külföldön. A program egyik kiemelten fontos célja, hogy a kulturális közeg igényeinek megfelelően rugalmasan es gyorsan reagáljon az aktuális kihívásokra és kezdeményezésekre. A Vízraktér megszületése ennek eklatáns példája. A létrejött együttműködés keretében a tranzit.hu hozzáférhetővé teszi magyar és idegen nyelvű könyvtárát, – melyből Süvecz Emese programkurátor a helyszínen néhányat bemutatott – 

valamint könyvbemutatóval (Artists' Texts. Art Always Has Its Consequences, Stenberg Press, 2011), a Művészetelméleti és Gyakorlati Szabadiskola következő szemináriumával (David Chioni Moore és Vit Havránek közös szemináriuma az ún. „posztszocialista állapot" művészeti és társadalomtudományi kérdéseiről), valamint a tranzit.hu által alapított Katalizátor-díj átadó ünnepségével vesz részt a Vízraktér életében.

 

Részletes információ és programok: http://vizrakter.blogspot.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük