A magyar Gazdasági Rádióban adott interjújára figyeltem fel. Tetszett a nyilatkozata a magyar vízről, gázról és mezőgazdaságról. Amit azzal a tanáccsal egészített ki, hogy abba kellene az államnak beruháznia, amiben jók Magyarország adottságai.

 

A magyar Gazdasági Rádióban adott interjújára figyeltem fel. Tetszett a nyilatkozata a magyar vízről, gázról és mezőgazdaságról. Amit azzal a tanáccsal egészített ki, hogy abba kellene az államnak beruháznia, amiben jók Magyarország adottságai.

– Hogy látja tehát lehetőségeinket a vízenergia, termálenergia területén?

Lehetőségeinkről az a véleményem, hogy minden országnak, így Magyarországnak is abba kell elsősorban beruháznia, ahol nincs erős konkurencia, amiben a legjobb. És Magyarországon ez elsősorban a víz. Víz nélkül nem lehet élni. A víz jelentőssége egyre aláhúzottabb. A víz fontosabb, mint az olaj! Magyarországon, ha bárhol lefúrnak, azonnal jön a meleg termálvíz. Ilyen kis helyen ennyi termálvíz nincs sehol a világon! A termálvíz gyógyhatásáról jók a személyes tapasztalataim is. Orosz fogságból reumatikus fájdalmakkal tértem haza. A hajdúszoboszlói termálvíz meggyógyított.

Fokozott beruházás kellene a magyar gyógyvizek jobb kihasználására! A magyar egészségügy is beszállhatna. Fejleszteni kellene a gyógyidegenforgalmat, s akkor Magyarország központja lehetne az európai, vagy akár a világ gyógyturizmusának.

A víznek szerepe lehet a fűtésben, a mezőgazdaságban is. A fóliasátrakban például olcsóbban lehetne termelni, ha a fűtés kevesebb pénzbe kerülne.

A magyar mezőgazdaság is megérdemli a magasabb szintű beruházást. A magyar föld olyan minőségű ízeket termel zöldségben, gyümölcsben, ami nem található sehol máshol! Hiába dinnye nagyságú az olasz alma, ha nem olyan jó ízű, mint a jonatán. Feleségemet mindig arra kérem, ha vásárol, hogy magyar terméket vásároljon.

Értékes folyóvizeink is vannak. Magyarország fekvése szerint tranzit ország, így a tranzit kereskedelembe jobban bekapcsolódhatna. Folyóvizeinket szélesebb körben kellene folyami hajózásra felhasználni. Ez környezetbarát szállítási mód és jelentős bevételt is hozhatna az országnak.

Ivóvizeinket sem értékeljük kellőképpen, pedig van Ferenc József- Szentkirályi ivóvizünk. A Széchenyi-, a Dagály fürdő ivókútja gazdag ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz légcső-hurutra, gyomor panaszokra. Ivóvizeinket gazadaságos lenne szélesebb körben exportálni!

– Érdekes információt hallottunk Öntől a magyarországi gázenergia lehetőségeiről.

Magyarország katlanszerű mélységben helyezkedik el. A katlan alja tele van nyersanyagokkal. Makónál például igaz nagyon mélyen gázt is találtak. Jelenleg -a hírek szerint- egy kanadai cég próbálja kitermelni ezt a gázt amerikai technológiával.

– Jó lenne nekünk is beszállni ebbe a kitermelésbe. Esetleg Európai Uniós hitellel. De beszéljünk most a világgazdasági válságról, ami mindnyájunkat aggaszt. Melyek a világgazdasági válság kiváltó okai?

Tempora mutantur! Minden változik. A tőkés világ eddigi elméletei: a piac mindenek előtt! – megdőlt. Az állam ne avatkozzon bele a gazdaságba- ez sem igaz. A piac nem képes önmaga kijavítani a hibáit, ha baj van. A tőkés gazdasági rendszer most nem működik.

A problémák az USA-ból indultak el. Az USA Központi Bankjának szerepét betöltő Federal Reserve Bank a hivatalos bankkamatlábat 1%-ra csökkentette. Ez jelzés értékű volt egy túlzott gazdasági fellendülés- egy gazdasági buborék kialakulásához. Ez most kipukkadt.

– Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon is fennáll a gazdasági fejlődés lelassulásának veszélye, de nincs gazdasági válság. Meg lehet nyugtatni az embereket. A magyar bankok viszonylag jól állnak- a betétesek biztonságban vannak. Az Országos Betétfedezeti Alap, betéteseinek 13 millió forintig vállal garanciát, az e feletti betétösszegre pedig az állam vállal kezességet.

– Hogyan lehetne elosztani a terheket?

Igazságosan, tisztességesen. Akik ledolgoztak már több tíz évet, a nyugdíjasokat nem szabad tovább terhelni. Az átlagon felül gazdálkodókat kellene terhelni. Adót viszont nem lehet csökkenteni, mert felborítaná a költségvetést.

– Nemrég ünnepelte 90. születésnapját. Hogyan tudta megőrizni magát ilyen jó szellemi-fizikai kondícióban?

Fontos a jó családi háttér. Jóban-rosszban 62 éve élek együtt feleségemmel. Fontos a munka és hogy azt csináltam és csinálom, amit szeretek. Fontos az egészséges életmód, a sport, a mozgás. Teniszeztem. Voltam ping-pong bajnok is. Mára a séta maradt.

-Köszönöm a tanulságos beszélgetést.

Névjegy helyett


Budapesten született 1918. szeptember 4-én.

Felesége: Frcska Ilona (62 éve)

Gyermekük: Fekete Rózsa, Niklai Ákosné

1957. a Marx Károly Közgazdasági Tudományegyetemet végezte, később itt tanár.

1936-48. a Szarvasi Takarékpénztárban,

1948-50. Budapesten, a Magyar Nemzeti Bankban dolgozik.

1950-53. A Pénzügyminisztérium Deviza Főosztályán osztályvezető, majd a Külügyminisztérium Nemzetközi Pénzügyi Főosztályán önálló osztályvezető.

1953-88. A Magyar Nemzeti Bankban devizagazdálkodási főosztályvezető, elnökhelyettes, első elnökhelyettes.

1988-ig a londoni Hungarian International Bank elnöke, a bécsi Central-Wechsel- und Creditbank AG. Felügyelő bizottsága alelnöke, az osztrák Creditanstalt Bankverein nemzetközi tanácsadó testületének tagja.

1982-88. az IMF magyarországi kormányzója

1985-90. országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság tagja

1989. a Reform- és Adóügyi ad hoc Bizottság elnöke

1988. a Minisztertanács Tanácsadó Testületének tagja.

ICCBE (Kereskedelmi Bankok Nemzetközi Konferenciája) tagja,

Group of thirty (Harmincak Csoportja) alapító tagja.

1989. – a Helmut Schmidt által vezetett Nemzetközi Közgazdasági Bizottság tagja.

1990-94. a Leumi Hitel Bank elnöke.

1995. a Magyar Fejlesztési Bankban a Nemzetközi Kapcsolatok főtanácsadója

2002. – a budapesti Bank of China-ban az Igazgatóság tagja.

Az MTK SK örökös tiszteletbeli elnöke.

Főbb művei:

1982 – Vissza a realitásokhoz

1999 – Fekete bárány

Nyelvtudása: angol, francia, orosz, német.

Dr. Szalontai Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük